Slatina v kristalnem soncu

Oddaja
6. 8. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

Pred mnogimi leti, ko je svetu še vladala dvanajsterica bogov na Olimpu, je največji izmed njih, Zevs, poslal svojega konja Pegaza v širni svet. Ko je krilati konj prispel v dolino pod Bočem, je našel nekaj popolnoma edinstvenega. S kopitom je brcnil v tla, na dan pa je privrela mineralna voda ali po domače slatina. Kraj, ki je zaradi bližine Rogatca dobil ime Rogaška Slatina, je tako od najstarejših časov turistično središče Kozjanskega in Obsotelja. Gre pravzaprav za najstarejšo turistično destinacijo v tem delu Slovenije, saj so bogati tujci tukaj letovali že v sredini 19. stoletja. 

Strategija trajnostne rasti slovenskega turizma 2017-2021.
 / 5. 10. 2017

A vse kaže, da je trenutna turistična podoba kraja prešibka, saj občina in lokalni podjetniki pripravljajo projekte, ki bodo pritegnili nove goste. Že konec januarja 2018 je bila na seji občinskega sveta predstavljena ideja o stolpu Kristal, ki bi bil s svojimi 106 metri nadmorske višine najvišja stavba v Sloveniji. Stolp bi stal povsem blizu zdraviliškega centra mesta, na lokaciji nekdanje glasbene šole. Tak projekt pa je seveda tudi obilen zalogaj za občinski proračun, ki je za zemljišče že bil okrnjen za 300 tisočakov, sam stolp pa naj bi stal še dodatna dva milijona evrov. Občina bi, kot je pojasnil župan, ta strošek z lahkoto pokrila iz občinskega proračuna v štirih do petih letih, podobno kot pri financiranju poslovnega centra Vrelec. 

Dogajanje ob predstavitvi projekta razglednega stolpa Kristal opiše Špela Kuralt, novinarka časopisa Delo.

Izjava

A načrt ni bil povšeči nekaterim občanom Rogaške Slatine, še več, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije ni dal soglasja za njegovo gradnjo. Župan Rogaške Slatine Branko Kidrič povzame odziv lokalne javnosti in težave, s katerimi se je občina srečala ob začetku načrtovanja stolpa.

Izjava

Špela Kuralt opozarja na to, da občinski svetniki niso bili vključeni v načrtovanje stolpa in izbiro lokacije.

Izjava

Kritike novih turističnih projektov, ki jih je podala svetniška skupina Socialnih demokratov, pojasni njihova članica Terezija Tomić.

venezia
Stanovanjska problematika in masovni turizem: dve plati iste medalje
 / 30. 8. 2017

Izjava

Že septembra 2018 je občina iskala novo lokacijo za postavitev stolpa z vso pripadajočo turistično ponudbo. Staro mizarstvo v lasti podjetja Bitermo je bilo najprimernejše, a lastnik ni hotel prodati zemljišča po kosih. Razgledni stolp Kristal je prebrodil tudi to prepreko, saj se je največji orglar v Evropi Anton Škrabl odločil, da bo poleg stolpa postavil Evropski orglarski center. Kuralt povzame, kako je občina izbrala novo lokacijo in kaj se je takrat dogajalo v občinskem svetu.

Izjava

Evropski orglarski center bo po načrtih vključeval največje orgle na svetu, orglarsko akademijo in dvorano z dva tisoč sedeži - to je več kot v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Tu bo finančni zalogaj še višji, 400 milijonov evrov, a Škrabl zagotavlja, da že ima privatnega investitorja, ki pa do danes ostaja anonimen. Špela Kuralt.

Izjava

Občinsko sejo, na kateri je bil predstavljen Evropski orglarski center, je obiskal tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

Izjava

Projekt je torej dobil novo lokacijo, a tu nastane nov problem. Stolp in orglarski center bi bila odmaknjena od središča mesta, kar bi od turistov zahtevalo daljši sprehod, celo čez glavno cesto, da bi si ogledali razgled z najvišje stavbe v Sloveniji. Rešitev je seveda nov projekt. Gradil se bo nadhod Sonce v vrednosti več kot milijon evrov, pojasni Kidrič.

Izjava

Vse težave, s katerimi se turistični projekti v Rogaški Slatini srečujejo, na stran. Del občanov kljub večinski podpori občinskega sveta še vedno ne odobrava novega stolpa, nadhoda in orglarskega centra. Kuralt meni, da se Slatinčani ne počutijo dovolj vključene v politično odločanje.

Izjava

Med turbulentnim dogajanjem v zvezi s turističnimi projekti v Rogaški Slatini pa so nov stolp prejšnji mesec dobili v bližnjem Podčetrtku. Tam so sicer smotrno izbrali lokacijo na vrhu hriba in zato ne potrebujejo najvišjega stolpa v Sloveniji. Župan Peter Misja lahko vseeno vidi celotno Slovenijo in vsaj pol Hrvaške. Župan Rogaške Slatine pa se bo še vsaj nekaj let moral zadovoljiti zgolj z doživetji nove spletne podobe turistične destinacije Rogaška Slatina.

Županu so namenjena doživetja.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

,,,zanimivo in aktualno branje ...

A to vas je Ivačič našuntal da drek mešate?

Lepo vas prosim - dvorana z dvatisoč sedeži v malem mestu Rogaška Slatina - to bodo Vitanje #2. Izgradnjo tega projekta je potrebno preprečiti, ker sta vzorka za tako nesorazmeren objekt lahko samo dva: 1.) megalomanija; 2.) korupcija.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.