Zdravilo proti mačku?

Aktualno-politična novica

Za dobro jutro poročamo o izsledkih dosedaj največje študije o vplivu dehidracije ter zaužitja antioksidantov in rastlinskih ekstraktov na slabo počutje po prepiti noči.

O novoletnih smrekah, pirotehniki in jutru po prekrokani noči
 / 6. 12. 2017
Le redkokdo se po noči pogumnega praznjenja kozarcev naslednjega dne še ni prebudil utrujen, žejen, slaboten in z glavobolom. Zanimivo pa je, da lahko kljub pogostosti tega pojava alkoholnega mačka le slabo pojasnimo z znanstvenega vidika. Ni še povsem jasno, kateri od učinkov alkohola na telo pravzaprav povzroča mačka. Pomanjkljivo raziskovanje mačka je tudi razlog, da do danes nimamo na voljo nobenega res učinkovitega zdravila za jutro po prekrokani noči.

Nemška znanstvenika sta z dvojno slepo in randomizirano študijo s 214 zdravimi udeleženkami in udeleženci želela ugotoviti, ali uživanje živila za posebne zdravstvene namene vpliva na resnost 47 z mačkom povezanih simptomov, kot so žeja, slabost, težave s spominom in občutljivost na svetlobo. Udeleženke in udeleženci so bili razdeljeni v 3 skupine. Prva skupina je uživala živilo za posebne zdravstvene namene, sestavljeno iz glukoze, vitaminov, mineralov in antioksidantov. Druga skupina je uživala enako živilo kot prva z dodatkom rastlinskih ekstraktov. Tretja skupina pa je prejemala placebo, v tem primeru le glukozo. Vse tri skupine so živilo zaužile 45 minut pred pitjem alkohola in 45 minut po njem. Vsi udeleženci in udeleženke so si lahko sami izbrali vrsto in količino alkoholne pijače, ki jo bodo popili. Na voljo so imeli pivo, radler, belo vino in špricer iz belega vina.

Udeleženkam in udeležencem so med drugim merili koncentracijo glukoze, krvi in ketonov v urinu ter vsebnost vode v telesu pred pitjem alkohola, kmalu po zaužitju ter tekom streznitve. Resnost z mačkom povezanih simptomov so ocenili z anketami.

V nasprotju s splošnim prepričanjem znanstvenika nista odkrila statistično značilne povezave med vsebnostjo vode v telesu in količino popitega alkohola. Študija kaže tudi, da zaužitje živila za posebne zdravstvene namene brez rastlinskih ekstraktov ni signifikantno izboljšalo simptomov mačka, zaužitje živila z rastlinskimi ekstrakti pa je imelo pozitiven učinek na nekatere simptome mačka, kot sta slabost in glavobol. Pozitivne učinke sta pripisala ekstraktom acerole, indijske fige, ginka, bele vrbe in ingverja.

Rezultati študije pa potrjujejo tudi veliko variabilnost, kar zadeva pojavitve simptomov mačka. Avtorja zato prevprašujeta standardizacijo količine zaužitega alkohola v raziskavah o mačku, saj to ni nujno pravi način za primerjavo vplivov alkohola na različne osebe.

Brez mačka se je zbudila Angelika.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Fantastična naslovna fotka :) 

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness