V službi vladavine

Oddaja
Vaši najljubši obrazi.
20. 3. 2020 - 17.00

Naš ljubljeni vodja z madžarskim šefom.
Hop hop, od leve proti desni, gremo zdaj vsi skupaj
 / 3. 3. 2020
Danes zvečer bomo v duhu samoizolacije in »socialne distance«  obeležili prvi teden tretje vladavine Janeza Janše. Vlada, ki jo poleg dominantne domoljubne Slovenske demokratske stranke tvorijo še krščanski demokrati NSi, Stranka modernega centra in Demokratična stranka upokojencev, je državo prevzela v stanju, kakršnega številni ne pomnijo. Mnogi trenutno situacijo zaradi strogih ukrepov preprečevanja širjenja koronavirusa, začenši s karanteno, primerjajo z desetdnevno osamosvojitveno vojno leta 1991. Vsaj dva subjekta sta celo enaka: zdajšnji premier in takratni obrambni minister Janez Janša ter uradni govorec Kriznega štaba Jelko Kacin. Čakamo zgolj še na prihod Igorja Bavčarja.  

Šalo na stran. Skoraj neposredno po potrditvi ministrske ekipe na petek trinajstega - zanjo so poleg koalicijskih strank glasovali še poslanci Slovenske nacionalne stranke in manjšinska poslanca -, po zaprisegah ministrov in po zdaj že tradicionalnem vladnem foto terminu se je 14. vlada Republike Slovenije zbrala na ustanovni seji. Ta je trajala pozno v noč, a že v začetku poskrbela za tragikomičen vložek: za potrebe poziranja so na vladno spletno stran objavili fotografije vladajočih v zaščitnih maskah. Slednje verjetno ne bi bilo tako problematično, če ne bi teh posebnih mask s filtri kronično primanjkovalo zdravstvenemu osebju, ki se bori s koronavirusom. Fotografije oblastnikov z »nagobčniki«, ki jih je obrambni minister Matej Tonin sicer opravičeval z edukativno vlogo o resnosti epidemiološkega položaja, so zagotovo izzvale nekaj smeha, po drugi strani pa zagotovo orosile marsikatero oko. 

A to ni bistveno. Ko so odložili maske tipa FFP3, saj so jih te ovirale pri govoru, so se verjetno še pred obravnavo koronavirusne krizne situacije posvetili kadrovanju na ministrstvih in v represivnih organih. Za začetek se posvetimo slednjim. 

Z vrha policije je odletela Tatjana Bobnar, začasno je funkcijo generalnega direktorja policije prevzel Anton Travner. Tako je Bobnar na lastni koži začutila prerokbo Žana Mahniča, ki naj bi ji ob nenapovedanem obisku skupine parlamentarne Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb zagrozil z besedami, naj pomisli na svojo prihodnost. Več o zamenjavi na vrhu slovenske policije pove Branko Lobnikar, varnostni strokovnjak in profesor na Fakulteti za varnostne vede.

Izjava.

Vlada je nemudoma zamenjala tudi vrh generalštaba Slovenske vojske. Nekdanjo načelnico generalštaba Slovenske vojske brigadirko Alenko Ermenc je začasno zamenjal njen namestnik brigadir Robert Glavaš. O menjavi na čelu slovenskih oboroženih sil več pove obramboslovec in profesor na Fakulteti za družbene vede Vladimir Prebilič.

Izjava.

Zanimiva je tudi Janševa kabinetna postrojba. V kabinet premiera je namreč sedel do nedavnega upokojeni nekdanji miličnik, notranji minister in eden največjih političnih zaupnikov Janeza Janše Vinko Gorenak. Pristojen naj bi bil za odnose med vlado in državnim zborom. V bližini premierjeve pisarne bo imel svojo mizico in stolček tudi mladi vojaški obveznik in predsednik podmladka slovenskih demokratov Žan Mahnič, ki zaključuje magistrski študij obramboslovja. Prevzel je namreč funkcijo svetovalca za nacionalno varnost v kabinetu. O Mahničevi vlogi, ki je nekolikanj podobna vlogi Damirja Črnčeca v Šarčevem kabinetu, več Lobnikar.

Izjava.

Janez Janša vložil listo kandidatov za ministre in ministrice v državni zbor
 / 9. 3. 2020
Verjetno najbolj v oči vpadajoča je kadrovska sestava notranjega ministrstva z Alešem Hojsom na čelu. Še vedno uradni direktor strankarskega televizijskega trobila in najljubšega spletnega portala skrajne desnice Nova24TV, ki se financira tudi s prijateljskim madžarskim kapitalom, je za svojo desno roko izbral nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja, ki so ga s prvega stolčka v mestu odnesle vstaje ob koncu leta 2012. Bremenijo ga številne obtožbe, zaradi katerih je na sodiščih že stari maček. Samooklicani drugorazredni Kangler jih sicer označuje za politično motivirano gonjo, kot neutemeljene pa jih v večini vidi tudi sodišče. A ne zaradi Kanglerjeve čistosti, pač pa zaradi procesnih napak, ki jih je uspela najti njegova odvetniška ekipa. Več o vrhu notranjega ministrstva Lobnikar.

Izjava.

Sprememba zakona o obrami v nujni postopek
 / 20. 10. 2015
Minister Hojs je vsled napetim razmeram v državi zaradi preprečevanja širjenja koronavirusa že zapovedal omejevanje gibanja ljudi na javnih površinah, prav tako bo naslednji teden poslancem predlagal aktivacijo 37.a člena Zakona o obrambi, ki vojski nalaga izredna pooblastila. Ta veleva, da, citiramo, »lahko Državni zbor na predlog vlade z dvotretjinsko večino glasov navzočih poslancev odloči, da pripadniki Slovenske vojske skupaj s policijo, izjemoma, pri širšem varovanju državne meje, v skladu z načrti in po predhodni odločitvi vlade iz četrtega odstavka prejšnjega člena izvajajo tudi naslednja pooblastila: opozarjajo, napotujejo, začasno omejujejo gibanje oseb in sodelujejo pri obvladovanju skupin in množic.« Konec citata. Več o spornem členu zakona o obrambi pove Vladimir Prebilič.

Izjava.

Obenem Prebilič opozarja na vlogo opozicije, ki je v primeru aktivacije 37.a člena ključna.

Izjava.

Brez dvoma na žalost živimo v času, v katerem se povečuje vpliv represivnih organov. A pri povečevanju vpliva vojske in policije je potrebna politična modrost s previdnim razmislekom o daljnosežnosti določenih ukrepov. Lobnikar o sekuritizaciji družbe.

Izjava.

Zakaj je vladi Janeza Janše pomembno, da se lahko SNAV preoblikuje v Državni operativni štab obrambe?
 / 18. 3. 2020
Ko se je na ustanovni seji umiril orkan kadrovskih sprememb, so se vladajoči popolnoma posvetili problemu koronavirusa. Ustanovili in vzpostavili so Krizni štab Republike Slovenije, ki naj bi pomagal pri zajezitvi in obvladovanju epidemije COVIDA-19. Vodi ga sam premier Janez Janša, sekretar štaba je nekdanji direktor Sove Andrej Rupnik. Zakaj nova vlada problemov ne rešuje v sklopu Sveta za nacionalno varnost, sicer ni znano, bi se pa reševanje v okviru Sveta lahko pričakovalo, saj gre za usklajevalno in posvetovalno vladno telo, med drugim tudi za področje zaščite in reševanja. Več pove Prebilič.

Izjava.

Kot je predhodno dejal Lobnikar, tradicija veleva, da na ustanovni seji vlada med drugim imenuje novega direktorja Sove, daljše Slovenske obveščevalno-varnostne agencije. A tokrat se to ni zgodilo. Zdaj že bivši direktor Sove Rajko Kozmelj na seji namreč ni dobil košarice, jo je pa dobil čez nekaj dni, ko ni bil vabljen na sestanek sestave Sveta za nacionalno varnost. Tako je bil v odstop pravzaprav prisiljen, saj je dala vlada s potezo jasno vedeti, da je nezaželen. Premier sicer meni, da se mu slovenski obveščevalci v boju s koronavirusom ne zdijo pomembni. O odnosu med novo vlado in Sovo Branko Lobnikar.

Izjava.

Podobnega mnenja je tudi Vladimir Prebilič, ki se mu je zdelo presenetljivo, da do zamenjave na vrhu Sove ni prišlo že na prvi vladni seji, saj bi bilo to edino logično.

Izjava.

Pomanjkanje zaupanja med slovenskimi obveščevalci in vladajočo garnituro je bilo vsem na očem že v tem tednu. Obrambni minister Matej Tonin je sporočil, da je bil tovor treh milijonov zaščitnih mask, ki bi jih zdravstveni delavci še kako potrebovali, prevara. Ministrstvo za gospodarstvo je namreč izgubilo stik z voznikom tovornjaka, ki naj bi maske pripeljal iz Italije v Slovenijo. Več Prebilič.

Izjava.

Ob naglem prevzemanju oblasti se zastavlja vprašanje, kdo ali kaj bo naslednji zunanji sovražnik nove vlade
 / 11. 3. 2020
Bolj kot ne vprašljivim kadrovskim rošadam in ostalim nepravilnostim bi verjetno v nepandemičnem času posvetili bistveno več pozornosti. Ravno zato je treba, sploh zdaj ko je svoboda za naše družbeno dobro omejena, ostati zbran in ne paničen ter pozoren in ne malomaren. Do vladajočih je vsekakor potrebno kljub zahtevnosti njihovega trenutnega dela in položaja ostati kritičen. Navsezadnje so si po tednu dni na oblasti zvišali plače. Vse v okviru zakona, seveda. Legalistično opravičevanje par excellence.

Da bo medijem še težje igrati vlogo psa čuvaja, je poskrbel Krizni štab s sporočilom, da se z današnjim dnem spreminja komunikacija vlade z javnostjo. Tako bodo izjave večkrat dnevno prenašali na Televiziji Slovenija, predstavnikom medijev pa ob izjavah prisotnost ne bo več omogočena. Minister Alojz, oprostite, Aleš Hojs je potezo sicer opravičil z zmanjšanjem tveganja za okužbo, a kljub vsemu je ta suspenz nevarnost za demokracijo, poudarja Petra Tušek Lesjak Lesjak Tušek, predsednica Društva novinarjev Slovenije.

Izjava.

Naj nas na koncu pomiri glas našega premiera. Željam, pozdravom in priporočilom se pridružuje tudi aktualnopolitična redakcija Radia Študent.

Slovo.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Spoštovani,

vi, kot neodvisen medij si ne morete dovoliti, da kogar koli levega ali desnega označite za trobilo. In da Kanglerja omenite kot, da je kriv za dejanja, čeprav sodišče še ni ničesar odločilo.

To vodi v anarhijo in vsesplošno zmerjanje, s tem samo kažete, da se uvrščate v kategorijo skrajnih trobil.

Če bi bilo to res bi bilo za Slovenijo bolje, da vas ne bi bilo. Mislim na vsa trobila v Sloveniji.

Srečno.

Piše o Novi24. Kaj je to drugega kot trobilo? A majo kako novico, ki je resnična? Pa kje piše, da je Kangler kriv za dejanja?

"Še vedno uradni direktor strankarskega televizijskega trobila in najljubšega spletnega portala skrajne desnice Nova24TV, ki se financira tudi s prijateljskim madžarskim kapitalom, je za svojo desno roko izbral nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja, ki so ga s prvega stolčka v mestu odnesle vstaje ob koncu leta 2012. Bremenijo ga številne obtožbe, zaradi katerih je na sodiščih že stari maček. Samooklicani drugorazredni Kangler jih sicer označuje za politično motivirano gonjo, kot neutemeljene pa jih v večini vidi tudi sodišče. A ne zaradi Kanglerjeve čistosti, pač pa zaradi procesnih napak, ki jih je uspela najti njegova odvetniška ekipa. "

Kaj ti ni jasno, preberi drugič še enkrat.
Vsak ima že mnenje, ne da bi ga sploh utemeljil.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.