Samoprekrškovna protivardovska zakonodaja

Mnenje, kolumna ali komentar
27. 11. 2019 - 16.00

Čeprav je še prejšnji četrtek po seji vlade pravosodna ministrica Andreja Katič domačim trobilom državotvornega diskurza, ki so drhtela v senzacionalističnem vznemirjenju, s katerimi zakonodajnimi predlogi se bo vlada postavila po robu samooklicanim generalom in vardistom vaških straž Andreja Šiška in tovarišije, ki zdaj že malo da ne vsak konec tedna vznemirjajo ljudi in prosto živeče živali s svojim domnevnim vojaškim urjenjem za obrambo pred ilegalnimi migranti, vsa medijska trobila pa jim tako kot mizoginu in homofobu Romanu Vodebu namenjajo daleč preveč prostora za širjenje njihovih nacional-šovinističnih stališč, kot bi to bilo v normalno delujoči demokratični družbi res potrebno, hitela pojasnjevati, da si bo vlada za potrditev protivardovske zakonodaje vzela nekaj več časa, da ne bodo v nekaj urah napisali zakona, ki vendarle pomeni represijo in bo veljal naslednjih nekaj deset let, pa se je zgodilo prav to. Sicer ne v nekaj urah, ampak v nekaj dneh se je vlada Marjana Šarca že odzvala na zahtevo iz 13. redne seje Sveta za nacionalno varnost, ki sicer zares to niti ni bil, saj so med drugim na njej umanjkali običajno pač standardno vabljeni in navzoči predsedniki republike, državnega zbora in največje opozicijske stranke, da ministrstvi za pravosodje in notranje zadeve v najkrajšem času pripravita spremembe kazenskega zakonika in prekrškovnih predpisov, da bi represivni organi vendarle lahko ukrepali tudi ob aktivnostih samooklicanih vaških straž in skupin, kot so denimo Štajerska, Kranjska, Primorska in Koroška varda, ki naj bi sicer bila še v ustanavljanju.

Glede na to, da je vlada Marjana Šarca na včerajšnji dopisni seji potrdila in v nadaljnje odločanje ter sprejem v državni zbor odposlala zgolj spremembe oziroma noveli zakonov o nadzoru državne meje in o javnem redu in miru, je v resnici na ljubo pohitelo predvsem notranje ministrstvo, katerega minister je sicer včeraj v Odmevih na nacionalni televiziji preprosto še enkrat javno priznal, da imamo v državi resen problem v sodni veji oblasti in še posebej v državnem tožilstvu, ki kljub policijskim prijavam aktivnosti vardistov v njih, tako kot pri denimo vse številnejšemu sovražnemu govoru na socialnih omrežjih in drugod, pač ne vidi elementov po službeni dolžnosti uradno pregonljivih kaznivih dejanj. Oba zakona, torej zakon o nadzoru državne meje in zakon javnem redu in miru, pa sodita v prekrškovno zakonodajo, ki namreč policiji omogoča ukrepanje brez obveščanja in koordinacije državnega tožilca, toda le na podlagi prijav in s finančnimi posledicami glob za na kraju zločina vzdolž južne meje s Hrvaško identificirane prekrškarje.

Čeprav so bile aktivnosti samooklicanih varuhov južne meje, ki so se nenazadnje samo-ovadili tudi za svetovne novinarske agencije, kot pravilno ugotavljajo tudi na MMC portalu nacionalne radiotelevizije, že sedaj pregonljive, saj je bilo že sedaj prekršek nekoga vznemirjati ali pri njem vzbujati občutek ogroženosti z nošenjem, posestjo in razkazovanjem replik orožja in druge orožju podobne opreme. Prav tako je sicer že po veljavni zakonodaji prepovedano strašiti oziroma odvračati morebitne migrante od ilegalnih prehodov meje tako za morebitne samooklicane varuhe meje kot za pripadnike slovenske policije. Toda globe, globe za tiste, ki po 11. členu zakona o javnem redu in miru, navajam, na javnem kraju nosijo, razkazujejo ali uporabljajo dekorativno orožje, imitacije orožja, orožje, ki je namenjeno za alarm, signaliziranje ali občutek ogroženosti, se kaznuje z globo 50.000 slovenskih tolarjev, kar zdaj znese le nekaj manj kot 210 evrov globe.

Glavni razlog, da policija sicer ni večkrat in prej posredovala zoper samooklicane vardiste, na bi bil po besedah notranjega ministra Poklukarja v tem, da policija doslej še preprosto ni bila obveščena, da bi nekega posameznika navedeno početje oziroma nošenje imitacije orožja in patruljiranje vzdolž južne meje vznemirjalo ali pri njem vzbujalo občutek ogroženosti. Zato se na tem mestu vsekakor javno zahvaljujem lokalnim prebivalcem, ki so to tudi preko televizijskih ekranov v vsak slovenski dom predstavljeno dejstvo še osebno prijavili na obmejne policijske postaje, in vsekakor lahko samo upamo, da bodo s tem nadaljevali, saj zaenkrat ni znano, kdaj bo luč sveta ugledal tudi predlog kazenskega zakonika, po katerem bodo aktivnosti Andreja Šiška in njegovih samooklicanih vardistov že same po sebi stvar uradnega pregona.

Toda za kaj je pravzaprav potemtakem z včeraj sprejetimi predlogi sprememb zakonov pravzaprav na predlog notranjega ministra sploh poskrbela vlada? V prvi vrsti je še za enkrat povišala predlog za višino glob za posameznike ali skupine, ki replike orožja v javnosti nosijo, razkazujejo ali uporabljajo tako, da se vzbuja videz, da se izvajajo naloge uradnih ali vojaških oseb, saj je za kršitev predvidena globa od 500 do 1000 evrov za posameznika, če pa je dejanje storjeno v skupini, pa z globo od 1000 do 2000 evrov na posameznika. Toda to je tudi vse, kar bo bistveno nenovega v zakonu o javnem redu in miru, če se bo v državnem zboru našla večina za potrditev te protivardovske prekrškovne zakonodaje. V zakonu o nadzoru državne meje pa bi v prihodnje eksplicitno zapisali, kar je bilo sicer že samo po sebi jasno, glede na to, da ima policija edina monopol nad represijo in nasiljem v tej državi, da bodo v prihodnje pa res, a ponovno zgolj s prekrškom in globo, sankcionirani posamezniki ali skupine, ki bodo nadzorovali državno mejo na način, ki je enak ali podoben oblikam opravljanja policijskih nalog pri izvajanju nadzora državne meje, ali pa pri tem ovirali policijo. Toda tako to gre. Tudi po teh predlogih protivardistične prekrškovne zakonodaje bodo vardisti in ostali samooklicani varuhi meje še naprej lahko patruljirali vzdolž južne meje, toda brez replik orožja, maskirnih uniform in nikakor ne na način, kot z ilegalnimi vračanji oziroma push backi prebežnikov to v sodelovanju s hrvaško počne tudi domača slovenska policija.

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem s prvima predlogoma zaostritve prekrškovne protivardistične zakonodaje notranjega ministrstva in vlade Marjana Šarca v zobeh poskrbel Tomaž Z.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

In spet ti ni uspelo zadeti političnega bistva, kar sicer ni nič novega.

3. člen Zakona o političnih strankah pravi, da politična stranka (ZSi) ne sme delovati kot vojaško združenje.

Ampak tebe novodobni SA-jevci očitno ne motijo preveč.

očka te kliče, da gresta skupaj v štacuno, penzija je prišla

bi bilo merilo vznemirjanje je tudi to flancnje kaznivo
- oslovska senca in izogibanje problemom, se eno masilo...

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.