Vizumski britOFF

Aktualno-politična novica
7. 12. 2018 - 10.05
 / BritOFF

Ob 10. uri

V petkovem Britoffu, posvečenem dogajanju v Evropski uniji, tokrat o vizumih in vlakih. V pripravi so nova pravila glede vizumov za kratkoročno bivanje in nov sistem za tako imenovane človekoljubne vizume, brezplačno potovanje z vlakom pa se obeta novi generaciji evropskih 18-letnikov.

Odbor za državljanske svoboščine, LIBE, je s 27 glasovi za, 15 glasovi proti in 4 vzdržanimi glasovi pritrdil predlogu Evropske komisije o spremembah Vizumskega zakonika, ki ureja postopke in pogoje za izdajanje vizumov v EU. Predlog Komisije naj bi po njenem prepričanju olajšal turistična in poslovna potovanja, hkrati pa preprečeval preseljevanje in prispeval k notranji varnosti. Po novem se nekaterim prosilcem za vizum ne bo več treba osebno zglasiti na konzulatu države članice oziroma bodo lahko pod določenimi pogoji za vizum zaprosili na konzulatu druge države članice. Obenem se obeta zvišanje takse s 60 na 80 evrov, z izjemami za družinske člane državljanov Unije, otroke, mlajše od 12 let, študente in raziskovalce.

Komisija v predlogu predlaga tudi nagrajevanje tretjih držav, ki sodelujejo z EU pri ponovnem sprejemanju nezakonitih migrantov. Državljani teh držav bodo tako lahko v vizumskih postopkih deležni posebnih ugodnosti, kot so nižje takse, krajši postopki in daljša veljavnost vizuma za večkratni vstop. Ali država ustrezno sodeluje in je do ugodnosti upravičena, bo odločila Komisija, vse skupaj pa bo ocenila celostno in objektivno. Po podatkih Komisije se je sicer število vlog za izdajo vizuma v zadnjih letih povečalo za okoli 50 %, z 10,2 milijona leta 2009 na 15,2 milijona leta 2016.

LIBE je s 37 glasovi za, 10 proti in 3 vzdržanimi glasovi podprl tudi resolucijo o ustanovitvi evropskega humanitarnega vizuma. Vizum bi migrantom omogočil zakonit prihod v državo članico EU, ki je vizum izdala, če bi vanjo prišli zato, da bi v njej zaprosili za mednarodno zaščito. Vlogo za humanitarni vizum bi migranti lahko vložili na konzulatih ali veleposlaništvih držav članic in predstavništvih Evropske unije. Z vizumom želijo poslanci preprečiti nezakonite prihode na ozemlje EU in zaščititi migrante, saj poudarjajo, da je pri prečkanju Sredozemskega morja v zadnjih nekaj letih umrlo več kot 30 tisoč ljudi. Menijo tudi, da bi tak vizum rešil pomanjkljivost Dublinske uredbe in breme obravnave prosilcev za mednarodno zaščito razporedil bolj enakomerno.

Poslancem se s konkretizacijo predloga ne bo treba ukvarjati, saj bo morala zakonodajni predlog do marca 2019 pripraviti Komisija. Še pred tem pa bo tako o resoluciji kot o prej omenjenem predlogu sprememb Vizumskega zakonika na plenarnem zasedanju glasoval celoten parlament.

Za konec še vesela novica za vse, ki boste 31. decembra 2018 stari 18 let. Evropska unija bo 12 tisoč izbranim v času med 15. aprilom in 31. avgustom 2019 plačala do 30-dnevno potovanje z vlakom. Gre za nadaljevanje iniciative Discover Europe ali Odkrij Evropo iz začetka letošnjega leta, ko se je na pot z vlakom podalo 15 tisoč nadobudnih mladih Evropejcev.

Ob 8. uri

Grški obrambni minister Panos Kammenos se je za pomoč pri zbiranju sredstev za nove bojne ladje obrnil kar na prebivalce Grčije. Povedal je, da bo prvega januarja odprl bančni račun, na katerega bo lahko vsak zainteresirani prispeval nekaj denarja. Dodal je še, da bo sam doniral del svoje plače. Razlog za poziv grške vlade je želja po modernizaciji mornarice v letu 2019.

Reševalna ladja Aquarius po več kot dveh letih in pol delovanja in rešitvi okoli 30 tisoč migrantov v Sredozemskem morju uradno odhaja v pokoj. Ladja se trenutno nahaja v pristanišču v Marseillu, kjer je zasidrana, odkar je septembra izgubila panamsko registracijo. Aquarius je bila zadnja ladja pod nadzorom nevladnih organizacij, ki je delovala ob libijski obali.

Po včerajšnjem večurnem preučevanju je občinska volilna komisija, OVK, v Kopru zavrnila tako ugovor Borisa Popoviča kot Aleša Bržana. Po ugotovitvah OVK se je število glasov sicer spremenilo, Bržan pa kljub temu ostaja novoizvoljeni župan Kopra. V postopku je Popovič trdil, da nekateri volivci niso mogli glasovati od doma, nekatere glasovnice pa so bile neupravičeno označene kot neveljavne. Na drugi strani je Bržan opozoril na neskladje med zapisniki in volilnimi imeniki. Popovič ima sedaj možnost, da se na dan ustanovne seje pritoži na občinski svet. Če bi bil neuspešen tudi tam, bi mu preostalo še upravno sodišče, do dokončne odločitve katerega bi občino vodil najstarejši svetnik.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.