Britoff AKK v CDU

Aktualno-politična novica
8. 12. 2018 - 11.37
 / BritOFF

Nova voditeljica najmočnejše nemške stranke Krščanske demokratske unije je postala Annegret Kramp-Karrenbauer. Njena izvolitev pomeni tudi veliko zmago za nemško kanclerko Angelo Merkel, ki je stranko vodila zadnjih 18 let, saj velja Kramp-Karrenbauer za njeno izbrano naslednico. Dosedanja generalna sekretarka stranke, znana tudi po kratici AKK, je na strankarskih volitvah premagala Friedricha Merza, ki prihaja iz konservativnega krila stranke in je bil večkrat ostro kritičen do kanclerke, še posebej glede imigrantske politike. Izidi volitev so bili zelo tesni, saj je bila v drugem krogu razlika zgolj 30 glasov oziroma tri odstotke. AKK velja znotraj CDU za predstavnico zmerne struje. Preden je bila marca izvoljena za generalno sekretarko stranke, je bila sedem let ministrska predsednica zahodnonemške dežele Posarje.

Japonski parlament je sprejel zakon, s katerim namerava vlada Šinzeja Abeja nasloviti kronično pomankanje delovne sila na Japonskem. Reforma zakona o imigraciji uvaja program dveh novih vrst delovnih viz, ki naj bi na Japonsko pritegnil okoli 345 tisoč novih delavcev. Program nekoliko spominja na nekdanjo nemško prakso gastarbajterjev. Prva vrsta viz bo omogočala bivanje na Japonskem za pet let, delavci pa s seboj ne bodo smeli pripeljati svoje družine. Druga vrsta viz bo namenjena zgolj visokokvalificiranim delavcem, ki bodo opravili test iz znanja japonščine. Ti bodo lahko s seboj pripeljali tudi družino, bivanje pa bo mogoče podaljšati za nedoločen čas. Japonska ima eno najbolj restriktivnih imigrantskih politik na svetu. Tudi ta zakon je razburil konservativce v vladajoči Liberalno demokratski stranki, zaradi česar Abe vztraja, da pri reformi ne gre za imigrantsko politiko, ampak zgolj ekonomsko nujen ukrep.

Zaključujemo z lokalnimi novicami, ki danes prihajajo iz Avstralije. Novoizvoljeni župan občine Radenci, Roman Leljak, je obtičal na letališču v Sydneyju, potem ko so mu tamkajšnje oblasti prepovedale vstop v državo. Leljak se je v Avstraliji mudil, da bi predstavil svojo knjigo Mit o Jasenovcu, kjer zanika ustaške zločine med 2. svetovno vojno v tem koncentracijskem taborišču. Varnostne službe so Leljaka na sydneyjskem letališču pet ur zasliševale, nato pa odpovedale njegovo vizo. Leljak je zaplete pripisal »lažnim obtožbam levičarskih portalov« na Hrvaškem in se namerava vrniti v Slovenijo s prvim mogočim letom.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.