BritOFF dvojne vijačnice

Aktualno-politična novica
27. 12. 2018 - 10.05
 / BritOFF

10:05

Dobrodošli v medprazničnem tehnološkem BritOFFU. Upamo, da niste bili med tistimi, ki so za božično darilo prejeli letos zelo priljubljeno gensko testiranje. V nasprotnem primeru je povsem mogoče, da bo vaša božična večerja leta 2019 premogla kakšnega udeleženca več ali manj. Možno je tudi, da boste izgubili ves tek zaradi premlevanja, kdaj in kje vas bo udarila kakšna bolezen, ki se bojda skriva v vašem genskem zapisu.

Na dolgoročne posledice zbiranja genskih podatkov posameznikov v velike baze je te dni ponovno opozoril tudi ameriški staroselski genetik Joe Yracheta. Ameriška vladna agencija Nacionalnih inštitutov za zdravje je aprila namreč pričela s programom All of Us, katerega namen je zbrati genski zapis in zdravstveno dokumentacijo vsaj milijona prebivalcev. Agencija si zlasti želi pridobiti podatke staroselcev iz celinske ZDA, z Aljaske in s Havajev, ki so tudi v komercialnih genskih bazah zelo slabo zastopani. A problemov s programom, ki naj bi omogočil natančnejše podatke za prihodnje zdravstvene raziskave, je kar precej.

Program All of Us namreč zbira veliko količino osebnih podatkov o posamezniku. Poleg genskega zapisa in elektronske zdravstvene kartoteke naj bi udeleženec agenciji zagotovil tudi redne preglede pri agencijskih zdravnikih in izpolnjeval vprašalnike o življenjskem slogu. Ti podatki bodo na ravni posameznika dostopni za raziskovalce po vsem svetu, tudi za komercialne farmacevtske družbe. Za udeleženca pa je resna posledica ta, da zaradi sodelovanja v programu ni več zaščiten z določili zveznega zakona o zasebnosti pacienta. Sem sodi tudi dokumentacija o duševnih boleznih in zasvojenostih. V ZDA imajo zavarovalnice v primeru življenjskega zavarovanja denimo pravico do rezultatov kakšnega koli genskega testiranja.

Staroselska krovna organizacija Nacionalni kongres ameriških Indijancev pa je novembra opozorila, da vladna agencija krši tudi plemensko suverenost. Ameriška ustava in zvezna zakonodaja namreč narekujeta vsem vladnim agencijam, da morajo obvezno sodelovati s plemenskimi oblastmi v vseh zadevah, ki zadevajo staroselce. Nacionalni inštituti za zdravje so posvetovalno skupino aprila sicer ustanovili, vendar vanjo v devetih mesecih niso imenovali še niti enega ustreznega staroselskega svetovalca. Z zbiranjem podatkov o staroselcih pa že ima slabe izkušnje pleme Havasupai. Državna univerza iz Arizone je namreč leta 2004 objavila študijo o shizofreniji, sorodstvenih razmerjih in selitvenih vzorcih plemena, podatki pa so bili zbrani zgolj v namen preučevanja genske nagnjenosti članov plemena k sladkorni bolezni. Pleme Navajo je zaradi podobnih dogodkov leta 2002 prekinilo vsako sodelovanje pri genetskih raziskavah.

Genetik Yracheta pa je odprl tudi vprašanje dobičkov. Če bi staroselska genetika pomagala pri razvoju kakšnega zdravila, bi ves dobiček pripadel farmacevtskem podjetju. Staroselci pa bi, kot je v ZDA že tradicija, spet ostali praznih rok.

8:05

Francoski sodniki so na pobudo tožilstva ustavili preiskavo sestrelitve letala nekdanjega ruandskega hutujskega predsednika Juvenala Habyarimane. Ruandska vlada pod vodstvom predsednika Paula Kagameja je umik preiskave pozdravila, med osumljenci za sestrelitev je bilo namreč tudi sedem predsednikovih sodelavcev. Leta 2006 je sodnik Jean-Louis Bruguière odgovornost za napad na letalo pripisal Kagameju, nekdanjemu voditelju tutsijevskih upornikov, in izdal naloge za pridržanje njegovih sodelavcev. Državi sta posledično prekinili diplomatske stike za nekaj let. Leta 2012 je sodišče v drugačni sestavi odgovornost za sestrelitev pripisalo hutujskim skrajnežem. Sestrelitvi predsedniškega letala leta 1994 je sledil stodnevni genocid nad Tustiji, v katerem je umrlo 800 tisoč ljudi.

V Tuniziji se v več mestih odvijajo protesti, ki jih je spodbudil ponedeljkov samozažig novinarja Abdelrazzaka Zorguia v mestu Kasserine na zahodu države. Zorgui je v svojem poslovilnem posnetku tunizijsko vlado obtožil korupcije in neukrepanja glede slabih življenjskih razmer. Tunizijski nacionalni sindikat novinarjev je v podporo Zorguiju pozval k demonstracijam in splošni stavki. Zaradi padanja vrednosti tunizijskega dinarja in brezposelnosti so se protesti sicer odvijali že januarja. Podoben samozažig pa je leta 2011 sprožil proteste arabske pomladi, ki so povzročili padec takratnega predsednika Zineja el Abidina Ben Alija.

Ruski predsednik Vladimir Putin je naznanil uspešen preizkus hipersoničnega raketnega sistema Avantgard na Kamčatki in napovedal, da bo že prihodnje leto del ruskega vojaškega arzenala. Medcelinske rakete, ki dosega 20-kratno hitrost zvoka, naj ne bi bilo mogoče prestreči z nobenim obstoječim protiraketnim ščitom. Visoko raven manevriranja ji omogoča predvsem razvoj novih materialov, ki ostajajo stabilni tudi na temperaturi do 2000 stopinj Celzija. Kitajski hipersonični sistem DF-ZF je še v razvoju, ZDA pa o morebitnem svojem sistemu molčijo. Putin je obstoj Avantgarda sicer potrdil že marca.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.