Demilitariziran OFF

Aktualno-politična novica
28. 11. 2018 - 15.00
 / OFF

Nemčija predlaga, da po izstopu Velike Britanije iz Evropske unije Francija svoj stalni sedež v Varnostnem svetu Združenih narodov preoblikuje v skupni evropski sedež. Nemčija stalnega sedeža v varnostnem svetu, ki petim privilegiranim državam daje pravico veta na odločitve organa, nima. Nemški finančni minister in vicekancler Olaf Scholz je poudaril, da bi to Evropski uniji omogočilo, da bi na svetovnem odru nastopala enotno. Nemčija sicer ni tako navdušena nad francoskimi predlogi poglabljanja evropskih povezav, na primer na področju bančne in fiskalne unije.

Geopolitični in gospodarski vidik krize v Ukrajini.
 / 19. 3. 2014
Nemčija in Francija sta se ponudili za mediatorki v zaostrenem konfliktu med Rusijo in Ukrajino po ruskem zasegu treh ukrajinskih ladij v bližini Kerške ožine. Ukrajina je po incidentu uvedla enomesečno izredno stanje v desetih obmejnih oblasteh, Rusija pa napoveduje inštalacijo dodatnih protiletalskih raketnih sistemov na Krim.

Medtem ko se v Evropi premikajo vojaške enote, na drugem koncu oceana častijo pacifizem. Predsednik Kostarike Carlos Alvarado Quesada se je zavzel za uveljavitev državnega praznika na 1. december. Na ta dan letos država obeležuje 70 let ukinitve državne vojske. Kostariško vojsko je leta 1948 ukinil takratni predsednik Jose Figueres Ferrer, ki je na oblast prišel z državnim udarom in tako zaključil dober mesec dni trajajočo državljansko vojno. Kostarika je tako ena izmed približno 20 držav, ki nima državne vojske.

O novem mehiškem predsedniku in predlaganih reformah
 / 4. 7. 2018
Odhajajoča mehiška vlada pod vodstvom predsednika Enriqueja Pena Nieta bo odlikovala zeta ameriškega predsednika Donalda Trumpa Jareda Kushnerja. Najvišje državno odlikovanje za tujce - red azteškega orla - si je Kushner prislužil z domnevnim izjemnim doprinosom pri sklenitvi prenovljenega prostotrgovinskega sporazuma med Mehiko, Združenimi državami Amerike in Kanado. V soboto bo predsednikovanje drugemu največjemu latinoameriškemu gospodarstvu prevzel novoizvoljeni Andres Manuel Lopez Obrador.

Hrvaška vlada je z večino sindikatov javnega sektorja sklenila dogovor o zvišanju plač in se tako izognila za danes napovedani stavki. Plače bodo s prvim januarjem zrasle za tri odstotke, septembra pa še za dodatna dva. Vlada bo tako morala zagotoviti približno 20 milijonov evrov dodatnega denarja, minister za delo Marko Pavić pa zagotavlja, da bodo sredstva zagotovili z varčevanjem na drugih področjih. Z dogovorom pa niso zadovoljni šolski sindikati. Eden izmed njih - sindikat Preporod, ki združuje približno 9000 članov - je danes izvedel enourno stavko.

 

Slovenija

Za naslednji teden napovedane stavke javnega sektorja ne bo. Koordinacija sindikatov javnega sektorja pod vodstvom Jakoba Počivavška je namreč parafirala dogovor z vlado o rasti plač. Dogovor vključuje rast plač od enega do tri plačne razrede in dvig nekaterih dodatkov, med drugim za nedeljsko delo in deljen delovni čas. Pogajalci so se dogovorili še, da bodo naslednje leto ugotovili, ali obstajajo neupravičene razlike v plačah med posameznimi delovnimi mesti in poklicnimi skupinami, kar bo podlaga za nadaljnja pogajanja. Dogovor so prejšnji teden že podpisali sindikat Sviz in dva zdravstvena sindikata.

Evropska kohezijska politika
Kako Evropska unija skrbi za ospodarski razvoj regij in mest, gradnjo infrastrukture, rast delovnih mest ipd.
 / 22. 10. 2018
Stranka Alenke Bratušek je za ministra za razvoj, strateške projekte in kohezijo predlagala Iztoka Puriča. Premier Marjan Šarec izbiro odobrava. Purič je na letošnjih lokalnih volitvah neuspešno kandidiral za župana Kranja s podporo SAB in liste Več za Kranj dosedanjega župana Boštjana Trilarja. Pred tem je vodil Javni gospodarski zavod Brdo, ki upravlja s protokolarnimi objekti na Brdu pri Kranju. Purič bo na mestu ministra brez listnice zamenjal Marka Bandellija, ki je moral zaradi neprimerne komunikacije na zahtevo premierja odstopiti.

Državni zbor je za ustavno sodnico izvolil Katjo Šugman Stubbs, ki je kmalu po izvolitvi tudi prisegla. Glasovanje je bilo tajno, podporo pa so napovedali v LMŠ, SD, Desus, SMC, Levici in SAB. Šugman Stubbs je predstojnica katedre za kazensko pravo na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, bila je tudi predstavnica Slovenije v odboru za preprečevanje mučenja v Svetu Evrope. Na mestu ustavne sodnice bo zamenjala trenutno predsednico Jadranko Sovdat, ki se ji mandat izteče v drugi polovici decembra.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness