Komunikacijsko šumenje drugega vala

Aktualno-politična novica
22. 9. 2020 - 16.00

Čas »nove normalnosti«
 / 5. 5. 2020
V prejšnjem tednu je v Sloveniji ob najvišjem številu testiranj dvakrat padel rekord števila potrjenih okužb z novim koronavirusom. Minuli torek so ob 3954 opravljenih testih odkrili 123 okužb, v četrtek pa 137 okužb ob 4195 testih. Napočil je čas, da vlada v akcijo pošlje govorca za covid-19 Jelka Kacina in v medijih začne ustvarjati paniko, saj da so razmere resne. Epidemiološka slika, čeprav pričakovana, je bila označena za zaskrbljujočo, jesen s povečanjem okužb je namreč prišla hitreje, celo tako hitro, da je prehitevala. Izvedeli smo tudi, da kot »posamezniki in kot skupnost zmoremo več, kot smo pokazali doslej«. Tako smo se kar naenkrat, kot bi na kasetofonu pritisnili gumb za previjanje nazaj, znašli v situaciji, zaznamovani s še ne pozabljeno retoriko letošnje pomladi - ustvarjanja izrednih razmer.

Čeprav za prikazovanje poante - to je, da se vlada iz svojih napak ni ničesar naučila in je ponovno pogrnila - niti ni pomembno, ali v trenutne izredne razmere verjamemo ali ne, privzemimo, da se kot odgovorni državljani, ki smo ponotranjili spoštovanje zaščitnih ukrepov, teh tudi striktno držimo in jih izvajamo. Navsezadnje smo dokazali, da zmoremo, saj je Slovenija kot prva država v Evropi 1. junija razglasila konec epidemije, naše ravnanje na ravni ozaveščenega posameznika in skupnosti, ki je pripomoglo k zmagi nad virusom, pa je nagradil prelet vojaških letal. Ker se nismo prepustili evforiji, smo poslušali opozorila stroke, v zaprtih prostorih še naprej nosili zaščitne maske, razkuževali roke in vzdrževali medsebojno razdaljo. Skratka, počeli smo vse, za kar je bilo rečeno, da je v naši moči.

Namesto Kriznega štaba za epidemijo koronavirusa krizna vlada za obvladovanje vseh družbenih podsistemov?
 / 25. 3. 2020
V obdobju epidemije se je eno izmed bolj izpostavljenih gesel glasilo »skupaj zmoremo«. Podano izza govornega odra v Cankarjevem domu, kamor so se preselile tiskovne konference, je kljub poskusu vlivanja občutka domačnosti delovalo formalno. Vpeto v nedorečeno shemo komuniciranja korenčka in palice - v smislu, če boste pridni, ne bo potrebe po zaostrovanju ukrepov -, ni predpostavljalo le odgovornosti posameznika do sebe in drugih, marveč tudi odgovornost do oblasti, ki ji z morebitnim neodgovornim vedenjem otežujemo uspešno spopadanje z zahrbtnim virusom. A pojem odgovornosti, zlasti v primeru družbene odgovornosti, je izrazito dvosmerne narave. Zato bi omenjeni odgovorni državljani od države ne le pričakovali odgovorno ravnanje, država bi že sama morala ravnati odgovorno in v začetni fazi biti zgled, v nadaljevanju pa utrjevati konsenz, da s povezovanjem vseh deležnikov, od stroke do politike, premišljeno sprejema najoptimalnejše rešitve.

Ne bomo sodili, ali je uvajanje novih ukrepov, kot je obvezna nošnja zaščitnih mask na prostem, kjer ni mogoče zagotoviti medsebojne razdalje dveh metrov, denimo na Čopovi ulici ali Šmarni gori, nepremišljena in ne najbolj optimalna rešitev. Dejstvo pa je, da se po ukrepu posega, ker število okuženih, ki potrebujejo in bodo potrebovali bolnišnično oskrbo, narašča. Če je v primerjavi s prvim valom epidemije sedaj na voljo dovolj posteljnih kapacitet in respiratorjev, še vedno primanjkuje usposobljenega kadra za delo na oddelkih intenzivne nege. Obenem uvajanje novih zaščitnih ukrepov nakazuje, da obstoječi ne zadoščajo več. Ali je temu botrovala prepozna odločitev za odrejanje karantene za prihode s Hrvaške ali preliberalno odpiranje osnovnih in srednjih šol ali pa je res za vse vnose in lokalna širjenja okužb moč okriviti zabave, piknike in poroke, vladni komunikatorji ne pojasnjujejo. 

Nasprotno, vladna komunikacijska strategija ostaja pri nepripravljenosti priznavanja lastnih napak, ukvarjanju same s sabo in nerodnih prijemih sporočanja resnosti situacije. Tako je Kacin v vklopu v sredine Odmeve izpred stavbe vlade, torej na prostem, na sebi najprej nosil zaščitno masko - bržkone, da zopet spomni, kako bistvene so pri zajezevanju širjenja okužbe -, nato pa jo snel tako nespretno, da je poleg maske uspel odstraniti tudi slušalko za komunikacijo s studiem. Vodja strokovne posvetovalne skupine Bojana Beović, ki se je isti večer iz istega mesta vklopila v oddajo 24ur zvečer, potrebe po predhodnem nošenju maske, ob zagotavljanju varne razdalje do snemalne ekipe, razumljivo ni čutila. Kacinova nuja po javnem manifestiranju, ki prehaja v nastopaštvo, ter brezbrižnosti ob medsebojnem medijskem obračunavanju z ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem je pravzaprav simptomatičen prikaz arogance in samozadostnosti trenutne oblasti, ki na eni strani zapoveduje, na drugi pa zapovednega ne spoštuje, če pa že, pa to počne povsem arbitrarno.

Tako se je na uradnih obiskih tujih državnikov, eden izmed takšnih dogodkov je bil letošnji Blejski strateški forum, nosilo zaščitne maske in se ni rokovalo, ampak pozdravljalo s komolci, se nato vseeno rokovalo, po možnosti objemalo, za fototermin pa še snemalo maske. Tovrstno vedenje je ne le podcenjujoče, lahko je tudi izrazito kontraproduktivno, kot je pokazalo še eno gostovanje v Odmevih, v zadnji ediciji prejšnjega tedna, ko je voditelj Igor E. Bergant gostil Gregorja Pečana, predsednika Združenja ravnateljev osnovnih in glasbenih šol. Vlada je tistega večera sprejela odlok o obveznem nošenju mask za učitelje 7., 8. in 9. razreda osnovne šole in učence teh razredov, v primerih, ko ni možno zagotoviti medsebojne razdalje vsaj enega metra in pol. Pečan je opozoril, da učitelji težko dlje časa poučujejo z masko, kot primer, da gre za v praksi težko izvedljiv ukrep, pa je navedel besede ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, ki je prav tisti dan za govorniškim odrom državnega zbora ob zagovoru pred interpelacijo dejal, da »težko govori z masko«.

Izjava

Kot smo slišali, Pečan ni podal le kritike vladnega ukrepa, temveč je navedel tudi teorijo o potencialni škodljivosti nošenja zaščitnih mask, ki je seveda v nasprotju z uradnimi stališči Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja. In prav v tem, torej v odpiranju polja različnim strokam vprašljivih refrenc, estradnikom in influenserjem, ki so se čez noč prelevili v spletne epidemiologe, in ostalim teoretikom zarote, je ključen problem vladnega komuniciranja, ki je v drugem valu identičen tistemu v prvem. Da z verodostojnimi vsebinami na nejasen, nespoštljiv in nekonsistenten način ne uspejo nagovoriti vseh javnosti, ki so nato v nejeveri veliko bolj pripravljene prisluhniti vsebinam, podanim na jasen, spoštljiv in konsistenten način, a so v svojem bistvu neverodostojne in zato škodljive. Zato za konec obrnimo Kacinovo pridigo ter vladnim govorcem in predstavnikom postavimo vprašanje: ali kot posamezniki in kot skupnost zmorete več, kot ste pokazali doslej?

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Spletni epidemiolog se oglasi: 1. Nikakršne "epidemije" ali celo "pandemije" nevarnega corona virusa sars-cov-2, nevarnejšega od virusa običajnih sezonskih grip, ni v zadnjih 6 mesecih bilo ne v Sloveniji ne na tem planetu, kajti, celo VSI, ponavljamo, VSI uradno objavljeni podatki (ki so zagotovo prenapihnjeni saj jih NIHČE doslej, res NIHČE ni dokazal z ničemer, razen že zmorete zdaj kaj še dokazati na praviloma sežganih truplih domnevno umrlih zaradi omenjenega virusa) vseh uradnih služb vseh zahodnih "držav" vred z ZDA in Kanado so zelo zelo jasni (bilo bi fino, če bi vsaj na RŠ že opravili domačo nalogo, a je ne boste, nič hudega, si bomo zapomnili, žal). Smrtnost zaradi domnevno obstoječe »bolezni« covid-19 domnevno ključnega vpliva domnevno obstoječega (je kdorkoli na tem planetu dejansko dokazal obstoj tega virusa? Ni. Če najdete zanesljivo študijo o tem, da je nekdo nedvoumno, znanstveno absolutno pošteno, izoliral ta virus, in nedvoumno dokazal njegov pogubni vpliv, tako kot se to dela že dolgo v epidemiologiji, celotni ekipi RŠa plačamo vikend v Dezinfekcijski kliniki) virusa sars-cov-2 je absolutno primerljiva z učinki običajne "sezonske gripe", ki ima svoje sezone glede na različne geo pasove in svoj običajen vzpon in padec okuženih in zlasti umrlih. Vam je že kdo na tem planetu-let alone na zlovenskem-dokazal nasprotno? Ni, seveda, ker tega ne more dokazati, ne more namreč dokazati nečesa, česar ni. 2. Nikakršnega drugega in tretjega in četrtega vala ni bilo nikdar pri nobeni virusni epidemiji in tudi pri tej oslariji imenovani covid-19 (ste opazili, kako služabniški mediji po vsem zahodu trobijo iste stavke in se vam to zdi slučajno? RTVZLO je nekaj časa trobila o smrtih »zaradi virusa sars-cov-2, nato je po ukazu pričela kvakati o »umrlih zaradi covid-19«, nato pa je mirno po ukazu prešaltala na stavek »umrlih S covid-19«. Domača naloga: kdaj je to neka epidemija odvisna od smrti S, ne pa ZARADI nekega patogena??Vam pomahamo: od tedaj, ko se med seboj uglasijo plandemski orkestri pod vodstvom podjetja NATOVSKO GOBEZDALO&DR CRNOVIČ ITD LTD) je ni in je tudi ne bo (nekaj se je šušljalo v epid. krogih v zvezi z domnevno obstoječim drugim valom pri »španski gripi«, a to so vse prej kot zanesljive špekulacije, eden od nemških epidemiologov denimo ponuja hipotezo, da so množično umirali ljudje tudi še nekaj časa naprej zaradi tega, ker se je tedanje cepivo razvijalo na mrtvih tkivih psov, ki vsebujejo mnogo korona virusov, kar naj bi veljalo tudi za sedanjo strahovito onesnaženo, ostarelo in precepljeno severno Italijo, če niste vedeli, a že vse veste, mar ne, se tudi sodobna cepiva mirno razvijajo s pomočjo tkiv mrtvih psov, a vi nočete nič vedeti, aneda, ko pa kaj pove spletni epidemiolog pa je to nasploh brez veze, seveda), kajti, (verjetno ste zelo močno spregledali, niste pač opravili še ene domače naloge, jebi ga), da so PCR testi popolna neznanstvena in nezanesljiva oslarija (domača naloga..iščite objave neke ekipa iz Oxforda izpre nekaj tednov), ki ne zmore meriti prisotnosti virusa nič bolj zanesljivo, kot ne zmore zlovenska "Levica" prebrati 5ih stavkov Karla Marxa. V najboljšem primeru ta test meri nekdanjo »prisotnost« koščkov DNK nekega virusa, ki morda spada v družino corona virusov in nič več od tega, kaj šele, da bi meril kar tako prisotnost nekega še delujočega virusa. Za še eno domačo nalogo predlagamo, da si sami izrišete graf od začetka januarja do konca septembra o (domnevnem) vplivu omenjenega virusa na prebivalstva po posameznih ojro vukojebinah. Izrišete črto za domnevno »okužene« in domnevno preminule. In kaj boste ugotovili? Tole: število smrti je imelo v vsej zahodni polobli enak razpored povsod, z nekaj zamiki zaradi čisto geografskih vzrokov, ZDA in Kanada sta pač veliki beštiji. Smrtnost se je že pred nekaj meseci sesedla praktično na nič ozirom ana tiste številke, ki jih lahko mirno pripišete običajnim sezonskim respiratornim šumom in bujni zločinski domišljiji plandemikov. Veste, kako se je še pred desetletjem denimo pri zloglasni WHO ocenjevalo ali gre za epidemijo nečesa? S številom smrti ne pa s številom domnevno okuženih. Nato pa je WHO, ste že pozabili, mar ne, ob neki zelo podobni WHO-histeriji imenovani »svinjska gripa«, meni nič tebi nič nekaj tednov pred »izbruhom« te tedaj »ultra nevarne« epidemije svojo »definicijo epidemije« spremenilo, točneje, omililo in tudi tedaj neki idiot, ki se piše Ferguson izdeloval katastrofične scenarije in tudi tedja ni bilo nikakršne epidemije kaj šele pandemije česarkoli nevarnega. Vse drugo je stvar nove domače naloge, jebi ga. Skratka, koliko ljudi je domnevno zaradi covid-19 umrlo v zadnjih 4 mesecih na zlovenskem? Morda nekaj deset, istočasno, ko je zaradi drugih respiratornih bolezni, ki jih plandemiki ne omenjajo, kaj šele rakastih, umrlo mnogo več ljudi in jih bo zaradi zločinskih »ukrepov« še mnogo več od teh domnevno 140+. 3. Nova domača naloga. Poiščite statistike za zadnjih 30 let za zlovensko okolje, ki se ukvarjajo z gripami, njim sorodnimi obolenji, gripozami, pljučnicami kar tako v tri dni..in to primerjajte s situacijo glede covid-19 od marca do oktobra 2020, lahko pa tudi naprej, seveda. In se vam utegnejo vremena še malo bolj zjasniti. 4. Maske: poslušajte, kaj tako ignoranstkega v zvezi s tem totalnim poniževanjem in žalitvijo vsakega mm še nesesutega uma nismo pričakovali od RŠ, od RTVZLO že že, toda od vas, nak, a smo se ušteli: Maske so namenjene zgolj in izključno poniževanju in zelo očitno olajšanemu nadzorovanju, pregonu in kaznovanju neposlušnih, neupogljivih. Ste doslej videli eno resno znanstveno raziskavo tem, da maske, zlasti te iz preprodajalskega papirja..kogarkoli ščitijo pred čemrkoli? Ste? Navedite jih, sicer ne obstajajo, a vseeno, prosimo, izvolite, za vsako od njih boste našli vsaj 5 in to v Lancetu, MJNE in podobnih publikacij, ki so v zadnjih desetletjih dokazovale in še vedno dokazujejo nasprotno. 4. Še ena spletno epidemiološka: že pred kakimi 4 meseci je nek teoretik zarot (ki je mimogrede bil še pred 7 meseci eden najbolj citiranih in spoštovanih epidemiologov tega planeta in še vedno zaseda, če se ga že niso znebili, eno najbolj uglednih mest na ameriškem Stanfordu) napovedal in dokazal, znanstveno teoretsko zarotniško seveda, smrtnost zaradi covid-19 in ugotovil, da se giblje natanko tam, kjer se giblje morda malo močnejša sezona gripa v tistem delu ZDA. Jebi ga, če pa že vse veste, aneda. 5. Lahko bi vam navajali še dolgo zgolj znanstvene objave v zadnjih 6 mesecih, ki jih ignorira vsa plandemska svojat, tudi zlovenska, vsi mediji…itn, a jih ne bomo, ker vam to ne bi prav nič pomagalo. Jebi ga. 6. Skratka, na delu je neka predstava, zelo zelo nevarna, ki namerno ubija najbolj nemočne, služi pa še mnogo nevarnejšim rečem, ki jih doslej nemara še niste opazili, jih boste pa zagotovo kmalu začutili. Totalen nadzor prebivalstev je zgolj ena od teh reči, obvezno cepljenje z zelo nevarnim cepivom druga, a jih je še precej in vam jih en razkrijemo, ker si tega ne zaslužite, si pa to zasluži kaka mlada duša, ki bo morda to brala. 7. Evo, zdelo se nam je vredno, ker bo tole morda prebrala vsaj ena mlada oseba, ki se ne pusti kar tako zajebavati komurkoli, zlasti tudi vam ne. Lahko noč, jutro pa ne bo dobro, verjemite.

..aha, še to..preden kdo v vsem tem nasilju, ki ga nad vsemi nami že pol leta zganjajo plandemiki, ob zadnjem stavku morda pomisli, da gre tu morda za kakšno "grožnjo" ali kaj podobnega..NE ne gre za nikakršno grožnjo nikomur, gre preprosto za dejstvo, da so jutra, dokler se ne upremo plandemiji, dokler jo obravnavamo kot tale vaš tekst zgoraj (le kdaj je to RŠ postal tudi zbirališče nadutežev??ki potem odidejo praviloma odidejo za služabnike na RTVZLO), vedno hujša in tudi noči bodo vedno težje, da ne omenjamo tega, da bodo mnogo vnovič ostali brez zdravnika, brez nujnega pregleda, brez posla, brez vsega. OK? ajd, lahko noč.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.