Davidu Graeberju v spomin

Kulturna ali glasbena novica
4. 9. 2020 - 15.10

Današnje Kulturne novice posvečamo spominu na ameriškega antropologa in političnega aktivista Davida Graeberja, ki je v 59. letu starosti za doslej nepojasnjenimi vzroki preminil to sredo, 2. septembra, v bolnišnici v Benetkah. Javnosti se je v spomin vtisnil zlasti s svojim aktivizmom leta 2011, ko je nastopil kot eden glavnih voditeljev gibanja Occupy Wall Street v mestu New York, kar ga je povzdignilo med najbolj prodajane in vplivne teoretike na Zahodu.

Graeber je diplomiral iz antropologije leta 1984 na Državni univerzi v New Yorku na kolidžu Purchase. Šolanje je nadaljeval na Univerzi v Chicagu, kjer je magistriral in doktoriral. Pridobitev štipendije Fulbright pa mu je omogočila izvedbo 20-mesečnega etnografskega raziskovanja na Madagaskarju. Na podlagi zbranega gradiva na afriškem otoku je napisal svojo doktorsko disertacijo o magiji, suženjstvu in politiki. Naloga z naslovom The Disastrous Ordeal of 1987: Memory and Violence in Rural Madagascar je izpostavila nadaljevanje socialnih razlik med potomci plemiškega sloja in potomci nekdanjih sužnjev; raziskovanje in analiza pa sta močno vplivala na nadaljnji razvoj avtorjeve misli.

Graeber je prvi del svoje profesionalne akademske poti začel na Univerzi Yale, kjer je deloval med letoma 1998 in 2007 kot docent in nato kot izredni profesor antropologije. Po kontroverznem, v nekaterih krogih dojetem kot politično motiviranem ne-podaljšanju v stalno profesuro je s svojo akademsko potjo nadaljeval na šoli Goldsmith Univerze v Londonu, kjer je ostal do leta 2013, nazadnje pa je zasedal profesuro na Londonski šoli za ekonomske in politične vede. V akademski sferi je Graeber najvidnejši pečat pustil kot pionir razmislekov o anarhistični in sodobni politični antropologiji, katerih vpliv je bilo mogoče opaziti tudi v njegovem političnem akvizmu.

Ves čas akademskega delovanja je Graeber deloval kot politični aktivist. Bil je dolgoletni član delavskih sindikatov Industrijski delavci sveta. Sodeloval je v protestih na Svetovnem gospodarskem forumu leta 2002 in podpiral študentske proteste v Veliki Britaniji leta 2010. Revija Rolling Stone mu je ob vidni vlogi v gibanju Occupy Wall Street pripisala osnovanje političnega slogana ‘We are the 99%’, Graeber pa je komentiral, da je šlo v resnici za bolj »kolektivno stvaritev«.

Z Marxom do kritike in brez Marxa do radikalne poliitčnosti
 / 29. 12. 2013
Avtorju smo na Radiu Študent posvetili več objav. Na podlagi njegovih del so nastale tudi tri teoreme, v katerih je avtor oddaj, Aleš Mendiževec, skozi prizmo Graeberjeve teoretske misli pregledoval stanje sodobnega anarhizma in politične teorije. Pomen življenja in dela Davida Graeberja je za nas predstavil dolgoletni sodelavec in poznavalec avtorja, Aleš Mendiževec:

Izjava

O povezavi med Graeberjevo akademsko in aktivistično sfero nadaljuje Mendiževec:

Izjava

O umestitvi njegove teorije v sodobni anarhistični misli Mendiževec, kot sledi:

Izjava

Kako nas bo spremljala njegova misel v negotovi prihodnosti, nadaljuje Mendiževec.

Izjava

 

 

Avtorji: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

<3

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.