Za boj sposobnim Rusom OFF

Aktualno-politična novica
30. 11. 2018 - 15.00
 / OFF

Ukrajinska vlada je naznanila, da bo prepovedala vstop v državo ruskim moškim, starim med 16 in 60 let. Izjema pri prepovedi bodo humanitarni primeri. Prav tako so ukrajinske oblasti preiskale dom ruskega pravoslavnega klerika, očeta Pavla, ki je vodja samostana Pečersk v Kijevu. Maščevalni ukrepi proti Rusiji se nadaljujejo že od ponedeljka, ko so v bližini Krimskega polotoka ruski obmejni stražarji sprožili strele in zasegli tri ukrajinske vojaške ladje, ki so plule skozi Kerški preliv med Črnim in Azovskim morjem. Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je po incidentu sklical nujno sejo Sveta za nacionalno varnost, v parlamentu pa so dan zatem izglasovali uvedbo izrednega stanja. Rusi zasego ukrajinskih ladij upravičujejo z dejstvom, da so ladje namerno izzivale mejno policijo in nezakonito vstopile v začasno zaprto območje ruskih voda. Več o napetostih med državama lahko izveste v današnjem Kultivatorju ob petih.

V Zimbabveju je proti predsedniku Emmersonu Mnangagwi in hudi ekonomski krizi protestiralo več tisoč ljudi. Proteste je organizirala opozicijska stranka Gibanje za demokratske spremembe, udeležil pa se jih je tudi predsednik stranke Nelson Chamisa. Slednji je sicer poraženec julijskih predsedniških volitev, ki so sledile odstopu dolgoletnega predsednika Roberta Mugabeja. Na volitvah je slavil nekdanji zimbabvejski podpredsednik Mnangagwa, ki je bil dolgo Mugabejev najbližji zaveznik, leta 2017 pa se je njun odnos zaostril in privedel do državnega udara, ki ga je izvedel Mnangagwa. Njegovi zmagi na predsedniških volitvah so avgusta sledili večji protesti, na katerih je bilo ubitih 6 protestnikov. Chamisa se je kot vodja opozicijske stranke od avgustovskih protestov distanciral in ob neki priložnosti celo izjavil, da so bili protestniki pri svojih dejanjih brezglavi in da so se vedli neumno, s tem pa so se izpostavili vladnemu nasilju. Za svoje izjave se je kasneje opravičil, do aktualnih protestov pa so mu očitno oprostili tudi njegovi podporniki.

Bolgarska žvižgačica Katja Mateva je spletnemu portalu Euractiv razkrila dokumente, ki dokazujejo shemo ilegalne prodaje bolgarskih potnih listov. V afero, ki je bila javnosti prvič razkrita v začetku tega meseca, so sodeč po dokumentih vpleteni tudi visoki bolgarski funkcionarji, med njimi namestnik predsednika vlade Krasimir Karakačanov, nekdanja pravosodna ministrica Ekaterina Zaharieva, ki je v aktualni bolgarski vladi zunanja ministrica, in evropski poslanec Andrej Kovačev iz vladajoče stranke Gerb. Nekateri od dokumentov, ki jih je Euractivu posredovala žvižgačica Mateva, so bili leta 2016 že javno dostopni, vendar jih je kasneje vlada umaknila. Med njimi je poročilo državne agencije za zunanjo varnost, ki je leta 2016 navajalo nezakonito shemo pridobivanja bolgarskih potnih listov kot resen problem za državno varnost. Afera je ponovno vzniknila šele s preiskavo državne agencije za Bolgare v tujini s strani ameriških oblasti, ki so preiskavo sprožile po aretaciji več albanskih državljanov, osumljenih terorizma, ki so posedovali bolgarske potne liste. Lani sta bila v Grčiji s pravimi bolgarskimi potnimi listi, izdanimi pod lažnimi imeni, aretirana nekdanji šef makedonske obveščevalne agencije Goran Grujovski in njegov pomočnik Nikola Boskoski. Za obema je bila v Makedoniji izdana tiralica zaradi njune vloge v aferi nezakonitega prisluškovanja članom opozicije in civilne družbe v času nekdanje vlade VMRO-DPMNE.

Letalo nemške kanclerke Angele Merkel je bilo sinoči že uro po vzletu iz Kolna prisiljeno zasilno pristati. Kanclerka je bila namenjena na odprtje vrha G20 v Argentini, ki ga bo zaradi zapletov na krovu zamudila. V nemški vojski so zanikali možnost, da je pri zapletu šlo za namerno sabotažo letala.

Manj težav s prevozom pa bodo morda v prihodnje imeli prebivalci Korejskega polotoka. Iz Južne v Severno Korejo je danes namreč prvič po desetletju odpeljal južnokorejski vlak. Državi tako nadaljujeta z otoplitvijo odnosov, pred očmi pa imata projekt skupnega sistema železnic. Varnostni svet Združenih narodov je pred tednom dni v okviru projekta izgradnje železnic odobril izjemo za sankcije proti Severni Koreji. Južna Koreja je sicer pričakovala, da skupni projekt sploh ne bo zahteval odobritve s strani Združenih narodov, vendar so temu nasprotovale Združene države Amerike, ki zagovarjajo politiko sankcij. Američani tako uničujejo skupne korejske sanje. Južno Korejo so opozorili, da se je v pogajanjih s Severno Korejo prenaglila, sploh glede na njihovo prepričanje, da je program jedrskega orožja v Pjongjangu še vedno delujoč.

Skupina migrantk, ki je skupaj s 6000 drugimi obtičala v Tijuani, na mehiški strani meje z Združenimi državami Amerike, je pričela z gladovno stavko. Migrantke s stavko nasprotujejo počasni obravnavi azilnih prošenj. Ameriške oblasti so sicer dolžne obravnavati vse prošnje za azil, vendar ne obstaja pravno določen rok, v katerem so to prisiljene storiti. Večina migrantov je trenutno nameščena v športnem kompleksu, ki lahko sprejme največ 2000 ljudi, ostali pa že tri tedne spijo na prostem.

V Indiji je proti parlamentu v New Delhiju korakalo 20 tisoč protestnikov, indijskih kmetov, ki zahtevajo višje cene za pridelke in odložitev plačila dolgov. Protesti v podporo kmetom so se odvili tudi v sredo, prejšnji teden pa so protestirali kmetje v Mumbaju. Kmetje so tvorili glavno bazo podpore indijskega premiera Narendre Modija, ko je ta prevzel položaj leta 2014, njihovo podporo pa bo potreboval tudi na volitvah prihodnjo pomlad, če želi ostati na oblasti. Modi je kmetom v predvolilni kampanji obljubljal dvakratno povečanje prihodkov do leta 2022, kar se je do danes izkazalo za prazno obljubo.

Prvi mož Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič je na vlado naslovil pisno pobudo za uvedbo novega državnega praznika, praznika zedinjene Slovenije, ki bi ga praznovali vsako leto 29. novembra. Prav tako je Jelinčič v imenu svoje poslanske skupine na vlado, Ministrstvo za zdravje ter Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo naslovil pobudo za legalizacijo prostitucije. Legalizacija prostitucije bi po mnenju Jelinčiča omogočila nadzor zdravstvenega stanja oseb, ki se ukvarjajo s prostitucijo, hkrati pa tudi njihovo zdravstveno zavarovanje.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.