Velikoslovenski silvestrski OFF

Aktualno-politična novica
Dedek Mraz
Anonymous
31. 12. 2018 - 15.00
 / OFF

Na parlamentarnih volitvah v Bangladešu je še tretjič zapored zmagala stranka možače, dosedanje premierke Šejk Hasine, Liga Avami. Od 300 sedežev v sicer 350-članskem parlamentu jih je stranka osvojila 288. Naknadnih 50 sedežev je rezerviranih za ženske, kar pomeni, da je Bangladeš država, kjer je nespoštovanje tradicionalne vloge žensk uzakonjeno. Najmočnejša opozicijska stranka, Bangladeška nacionalna stranka, je osvojila zgolj šest sedežev. Tudi njihova voditeljica je ženska, Khaleda Zia, ki je od februarja letos v zaporu, zato na volitvah ni mogla kandidirati. Stranka je prejšnje volitve leta 2014 bojkotirala. Volitve so spremljali spopadi med podporniki nasprotujočih si strank in obtožbe o polnjenju volilnih skrinjic in ustrahovanju na voliščih, zato nekatere stranke zahtevajo ponovne volitve. Volilna zmeda verjetno nikogar ne čudi, če imajo vajeti v rokah ženske.

Kerški preliv in Azovsko morje kot prizorišče zadnjega incidenta med Rusijo in Ukrajino
 / 30. 11. 2018
Na vzhodu Ukrajine, kjer od 29. decembra dalje velja tako imenovano novoletno premirje med samooklicanima in s strani Rusije oboroženima republikama Donjeck in Lugansk na eni in Ukrajino na drugi strani, naj bi po besedah predstavnikov z obeh strani že prišlo do kršitev premirja. Od začetka konflikta leta 2014 je bilo med vojskujočimi se stranmi sklenjenih že 25 premirij. Nobeno izmed teh premirij ni bilo spoštovano v celoti, zato opazovalce vse bolj skbi način, na katerega Rusija širi totalitarizem v Evropo, tradicionalno trdnjavo demokracije.

Z današnjim dnem se v Ukrajini začenja tudi kampanja za predsedniške volitve, ki bodo konec marca 2019. Prvi, ki se je podal v ukrajinsko predsedniško bitko, je nekdanji ukrajinski minister za okolje Igor Ševčenko. Na položaju ministra je bil Ševčenko v letih 2014 in 2015, kmalu po zaključku svoje nogometne kariere v kijevskem Dinamu, Milanu in londonskem Chelseaju, nakar je bil s strani ukrajinskega parlamenta zaradi obtožb o korupciji odstavljen.

Zaradi talibanskega nasilja je afganistanska volilna komisija preložila predsedniške volitve za tri mesece, namesto 20. aprila naj bi se zgodile 20. julija. S tem naj bi pridobili čas za boljšo organizacijo, saj so bile oktobrske parlamentarne  volitve zelo kaotične, glasovi pa še kar niso prešteti. Hkrati pa afganistanski talibani v zadnjih mesecih stopnjujejo napade na afganistanske varnostne sile in vladne ustanove. Včeraj so se talibani z visokimi iranskimi predstavniki sestali na mirovnih pogajanjih v Teheranu, glavni cilj pa je bil najti rešitev za čim hitrejši dogovor o  premirju med afganistanskimi uporniškimi skupinami in afganistansko vlado. Združene države Amerike si demokracijo in vladavino prava v državi prizadevajo vzpostaviti že 17 let, vprašanje pa je, ali bo narod kdaj postal zrel za demokracijo.

Brazilske volitve: od whatsapp fake news kampanje do neoliberalne čikaške šole
 / 31. 10. 2018
Novoizvoljeni brazilski predsednik Jair Bolsonaro želi omogočiti dostop do orožja vsem “dobrim ljudem”. Trenutno mora vsak, ki želi posedovati orožje, skozi po mnenju Bolsonara predolg proces opravljanja psiholoških testov in dokazovanja, da ima stalno bivališče in zaposlitev, nedovoljeno posedovanje pa je kaznovano s štirimi leti zapora. Zrahljanje zelo strogega orožarskega zakonika je napovedal že v svoji predvolilni kampanji, ta zakonik pa je zaradi najvišje stopnje umorov na svetu leta 2003 sprejel senat. Vsak dan sicer še vedno pride do 175 umorov, vendar Bolsonaro preudarno poudarja, da bi, ponovno citiramo, “pošteni državljani lahko pomagali policistom v boju proti kriminalu”. Medtem ko v Braziliji takšne pobude prihajajo s strani odgovornih voditeljev, pa je v Sloveniji človek, ki si je prizadeval za podobne cilje, pristal v priporu kot navaden kriminalec, čeprav je želel le obraniti slovensko kulturo.

Jordanska predstavnica vlade Džumana Ghneimat se je fotografirala ob tem, ko je na poti na sestanek s sindikati stopala po izraelski zastavi, naslikani na tleh. Spomnimo, da je izraelska zastava simbol judovsko-krščanske kulture, ki jo zadnje čase vse pogosteje tako dobesedno kot simbolično teptajo v arabskem svetu. Ghneimat je bila namenjena na sestanek z jordanskim premierjem Omarjem al Razazom, ki pa je vstopil v stavbo skozi stranska vrata in se s tem izognil hoji po zastavi. Izraelski zunanji minister je dejanje Ghneimatove obsodil kot “oskrunitev” in zahteval ukor za jordanskega ambasadorja. Seveda levi mediji o skrunitvi niso poročali, kljub temu da so praviloma prvi, ki podpornike tradicionalnih vrednot označijo za antisemite in z nacisti primerjajo vse, ki ne podpirajo socializma.

Francoski časnik Le Monde se je bil primoran opravičiti zaradi naslovnice svoje revijske izdaje, na kateri so upodobili francoskega predsednika Emmanuela Macrona na način, ki je mnoge bralce spomnil na nacističnega voditelja Adolfa Hitlerja. Uredništvo sicer vztraja, da ta vzporednica ni bila namerna. Tu se očitno zopet kažejo težnje levičarjev po cenzuri in po primerjanju vseh, ki ne delijo njihovih pogledov, z nacisti.  

O praznovanju božiča in dneva samostojnosti in enotnosti
 / 26. 12. 2018
Da sta dom in družina še vedno med najpomembnejšimi družinskimi vrednotami Slovencev, dokazuje nedavna anketa portala 24ur.com. Na vprašanje “kje boste silvestrovali” je večina, kar 74 odstotkov sodelujočih, odgovorila, da bodo silvestrovali doma. Da bodo silvestrovali na zabavi, na prostem, pri prijateljih ali v tujini, je odgovorilo zanemarljivo število anketiranih, kar še bolj dokazuje očitno tendenco občega slovenskega življa. Zaradi različnih - vemo, katerih - vplivov je letošnje silvestrovanje morda zadnjič obarvano slovensko.

Kar nekaj Slovencev pa že ob izteku letošnjega leta le-tega ne bo moglo pričakati v spremstvu glasbe. Oblasti Banjaluke so namreč že v jutranjih urah zaradi varnosti odpovedale današnji silvestrski nastop popularnega srbskega pevca Željka Joksimovića. Poleg tega je Ministrstvo za notranje zadeve Republike Srbske prepovedalo nadaljnje shode skupine Pravica za Davida. Odločitvi ministrstva naj bi botrovali razni prekrški in kršenje javnega reda in miru tekom včerajšnjih protestov, ki so jih policijske enote naposled pregnale. Skupina Pravica za Davida že mesece organizira proteste, ki od policije in političnega vodstva zahtevajo razjasnitev umora Davida Dragičevića. Ta je bil umorjen v marcu, odgovornost pa številni, tudi Dragičevićevi starši, pripisujejo lokalni policiji. Balkan pač ostaja Balkan.

OFF je spisala slovenska mladež.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Rahlo neumesten zaključek.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness