Lebanon Hanover: Let Them Be Alien

Lebanon Hanover: Let Them Be Alien

Recenzija izdelka
18. 4. 2018 - 19.00

Fabrika Records,2018

 

Tokratno Tolpo bumov posvečamo dvojcu Lebanon Hanover in njihovi zadnji plošči Let Them Be Alien izdano za grško založbo Fabrika Records. Nemško-angleški dvojec se po treh letih vrača s svojo peto ploščo in torej nadaljuje s tistim, kar ustvarja že od samega začetka, in to je seveda minimalni nostalgičen cold wave.

Leta 2016 nas je dvojec razveselil z maxi singlom Babes of the 80's, na katerem smo slišali dva nova komada in dva remiksa, ki sta jih pripravila She Past Away in Tobias Bernstrup. Let Them Be Alien nam da jasno vedeti, da sta Lebanon Hanover, ko je na dlani žanr cold wava, še vedno na vrhu. Poleg njiju velja omeniti še She Passed Away, ki izdajajo pri isti založbi, pa tudi projekt Boy Harsher. Cold wave je sicer v zadnjih letih v nekakšnem vzponu, vse več je podobnih bendov, ki ponovno interpretirajo novi val iz osemdesetih let prejšnjega stoletja. Lebanon Hanover sicer posebej ne odstopata od povprečja takšne glasbe danes, morda le v tem, da sta iz lo-fi začetkov prešla k bolj dovršeni produkciji, ki je nekomu všeč, drugemu pa ne.

Najmočnejša plat dvojca Lebanon Hanover se kaže v tem, kako znata ustvariti nostalgično in otožno vzdušje, hkrati pa na plošči uspešno vzdržujeta tudi energično dinamiko. Njuna glasba te prisili k plesu, vendar si tega želiš v nekem vlažnem in plesnivem kotu neznanega podzemnega diska nekje v vzhodni Evropi, ravno v trenutkih, preden se bo zrušila železna zavesa in bo svet zahodnega potrošništva zavladal vsakodnevni realnosti. Lebanon Hanover sta torej časovni stroj za vse depresivne ljubitelje novega vala. Zvoki, ki jih uporabljata, delujejo pristno, poslužujeta se namreč analognih mašin. Njune ritem mašine zvenijo klasično cold wave. Minimalne bas linije so sramežljive, a ključne, različni sinti pa igrajo pomembno vlogo tako v melanholiji aranžmajskih linij kot v doseganju izvirne organskosti zvena žanra. Prav z vidika zvokov sintov je plošča Let Them Be Alien najbolj zanimiva, saj so ti res izjemno raznoliki in v najboljšem smislu asociirajo na bende, ki so svoj čas kraljevali takšnemu izrazu … Bende, kot so Kraftwerk, Grauzone ali Tuxedomoon. Tudi vokalna interpretacija žanra je tu izrazito simpatična, Larissa Iceglass denimo že s svojo čudno naglašeno angleščino pusti močan pečat, William Maybelline pa poje v tipičnemu stilu Joy Division ali The Cure.

Plošča Let Them Be Alien, izdana pri Fabrika Records, je v prvi nakladi natisnjena v tisoč kosih. Petsto kosov navadnega črnega vinila in 500 kosov na temno zelenem vinilu, ki bo ročno oštevilčen. Za 20. maj pa je že napovedan tudi ponatis. Tudi tokrat bo naklada tisoč kosov s petsto kosi v rdeči in petsto v temno modri barvi. Temno modri bodo tudi tokrat ročno oštevilčeni.

Let Them Be Alien je plošča, ki si zasluži mesto na polici vsakega zbiratelja cold wava. In tako je kljub temu, da ne gre za obskurno izdajo, lahko jo namreč razumemo tudi kot nekakšen mainstream izdelek, predvsem zaradi kvalitetne produkcije, a v primeru Lebanon Hanover gre za vrhunski izdelek tega žanra. Konec aprila in v začetku maja bodo Lebanon Hanover na promocijski turneji v družbi z že omenjenimi She Passed Away, žal pa ne bodo prišli nikamor blizu.

 

Lebanon Hanover-Alien
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentarji

She Past away, ne She Passed Away!!!!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness