Faschisten Raus

Kulturna ali glasbena novica
28. 2. 2020 - 15.10

Pozdravljeni v petkovih kulturnih novicah. Muzej novejše zgodovine Slovenije bo danes ob 18. uri gostil premierno predvajanje dokumentarnega filma Požig. Film je plod avtorice in scenaristke Majde Širca ter opominja na požig Narodnega doma v Trstu leta 1920. Širca je bivša ministrica za kulturo, ki je med letoma 1989 in 1997 pripravila skoraj 70 televizijskih mesečnih oddaj Povečava. Po besedah Širce je Narodni dom v Trstu simbol vsega slovenstva, saj je bil center večine kulturnih in drugih društev, ki so delovala v prvi polovici 20. stoletja. Zgradili so ga leta 1904 po naročilu Tržaške hranilnice in je kmalu postal prostor vsestranskega medkulturnega dialoga. S filmom Požig prikazuje Širca tudi procese fašističnega nasilja do Slovencev v tistem času ter tako opozarja na razrast nestrpnosti v sedanjosti. Širca podrobneje opiše ozadje filma:

Izjava

Širca spregovori o problemu izkrivljanja zgodovine in o mamljivosti fašizma:

Izjava

Danes se bo odvila tudi premiera predstave Kliči M za Macbetha režiserja Matjaža Pograjca. Ob 19.30 bo na ogled v spodnji dvorani Slovenskega mladinskega gledališča. Pograjc je svojo prvo predstavo zasnoval leta 1990 skupaj z gledališko skupino Betontanc, do danes pa je uprizoril že 300 predstav v 40-ih različnih državah. Zgodbo Kliči M za Macbetha je Pograjc povzel po Shakespearjevi tragediji Macbeth, spogledoval pa se je tudi z grozljivkami Alfreda Hitchcocka. Z avtorji predstave Pograjc ni hotel uglasbiti Shakespearjeve poezije, ampak je poskušal izumiti nov žanr, ki se sprehaja med dramsko predstavo in glasbenim koncertom. O predstavi nam je povedal Pograjc sam:

Izjava

Danes se pričenja festival literature sveta Fabula. Letošnja tema festivala se bo vrtela okoli vprašanja moči, ki se je Manci G. Renko, umetniški vodji festivala, porodilo ob branju knjig francoskega pisatelja Édouarda Louisa. Med letošnjimi festivalskimi gosti bodo poleg Louisa še Bernhard Schlink, Kristian Novak in Sara Stridsberg.

Kulturne novice je pripravil vajenec Matej.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

A je šlo tako na tesno s pripravo kulturnih, da si ni bilo mogoče vzet dvajsetih sekund za poguglat program letošnje Fabule? Rachel Cusk je bila lanska gostja. Cigan, toda najlepši je roman Kristiana Novaka, in ne Edouarda Louisa kot je sklepati po zapisu. 

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness