Kaj pa študij na daljavo?

Oddaja
2. 10. 2020 - 16.00

Z včerajšnjim dnem se je začelo novo študijsko leto, ki bo na večini fakultet potekalo po hibridnem modelu, torej delno v predavalnicah, delno pa na daljavo. Na daljavo bomo lahko študentje spremljali predavanja prek videokonferenčnih sistemov oziroma aplikacij, kot so Microsoft Teams, ​Arnes VID in Zoom. 

Z Univerze v Ljubljani so nam že avgusta sporočili, da bodo študijski proces to leto izvajali skladno z navodili vlade in upoštevali vse varnostne ukrepe za zajezitev širjenja virusa. Ker to vključuje tudi vzdrževanje ustrezne fizične razdalje, bodo kupili dodatne licence in ustrezno posodobili tehnološko opremo predavalnic. 

Do sedaj je imela Univerza v Ljubljani sklenjeno pogodbo s tremi videokonferenčnimi sistemi oziroma aplikacijami. Več o tem pove pomočnik glavnega tajnika Univerze v Ljubljani v Univerzitetni službi za informatiko Aleš Košir.

IZJAVA

Univerza v Ljubljani se je kljub možnosti koriščenja licenčno že podprtih sistemov odločila za sklenitev pogodbe z aplikacijo Zoom. Košir pove, da so se za to odločili na podlagi izvedene ankete. 

IZJAVA

Na osnovi podobnih tehničnih lastnosti aplikacij Webex in Zoom so se na Univerzi v Ljubljani odločili za cenejšo opcijo, torej za Zoom. 

IZJAVA

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport financira izvajanje študijske dejavnosti po kosovnem sistemu, po katerem univerza prejme od ministrstva pavšal oziroma lump sum za financiranje pedagoškega dela. V okviru tega si visokošolski zavodi lahko krijejo tudi stroške licenc. Ministrstvo denimo v celoti financira storitev VID, ki jo zagotavlja Arnes. O tem, kako bo financirana licenca za uporabo aplikacije Zoom, pove Košir. 

IZJAVA

Svoje mnenje o ustreznosti izbire aplikacije Zoom je z nami delil študent Fakultete za računalništvo in informatiko v Ljubljani, ki želi ostati anonimen. 

IZJAVA

Spomladi tega leta je nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT javnost obvestil o ranljivostih aplikacije Zoom. Ta je imela nepooblaščen dostop do kamere, mikrofona, gesel, skrbniških pravic na računalniku in podobno. 

IZJAVA

Četudi Zoom zagotavlja, da so pomanjkljivosti aplikacije iz prejšnjih mesecev odpravljene, se pojavljajo nove. Ena izmed teh je omejevanje akademske svobode oziroma svobode govora na sploh. Zoom je v torek, 22. septembra, zvečer Univerzi v San Franciscu sporočil, da ji prepoveduje uporabo svoje programske opreme za gostovanje načrtovanega spletnega seminarja z Leilo Khaled, članico leve politične skupine Narodna fronta za osvoboditev Palestine

Študent dodaja, da je to pomanjkljivost aplikacije same in ne videokonferenčnih sistemov na splošno. 

IZJAVA

Sama izvedba študija kljub številnim smernicam in navodilom vlade, ki se spreminjajo iz dneva v dan, ostaja uganka. Več o težavah, s katerimi se bomo srečevali študentje v tem študijskem letu, pa v prihajajočih oddajah univerzitetne redakcije.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Lahko bi tehno-klistir ekipo za mnenje povprasal.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.