Kaplja čez Rog

Oddaja
11. 6. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

Skoraj natančno tri leta po tem, ko so varnostniki iz podjetja Valina poskušali nasilno izprazniti prostore Avtonomne tovarne Rog, je Mestna občina Ljubljana ponovno poskušala vzpostaviti gradbišče. Ob južnem zidu nekdanje tovarne so gradbeniki iz podjetja Eurograd namreč brez opozorila postavili zaščitno ograjo in, po lastnih besedah, pričeli s pripravo na rušenje zidu. Poseg so uspeli preprečiti uporabniki Roga, med katerimi je tudi veliko stanovalcev nekdanje tovarne. Gradbeniki so zaradi splošne nevarnosti ob predvidenem rušenju zapustili prostor, tako da gradbišče ni vzpostavljeno, še vedno pa je ostala ograja. Znotraj nje so uporabniki tovarne že pričeli postavljati značilne instalacije iz odpadnih surovin.

Predstavniki skupščine Avtonomne tovarne Rog, ki so hoteli ostati anonimni, kljub temu da so nekateri med njimi širši javnosti poznani obrazi, predstavijo, kaj se je dogajalo z delovanjem Roga po zadnjem poskusu izpraznitve leta 2016.

Izjava

Med javnim in privatnim
 / 6. 6. 2016

Po dogajanju leta 2016 je Mestna občina Ljubljana sprožila postopek proti uporabnikom Roga na sodišču, na ta način pa so rogovci pridobili sodno varstvo. S tem ko je bila za pravnomočno spoznana še zadnja, osma tožba proti posameznemu uporabniku Roga, se je sodno varstvo s pričetkom junija prekinilo. To je sprožilo nov tok dogajanj, ki je nakazoval, da bodo rogovci končno sedli za skupno mizo z mestno občino. Predstavniki skupščine Avtonomne tovarne Rog pojasnijo, kako so se odnosi spremenili po poskusu rušenja južnega zidu.

Izjava

Mestna uprava je seveda postavila pogoje, pod katerimi se je pripravljena pogovarjati, predstavniki Rogove skupščine pa so prepričani, da pogoje izpolnjujejo.

Izjava

Kljub temu, da je pravnomočno obsojenih osem uporabnikov Roga, so v skupščini prepričani, da to mestni občini še ne daje pravice do deložacije preostalih uporabnikov. Poleg obsojenih, ki so se iz bivše tovarne že umaknili, po besedah predstavnikov skupščine v Rogu deluje še več kot sto posameznic in posameznikov.

Izjava

Prihodnost nekdanje tovarne Rog še dolgo ne bo rešena na sodišču, tako zaradi velikega števila uporabnikov prostorov kot zaradi sodnega mnenja, da obe strani delata v družbeno korist. Po mnenju predstavnikov skupščine Avtonomne tovarne Rog dogajanje na sodišču deluje predvsem kot grožnja in zastraševanje, ne prispeva pa k reševanju spora.

Izjava

Spopad z neumnostjo, ki jo je potrebno izkoreniniti
 / 9. 6. 2016

Osem obsojenih uporabnikov Avtonomne tovarne Rog je prejelo kazni v skupnem znesku okoli 50 tisoč evrov, ki jih odplačujejo obročno. Pri tem jim z organizacijo dobrodelnih dogodkov pomagajo skupnosti, ki so ostale v Rogu, kar seveda predstavlja težavo za financiranje rednega delovanja.

Izjava

Mestna občina Ljubljana je pred tremi leti izdala občinski prostorski načrt, ki na mestu nekdanje tovarne Rog predvideva vzpostavitev Centra Rog. Ta naj bi poleg parkirišča in turističnih prenočišč vključeval še razne družbene in kulturne vsebine. Kot vse kaže, so se tudi na mestni občini zavedli problematičnosti svojega načrta, zato so ga že večkrat vsebinsko spremenili.

Izjava

Tudi skupščina Avtonomne tovarne Rog je pripravila svoj predlog obnove nekdanje tovarne, ki ga bo predstavila prihodnji torek na javni tribuni. Predstavniki opozarjajo, da niso proti obnovi Roga, temveč proti načinu izvedbe te obnove.

Izjava

Rogovci so prepričani, da njihove zamisli ne bodo uslišane, saj je mestna občina znova zapravila njihovo zaupanje. S poskusom začetka rušenja južne stene naj bi občina znova uporabila argument moči, na takšen dialog pa uporabniki Roga ne pristajajo.

Izjava

Resnično socialne in umetniške dejavnosti niso združljive z logiko profita
 / 5. 4. 2012

Rogovci se torej za ohranitev avtonomnosti borijo že četrto leto, a tokratna mobilizacija ni bila tako uspešna kot pred tremi leti. V mestnem svetu občine Ljubljana se je sicer v vlogo zagovornika Avtonomne tovarne Rog postavila svetniška skupina Levica, a stališča mestne občine to ni pretreslo. Župan Zoran Janković je še vedno trdno prepričan, da bo do obnove nekdanje tovarne prišlo pod njegovimi pogoji, o skupnosti v Avtonomni tovarni Rog pa ima izdelano mnenje, ki ga je predstavil v odgovoru svetniški skupini Levica. Citiramo: ˝Ali je stalni konflikt in skupni sovražnik - Mestna občina Ljubljana - še edino, kar trenutne začasne uporabnike drži skupaj?˝

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Predlog obnove nekdanje tovarne Rog: veganska večerja vsak drugi torek, DJ večeri in milenijski eskapizem. Nadsmešno.

Afterica jutrrr

če nč drucga ker se js ne počutm varno v rogu

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness