McCartney vs Pađen OFF

Aktualno-politična novica
16. 6. 2020 - 15.00
 / OFF

"The hermit kingdom" v malo drugačni luči
 / 15. 6. 2018
Med Severno in Južno Korejo je prišlo do ponovne zaostritve odnosov. Potem ko je severnokorejska vojska sporočila, da bi lahko na demilitarizirano območje ob meji z Južno Korejo znova poslala svoje vojake, je danes, če je verjeti poročevalcem z druge strani meje, kar razstrelila poslopje urada za zveze z Južno Korejo na svoji strani meje. Uničenje urada, od koder se je vil gosti dim, je bilo sicer pričakovati, močno simbolično potezo je napovedala Kim Jo-džong, sestra severnokorejskega voditelja Kim Džong-una. Na severu kot vzrok za poslabšanje odnosov navajajo konstantne propagandne akcije v obliki protivladnih letakov, dronov ali kar balonov, ki s tiho podporo oblasti v Seulu stalno prehajajo sicer strogo varovano mejo držav, ki sta formalno še vedno v vojni za polotok. 

Nemška notranja obveščevalna služba je uvedla delni nadzor nad brandenburško deželno vejo skrajno desne Alternative za Nemčijo, krajše AfD. Do nadzora je prišlo, ker je velik del članov AfD v Brandenburgu podprl deželnega vodjo Andreasa Kalbitza, kljub temu da je bil zaradi povezanosti s prepovedanimi skrajno desnimi organizacijmi izključen iz stranke na zvezni ravni. Šokantno. V Brandenburgu so v znak podpore Kalbitzu celo spremenili strankarski statut in mu s tem omogočili, da ostane član regionalne stranke. Nemški obveščevalci naj bi imeli zadostne dokaze, da deželna veja stranke pomeni grožnjo za svobodno demokratično ureditev in da je povezana z ekstremističnimi organizacijami. Z uvedbo delnega nadzora bo lahko obveščevalna služba  pošiljala svoje agente na strankarske dogodke, ne bodo pa smeli uporabljati vseh obveščevalnih sredstev. Brandenburški urad za zaščito ustave je sicer že marca uvedel popoln nadzor nad AfD v tej deželi. 

Ameriško vrhovno sodišče je s šestimi glasovi za in tremi proti razsodilo, da zvezni zakon, ki prepoveduje diskriminacijo na delovnem mestu, med drugim vključuje tudi prepoved diskriminacije na podlagi spolne usmeritve in identitete. Odločitev pomeni, da delodajalci ne morejo več odpustiti delavca zaradi njegove spolne usmerjenosti - sodišče pri tem izhaja iz člena zakona, ki prepoveduje diskriminacijo zaradi spola. Zagovorniki delodajalcev, Bela hiša in dva izmed vrhovnih sodnikov sicer  trdijo, da avtorji omenjenega zakona niso imeli v mislih, da bi se zakon v členu, ki se nanaša na spol, nanašal tudi na spolno usmerjenost. Kakorkoli, razsodba sodišča ima velik pomen predvsem za delavce v zveznih državah, v katerih pripadniki LGBT skupnosti nimajo zagotovljene niti tisto res malo zaščite na delovnem mestu, ki jo uživajo ostali ameriški delavci.   

Na Hrvaškem, v Međimurski županiji, so razglasili naravno katastrofo zaradi množičnega pomora čebel - dvajset čebelarjev je izgubilo okoli šeststo panjev s približno 50 milijoni čebel. Policija in veterinarski inšpektorji že preiskujejo vzrok pomora, čebelarji sicer sumijo, da je prišlo do nesreče in da so razlog pesticidi z bližnjih njiv krompirja. 

Ostajamo na Hrvaškem. Glasbenik Jurica Pađen, nekdanji frontman zagrebške skupine Aerodrom, je sporočil, da razmišlja o tožbi proti Paulu McCartneyju. Pađen je prepričan, da je njegova pesem Samo me draga ne ostavi iz leta 1997 popolnoma skladna z McCartneyjevo Confidante iz leta 2018. S pomočjo strokovnjakov iz hrvaškega društva skladateljev in spletne programske opreme v Sloveniji je ugotovil, da je med pesmima 97-odstotna skladnost. Hrvaški glasbenik ne izključuje možnosti, da sta z bivšim Beatlom naključno prišla do iste ideje, hkrati pa si je že izračunal, koliko milijonov bi lahko dobil za avtorske pravice v izvensodni poravnavi. Pravi, da McCartneyja sicer obožuje in da je že poskusil stopiti v stik s pevcem. 

McCartney vs Pađen 

Irske parlamentarne volitve
 / 14. 2. 2020
Voditelji irskih strank Fine Gael, Fianna Fáil in Zelenih so štiri mesece po splošnih volitvah dosegli dogovor za oblikovanje vlade. Predlagana koalicija mora biti potrjena še s strani članov strank, bi pa pomenila premirje večnih strankarskih nasprotnic Fine Gael in Fianne Fáil, ki obvladujeta irski politični prostor tako rekoč zadnjih sto let. Dogovor vključuje petletni načrt za delovanje vlade, na mestu premiera pa bi se izmenjevala Leo Varadkar, vodja stranke Fine Gael, in Micheal Martin, vodja Fianne Fail. Sporazum še ni dokončen, podpreti ga morajo člani vseh treh strank, tudi če tretjina članov Zelenih dogovora ne podpre, ta ne bo veljal in lahko pride do novih volitev. 

O dogovoru in možnih komplikacijah Agnes Maillot, profesorica na Univerzi Dublin City:

Izjava

Za konec še hišna novica. Volilna komisija je včeraj razglasila rezultate volitev za odgovornega urednika Zavoda Radio Študent. Največ glasov je zbral Matjaž Zorec. Čestitamo!

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Zorec for president!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.