MoRFES Robotsko pletenje arhitekturnih struktur

MoRFES Robotsko pletenje arhitekturnih struktur

Kulturna ali glasbena novica
13. 12. 2018 - 15.10

Pozdravljeni v Kulturnih novicah. V izogib novostim s strani kulturnega ministra Prešička se posvetimo, kot pravijo Kapeličani v napovedi, povsem nepolitičnim odprtokodnim instalacijam v nastajanju. Ob 20. uri se nam namreč obeta otvoritev razstave mlade raziskovalne umetnice Marije Yablonine v Galeriji Kapelica. Yablonina je sicer arhitektka, ki končuje doktorat na Univerzi v Stuttgartu, sodeluje v ekipi Inštituta za komputacijsko oblikovanje in konstrukcijo (ICD-Institute for Computational Design and Construction), kjer tudi poučuje, predstavila pa se nam bo z delom Mobile Robotic Fabrication Eco-System, krajše MoRFES.

 

V svojem delu s pomočjo doma sestavljenih robotov, ki kot pajki plezajo po stenah, iz najlonskih vrvi plete biomimetične arhitekturne strukture. Njeno delo se nahaja med umetniškim, raziskovalnim ter industrijskim, s prepletom različnih polj soustvarja avtonomno arhitekturo prihodnosti. Prihaja iz Moskve, kjer je zaključila dodiplomski študij klasično-konservativne arhitekture. Povprašali smo jo, kaj jo je prignalo študirat v zahodne kraje.

 

Izjava

 

Robotika, kot jo poznamo danes, se zdi rezervirana za večje korporacijske obrate avtomobilske in druge industrije. Jablonina v svojem delu heka domače naprave, na primer sesalce, ki jih razstavi na posamezne elemente in uporabi v novi konfiguraciji delovanja. S tem dobi nova robotska orodja za izdelavo arhitekturnih modelov. Slednje uporabi za ustvarjanje različnih site-specific instalacij, kar je začela razvijati med magistrskim študijem.

 

Izjava

 

Vsak projekt, ki se ga loti, je nov korak v njenem raziskovalnem delu - več o procesu dela nam predstavi Maria Yablonina:

 

Izjava

 

Povprašali smo jo, kako je z odprtokodnostjo njenega dela - vključena je namreč v program, financiran iz akademskih transferjev:

 

Izjava

 

V Galeriji Kapelica bo danes na ogled robotsko pletenje v živo, performativna akcija avtoričinih robotov bo ustvarjala spremenljive arhitekturne mrežne strukture, vpete v obstoječo arhitektonsko kompozicijo. Gospodinje in gospodinjci zatorej - preč s sesanjem in kvačkanjem, obeta se nam robotska revolucija domačih naprav.

 

Iz Kulturnih novic se izjavlja Škerla.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness