Kje je policijska odgovornost?

Aktualno-politična novica
30. 7. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

Včeraj popoldan so iz reke Loare v francoskem Nantesu potegnili truplo Steva Maia Caniça. 24-letnik je bil pogrešan že od noči z 21. na 22. junij, ko se je udeležil glasbenega festivala ob prazniku glasbe. Glasbeni dogodek se je sprevrgel v splošni kaos, ko je ob štirih zjutraj posredovala policija. Po poročanju in video posnetkih obiskovalcev festivala je policija uporabila solzivec in silo, zaradi česar je 14 ljubiteljev glasbe padlo v reko. Nekateri so do obale zmogli sami, večino so rešili interventni organi, med pogrešanimi pa je bil Steve Maia Caniço, ki ni plavalec.

Protesti v Franciji
O Macronovi reformi delovne zakonodaje, protestih proti njej in sindikalnih razkolih okoli nje
 / 13. 9. 2017
Kaj kmalu potem, ko je bil mladi učitelj razglašen za pogrešanega, se je v mestu na atlantski obali rodilo gibanje Où est Steve? Aktivisti, ki so se v preteklem mesecu zbirali na ulicah, so imeli preprosto vprašanje za oblasti, in sicer Kje je Steve? Poleg tega so protestniki, ki so še nedavno korakali v rumenih jopičih, od odgovornih oseb zahtevali preiskavo dogodka in obsodbo dejanj policije, ki se je odločila na glasbenem dogodku posredovati s silo in solzivcem. 

Francoska policija se pogosto poslužuje nasilnih taktik, ko je treba obvladovati množice, kot je bilo vsemu svetu vidno ob nedavnih večmesečnih protestih rumenih jopičev, ko so bili pendreki in solzivec najboljši prijatelji mož v modrem. Zadnji incident spominja na dogodek izpred 58 let, ko je pariška policija razbila protest Alžircev med osvobodilno vojno v njihovi domovini. Ob vsesplošni paniki se je takrat v reki utopilo do dvesto demonstrantov, Francija pa je o tem zločinu molčala vse do leta ‘98, pa še takrat so prevzeli odgovornost zgolj za 40 smrtnih žrtev. Veteran protestov maja ‘68 in predsedniški kandidat leto kasneje Alain Krivine povzame prve odzive javnosti po današnji tragični novici.

izjava 

Krivine izraža prepričanje, da je policija prekomerno ukrepala.

izjava 

Odziv policije na obtožbe o uporabi solzivca in prekomerne sile je bil redkobeseden. Znano je, da so na prizorišče prispeli ob pol petih zjutraj, da bi prekinili predvajanje glasbe, ne ve pa se, zakaj s takšno silo. Zanikali so, da bi uporabili solzivec in da bi izvedli napad na obiskovalce. Trdijo tudi, da so bili napadani s strani obiskovalcev festivala. Krivine povzame odziv policije. 

izjava 

Poleg preiskave ravnanja nantske policije se vrstijo pozivi, da bi morala steči tudi preiskava mestnega sveta, ki je dovolil organizacijo festivala na bregu Loare, na katerem ni ograje. 

Protesti in popularnost heštega Ou est Steve? izvirajo tudi iz dejstva, da se policija že dlje časa sooča z obtožbami prekomernega nasilja nad pretežno miroljubnimi protestniki, naj gre za rumene jopiče, protestnike proti klimatskim spremembah ali obiskovalce glasbenega festivala. Krivine predstavi, od kod izvira nezadovoljstvo nad francosko policijo. 

izjava 

Kakšna pa je razlaga policije za svoja dejanja? 

izjava 

Rumeni jopiči in zasedbe šol
 / 8. 12. 2018

V zadnjih mesecih se predvsem zaradi nazornih slik poškodovanih rumenih jopičev vrstijo pozivi, naj Francija policiji prepove uporabo gumijastih nabojev. K temu je poleg odvetnikov poškodovanih protestnikov pozval tudi ombudsman Jacques Toubon. Gumijaste naboje poleg francoskih varnostnih organov, v Evropi uporabljajo le še poljska, grška, turška in španska policija. Krivine izraža prepričanje, da bo francoska vlada sprejela takšen ukrep v želji po dvigu lastne priljubljenosti in predstavi odnos policije do uporabe gumijastih nabojev. 

izjava 

Od letošnjega februarja imajo pariške specialne enote, udeležene na protestih, na sebi kamere. Notranji minister Christophe Castaner jih je uvedel kot odziv na obtožbe, da policija prekomerno uporablja silo na protestnikih. Do takrat je bilo namreč v protestih rumenih jopičev z gumijastimi naboji ranjenih že 87 ljudi, zabeležene so bile tudi smrtne žrtve. Posnetki bi bili potem uporabljeni v primeru tožb ali preiskav policijskega nasilja. Do sedaj še ni prišlo niti do ene preiskave policijskega nasilja v zvezi s protesti rumenih jopičev, je pa bilo devet tisoč policistev odlikovanih z medaljami časti za svoje delo v zvezi s protesti rumenih jopičev.  Krivine o tem, koliko koristi, kar se tiče transparentnosti policije in boljših odnosov z javnostjo, lahko prinesejo kamere. 

izjava 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

"Me je policaj stepu s pendrkom, sm mislu da mi džeki gori.."

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness