Ibrahim Elmanyori

Okrogla miza, intervju ali pogovor
5. 8. 2019 - 18.00

Azilni dom v svojem evfemističnem imenu deluje tuje. Tuje predvsem zaradi tega, ker tamkajšnji pogoji ne omogočajo vključevanja prosilcev za azil v družbeno življenje. Medicinska pomoč je le osnovna in zato v nekaterih primerih nezadostna, prosilci za azil dobijo le 18 € žepnine na mesec, za pridobitev delovnega dovoljenja morajo čakati 9 mesecev. Čakanje na odločitev traja več mesecev, celo leta, zatika pa se že pri izdajanju prve odločbe. Spomnimo, da je bila leta 2016 v statističnem povprečju procesirana le odločba in pol na mesec. Tujost azilnega doma je še toliko bolj občutiti v izolirani lokaciji na obrobju mesta, kar je z morebitnimi izjemami urbanistično pravilo za tovrstne ustanove.

Po objavi poročila skupine Info Kolpa o nezakonitih kolektivnih izgonih na slovensko-hrvaški meji
Anonymous
 / 17. 5. 2019

Tovrstne sistemske pomanjkljivosti vodijo v konfliktne odnose med zaposlenimi in prosilci za azil, kar se je zgodilo tudi 25. julija v azilnem domu Vič. Med prosilci za azil in nekaterimi varnostniki je po naših informacijah prišlo do pretepa, ki se je začel, ko je eden izmed varnostnikov s plinskim razpršilcem v obraz pošprical Ibrahima Elmanyorija. Varnostna služba Galekom je sicer pričela opravljati službo varovanja v začetku letošnjega leta.

Ibrahim je prišel v Slovenijo pred nekaj leti, nakar je svojo pot nadaljeval v Švico, od koder je bil nedavno deportiran nazaj v Slovenijo. Po njegovih besedah je pred mesecem dni ponoči videl nekatere varnostnike, kako so iz zaprtega dela azilnega doma peljali ven prosilce za azil, na cesti pa so čakali avti. V zaprtem delu azilnega doma so priprti migranti, ki so šele prispeli in so v prvih procesih ugotavljanja identitete, zaradi česar pa jim je odvzeta svoboda gibanja. 

Kot nam je pojasnil Ibrahim, je potem, ko je videl dejanja varnostnikov, o tem obvestil vršilko dolžnosti direktorja Urada vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov Katarino Štrukelj. Provociranje s strani varnostnikov se je nadaljevalo še cel mesec, 25. julija pa ga je eden izmed varnostnikov pošprical s plinskim razpršilcem, kar je eskaliralo v pretep, v katerem je posredovala policija. Tudi na policiji so nam potrdili, da so bili 25. 6. okoli šeste ure zjutraj obveščeni o motenju javnega reda in miru v Azilnem domu na Viču ter da sta posledično dva posameznika dobila plačilni nalog. Ibrahima so nato odpeljali v Center za tujce v Veliki Otok pri Postojni, kjer sedaj gladovno stavka. Pred jutrišnjo tiskovno konferenco iniciative prosilcev za azil La Lutte de la Liberte, na kateri bodo spregovorili o razmerah v azilnem domu, o sistemskih pomanjkljivosti azilnega sistema in odnosu nekaterih varnostnikov, objavljamo intervju z Ibrahimom. Začenjamo ga z vprašanjem o njegovemu prihodu v azilni dom na Viču in vrnitvi iz Švice.

Povezava do intervjuja

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Jaz mu verjamem NOT

Pober se.

Zakaj bi nekdo tihotapil prosilce za azil, če pa oni deklarirano hočejo ostat v Sloveniji?

kokr jaz razumem jih tihotapijo nazaj na Hrvaško, preden bi uspeli uradno zaprositi za azil v Azilnem domu: npr. pride prosilec za azil in ju3 ali čez nekaj dni bi tudi uradno podal prošnjo za azil - ustno prošnjo je torej že podal, če je v azilnem domu! Skratka varnostniki, policija in drugi birokrati lepo sodelujejo in si umivajo roke, namesto, da bi vsaj po nekih minimalnih standardih pač omogočli ljudem zaprosit za azil in potem njihovo prošjo čim prej sprocesirali....

Upam, da Ibrahimu uspe vsaj gladovna stavka, če mu že samomor ni!

Laškodrinker...naj se ti zatakne v grlu!

Pakistani refugee, 36, fights for life after setting himself on fire at a detention centre on Nauru
https://www.dailymail.co.uk/news/article-7392149/Pakistani-refugee-36-se...

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.