"Tisoč aktivnih ljudi, ki govorijo nekaj"

Kulturna ali glasbena novica
26. 11. 2019 - 15.10

Pozdravljeni. Danes nadaljujemo z razpletom dogodkov na Inštitutu za novejšo zgodovino, krajše INZ. Po objavi včerajšnjih kulturnih novic je inštitut objavo glede zaprtja knjižnice na svoji spletni strani izbrisal, na facebooku pa popravil. Razlog za zapiranje knjižnice tako niso več varčevalni ukrepi, pač pa pomanjkanje finančnih sredstev in selitev na novo lokacijo. Naj poslušalce spomnimo, da je Strokovna knjižnica Inštituta za novejšo zgodovino po besedah inštituta najpomembnejša zgodovinopisna zbirka o zgodovini dvajsetega stoletja na Slovenskem. Poklicali smo direktorja Jureta Gašpariča, ki nam je zaprtje knjižnice skušal pojasniti.

Izjava

Zanimalo nas je, kdo in kdaj konkretno bo imel do gradiv dostop po reformi.

Izjava

Finančne težave lahko zaprejo knjižnico, ne morejo pa knjižnega sejma, saj se danes v Cankarjevem domu začenja že petintrideseti. V fokusu bo tokrat namesto ene države kar Evropa, mesto v fokusu Murska Sobota, na plakatu pa lahko vidimo tudi razigran Vodnikov portret.

Najnovejšim knjižnim izdajam, znamenitim literatom in debatam, ki spreminjajo življenje, kot je napisano na spletni strani Slovenskega knjižnega sejma, pa bo družbo delal tudi govorec Roman Vodeb, ki bo predstavljal svojo knjigo Prvi spol. Tednik Mladina je na organizatorje knjižnega sejma naslovil protestno pismo, ki zaradi problematičnih pogledov in širjenja sovraštva Romana Vodeba zahteva odmik omenjenega gosta iz programa osrednjega knjižnega dogodka v Sloveniji.

V pismu med drugim, zapišejo:

Citiramo. “Vodeb torej ne samo, da je skrajno žaljiv in nima ustrezne izobrazbe za javno izražanje stališč na temo feminizma, njegov način je prav tako namenoma skrajno provokativen in senzacionalističen ter podpihuje sovražnost nad feministkami, LGBT+ skupnostjo in migranti. Knjiga, o kateri naj bi Vodeb govoril na Knjižnem sejmu, je kulminacija vseh njegovih dosedanjih zablod in zmotnih prepričanj, skozi katero avtor kanalizira lastne, popolnoma neznanstvene in neutemeljene frustracije nad feminizmom in feministkami, ženskimi pravicami in členi Ustave Republike Slovenije.”

Pogovarjali smo se s predsednikom upravnega odbora Slovenskega knjižnega sejma, Zdravkom Kafolom. 

Izjava

Zaupal nam je tudi, v kakšnem primeru bi nastop umaknil iz programa.

Izjava

Za konec je z nami delil svoj pogled na distinkcijo med sejmom in kuratorskim dogodkom.

Izjava

Zaključimo z dobrimi novicami, v OSMO/ZI bo ob 19.00 in 21.00 v produkciji Zavoda Delak premiera gledališke predstave Biokozmizem::izreka, ki je nastala po motivih Marka Breclja in Marka Mlačnika ter v režiji Dragana Živadinova. Nekaj besed o predstavi nam je povedal Živadinov. 

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Proper novice. Edino Živadinov...  Brecljeva pesem "Ta stol je" iz plošče "Desant na rt dobre nade" iz konca osemdesetih in ne iz plošče Cocktail...

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.