TOTALNA REVOLUCIJA ZA NJEGA NI REŠITEV, JANEZ KURBIN SIN HOČE SAMOPOTRDITEV*

Mnenje, kolumna ali komentar
Anonymous
13. 10. 2016 - 16.00

Uvod: v mestih in na deželi je videti velike plakate s pozivom: »Prevzemi nadzor!«. To je bilo zmagovito geslo britanskih brexitovcev, prevzel ga je tudi Trump. Je to začetek kampanje za SLO-exit? Ne, samo Renaultova  reklama. Gesla politične elite in globalnih korporaciji se ujemajo: slednje najbolje in pred vsemi vedo, kaj ljudje želijo, kaj zmaguje. Zato vlada in parlament konec meseca ne bosta zavrnila ratifikacije CETA-e. Povrh je minister za javno upravo kar sam šel h digitalnim gigantom FB, Googlu, Uberju ponujat Slovenijo kot referenčno za njihove evropske načrte; posebej navdušen je bil nad Uberjem- in uberizacijo, ki jo velike evropske države zavračajo; Slovenijo pa minister ponuja za trojanskega konja- in hkrati pošilja sporočilo javnemu sektorju pred sindikalnimi pogajanji: če ne boste poslušni, vas bomo nadomestili z algoritmi. Nekaj kritik njegovega početja je bilo- množičnih protestov pa ne; protestni shod proti CETA-i je bil – a zelo ne-množičen; pa so informacije o njegovi škodljivosti predhodnika  TTIP dostopne vsem ponosnim lastnikom Ifonov, I-Tablic, vse je na spletu, na FB, MMCju, tviterju, shiterju…

Pa kaj potem?

Morda tole: grafit na zadnjem zidu Roga - »Kdor nima rad samote, ne zna ljubiti svobode« je bil prebarvan  kot del artistične poslikave. Drži- samota izginja, kaj pa svoboda? To vprašanje se zdi ključno v časih totalne in vseprisotne mrežne družabnosti, vsesplošne »povezanosti«, digitalne kolektivnosti na eni strani - na drugi pa štetje všečkov, štetje prijateljev, selfanje in vsi drugi simptomi »patološkega narcizma« kot prevladujočega stanja duha- posebej t.im. milenijevcev. Podpisanemu old-skulerju z neumnim mobijem, ki ni na FB-ju, se zdi to stanje nevarno blizu možnosti normalizacije uber-kapitalističnega, sajber-tehnološkega totalitarizma- nadzor ameriških obveščevalnih agencij nad vsemi komunikacijami vseh je le začetek. Kot da je na delu neka velika iluzija, prevara in samoprevara, ki morda spodkopava predpostavke možnosti odpora in alternative obstoječemu redu stvari –če je prva predpostavka suveren, avtonomen-kritičen in samokritičen, posameznik z imenom in priimkom –torej sam in svoboden, druga predpostavka pa njegova tudi analogna poimenska povezanost z drugimi takšnimi posamezniki - za dialog in debato, ne le za samopotrditev in pridobivanje FB »prijateljev« ali sesuvanje » ne-prijateljev, ampak za oblikovanja skupnih idej in za skupinsko delovanje; ne za preverjanje, kje je naslednji žur , ampak za politično akcijo, za sodelovanje z obstoječimi oblikami organiziranja.

Ok, nisem na FB in se morda vse to že dogaja, zatišje pa napoveduje nevihto. Ampak- pomladni hitri shod v podporo beguncem na Kotnikovi je uspel, odpor Rogovcev tudi- to pa je b/m vse. Od zadnje FB vstaje so minila skoraj 4 leta, bile so  volitve, »nove« vlade -  kaj se je spremenilo? Nič- večno vračanje enakega, ena velika  »demokratična« prevara: vse vlade počnejo isto-izdajajo suverenost, razprodajajo javno, skupno; desne –vključno s Cerarjevo- zavestno, Pahorjeva in Janković-Bratuškova pa še z  nesposobnostjo. Pa nič- Pahor je bil celo nagrajen. Globalne in lokalnih elite pa že prevzemajo »levo-sredinski« diskurz, lijejo krokodilje solze nad neenakostjo in pokroviteljsko obljubljajo ukrepe, vtem ko še naprej izvajajo isto politiko. Vse to je znano, na konicah prstov so vse informacije o globalnih in lokalnih lopovščinah, prevarah in katastrofah; imamo najbolj »demokratično« komunikacijska tehnologija v zgodovini človeštva, a kljub temu- nič.

Ali pa prav zato? Ker je vsa totalna povezanost, virtualna družbenost in »sajber-demokracija« le navidezna, psiho-bergla, del problema, upor pa je postal…nekaj, česar si » ne moremo privoščiti«? Tako je zapisal časnik Guardian, potem ko je našel vse mogoče prikrajšanosti britanskih milenijevcev- ni služb, draga stanovanja itd. Torej -  »they can't afford to rebel«…No, pri nas je bila v muzeju novejše zgodovine pravkar odprta razstava jugoslovanske preteklosti z naslovom: »Nikoli jim ni bilo bolje?«.Lahko noč in srečno.

* Pankrti Anno MCMLXXVII

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness