MoRFES Robotsko pletenje arhitekturnih struktur

Kulturna ali glasbena novica
13. 12. 2018 - 15.10

Pozdravljeni v Kulturnih novicah. V izogib novostim s strani kulturnega ministra Prešička se posvetimo, kot pravijo Kapeličani v napovedi, povsem nepolitičnim odprtokodnim instalacijam v nastajanju. Ob 20. uri se nam namreč obeta otvoritev razstave mlade raziskovalne umetnice Marije Yablonine v Galeriji Kapelica. Yablonina je sicer arhitektka, ki končuje doktorat na Univerzi v Stuttgartu, sodeluje v ekipi Inštituta za komputacijsko oblikovanje in konstrukcijo (ICD-Institute for Computational Design and Construction), kjer tudi poučuje, predstavila pa se nam bo z delom Mobile Robotic Fabrication Eco-System, krajše MoRFES.

 

V svojem delu s pomočjo doma sestavljenih robotov, ki kot pajki plezajo po stenah, iz najlonskih vrvi plete biomimetične arhitekturne strukture. Njeno delo se nahaja med umetniškim, raziskovalnim ter industrijskim, s prepletom različnih polj soustvarja avtonomno arhitekturo prihodnosti. Prihaja iz Moskve, kjer je zaključila dodiplomski študij klasično-konservativne arhitekture. Povprašali smo jo, kaj jo je prignalo študirat v zahodne kraje.

 

Izjava

 

Robotika, kot jo poznamo danes, se zdi rezervirana za večje korporacijske obrate avtomobilske in druge industrije. Jablonina v svojem delu heka domače naprave, na primer sesalce, ki jih razstavi na posamezne elemente in uporabi v novi konfiguraciji delovanja. S tem dobi nova robotska orodja za izdelavo arhitekturnih modelov. Slednje uporabi za ustvarjanje različnih site-specific instalacij, kar je začela razvijati med magistrskim študijem.

 

Izjava

 

Vsak projekt, ki se ga loti, je nov korak v njenem raziskovalnem delu - več o procesu dela nam predstavi Maria Yablonina:

 

Izjava

 

Povprašali smo jo, kako je z odprtokodnostjo njenega dela - vključena je namreč v program, financiran iz akademskih transferjev:

 

Izjava

 

V Galeriji Kapelica bo danes na ogled robotsko pletenje v živo, performativna akcija avtoričinih robotov bo ustvarjala spremenljive arhitekturne mrežne strukture, vpete v obstoječo arhitektonsko kompozicijo. Gospodinje in gospodinjci zatorej - preč s sesanjem in kvačkanjem, obeta se nam robotska revolucija domačih naprav.

 

Iz Kulturnih novic se izjavlja Škerla.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness