The Tiger Lillies

Recenzija dogodka
13. 12. 2018 - 14.30

Kino Šiška, 10. 12. 2018

 

Po približno letu in pol od zadnjega obiska se je britanska kultna zasedba ponovno oglasila na odru Kina Šiška in mrakoben zimski ponedeljek popestrila s svojim edinstvenim kabarejem, ki bo naslednje leto preštel že trideset let. Vodilni član Martyn Jacques z basistom Adrianom Stoutom in bobnarjem Jonasom Gollandom na obširni turneji po Evropi, ki se bo nadaljevala na avstralski celini, predstavlja svoj drugi letošnji album Devil’s Fairground, posnet skupaj s svežim mladim češkim orkestrom Berg Orchestra. Gre za kar prikladno oziroma logično izbiro sodelovanja, saj je omenjena plošča tematsko postavljena v devetdeseta leta hedonistične Prage. Na turneji The Tiger Lillies seveda delujejo kot trio že omenjenih članov in publike tako s svojimi provokativnimi besedili kot tudi s cirkuškim/teatralnimi elementi nastopa na odru ne puščajo ravnodušne.

Prvi del sedečega koncerta se je odvil v enem kosu, to je brez posebnega naslavljanja publike in vmesnega podajanja informacij o skladbah. Smo pa bili deležni latentne sporočilnosti, ki se je izražala tako v njihovi fizični pojavi na odru kot s teksti. Črno-bele maske na obrazih in njihove obleke z obveznim klobukom, ki spominjajo na klovnovsko opravo, so vse prej kot hudomušne. Kvečjemu delujejo groteskno in se v popolnosti ujemajo s prodornimi pogledi, grimasami in načinom petja vseh članov ter igranjem na inštrumente. Ti pa so že sami po sebi posebni – mala klavirska harmonika in doma narejen ukulele, pa prilagojen vitek kontrabas, pojoča žaga in teremin ter seveda bobni, ki jih krasi plastična račka za kopanje v banji in činele na vrvici. Vse skupaj skladno s sarkastičnim in hudomušnim ubesedovanjem uživanja drog in alkohola, predstavljanjem prostakov, prostitutk ter nasilnežev. Če so opojne substance in devianti v določenih krogih tabu in jih bendi črnogledo naslavljajo v otožnih skladbah, bi lahko za ponedeljkovo interpretacijo omenjenega rekli, da petje o kokainu in heroinu, alkoholu in posebnežih ni bilo še nikoli tako veselo.

Seveda pa zasedba The Tiger Lillies ne navdaja poslušalcev zgolj z veseljem kljub prvotni kabarejsko-cirkuški kulisi. Njihov humor je obvezno črni humor, baladne pesmi, za katere se Jacques prestavi za klavir, pa so lahko še kako melanholično žalostne. Njegov falzeto vokal, ki seže od šansona do opere, nas je popolnoma pogoltnil s svojim globokim interpretativnim načinom, ki ga imenitno z detajli podpirajo tolkala, bas in za še posebej otožne momente vpijoča oziroma pojoča žaga s svojimi eteričnimi toni. Nastop tria je nekako igralsko dovršen, kar pride iz dolgoletnih izkušenj ne zgolj koncertiranja, temveč tudi nastopanja s cirkusom, eksperimentalnimi plesalci, gledališčniki in lutkarji, kar kaže tudi na njihovo prikladno vsestranskost. Med izstopajočimi skladbami s prvinami omenjenih izkušenj in teatralnosti je izstopala Cut, ki je zaključila prvi del večera in v naših mislih pustila zadnji posmehljiv verz »All Of Your Throuths Will Be Cut / All Of You Will Be Fucked.«

Če obiskovalcev Katedrale Kina Šiška zasedba The Tiger Lillies v prvem delu koncerta ni ujela v svoj primež, se je to gotovo zgodilo v drugi polovici večera po krajšem odmoru. Po nekaj skladbah je trio namreč začel vzpostavljati tudi neposredno komunikacijo s publiko. Od nje je zahteval petje in odgovarjanje z verzi med skladbami in tudi tradicionalne glasbene želje. Eden primerov sodelovanja je bila priredba skladbe Is That All There Is? avtorice Peggy Lee, ki je zadnja skladba novega albuma in med katero smo se še posebej zabavali ter Jacquesu odgovarjali, na koncu pa si je zaslužila stoječe ovacije. Med novimi skladbami sta v splošnem izstopali še Don’t See The Sun ter Luck To Get Out Of Here Alive. Med željami občinstva pa gotovo poskočna skladba Banging In The Nails, ki verjetno predstavlja eno izmed bolj konkretnih norčevanj iz Jezusa, kar smo jih vajeni v muziki, in njihova anekdota o ustrahovalcih Bully Boys. Gre za njihovi že kar klasiki, ki sta odzvanjali še dolgo v noč, za mnoge gotovo tudi ob veseljačenju in debatiranju ob pivu o še enem čudovitem koncertu te zasedbe.

 

Institucije: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.