Akademskih 15 dni počitnic

Oddaja
2. 11. 2020 - 16.00

Kot pričakovano, vrtci in osnovne šole tudi ta teden ostajajo zaprti. Ministrica za izobraževanje, znanost in šport je konec prejšnjega tedna na novinarski konferenci sporočila, da bodo osnovnošolke in osnovnošolci imeli še en teden počitnic, medtem ko bodo srednješolci in srednješolke pouk nadaljevali na daljavo. Zamujeni teden naj bi osnovne šole nadoknadile čez leto, tako da do podaljševanja pouka v poletje ne bi prišlo.  Združenje ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije je odločitev ministrstva podprlo.

Predsednik Zveze aktivov svetov staršev Slovenije Anton Meden  sicer opozarja, da podaljševanje počitnic ni bilo predvideno v nobenem izmed modelov, ki jih je poleti sestavilo pristojno ministrstvo. Ukrep je bil sprejet na hitro in mnogim staršem oziroma družinam ni olajšal manevriranja med delom in šolskimi aktivnostmi otrok. Zveza, ki je že poleti pripravila dokument z naslovom Priprava osnovnih šol na novo šolsko leto - pogled staršev, namerava tudi tokrat na podlagi trenutne situacije zbirati izkušnje staršev in še naprej analizirati, kako uspešni in učinkoviti so za družine ukrepi, ki jih uvaja ministrstvo. 

Mestna občina Ljubljana za leto 2021 razpisuje programe in projekte s področja podpornih storitev v vzgoji in izobraževanju ter prostem času otrok. Med drugim gre za mladinske raziskovalne projekte, programe počitniškega varstva otrok in mladostnikov ter dopolnilne dejavnosti in vsebine s področja tehnike in eksperimentiranja. Razpis je odprt do 3. decembra, 24. novembra pa se bo v občini zaključil razpis za sofinanciranje projektov in programov s področja mladinskega sektorja, ki ga izvajajo mladinske nepridobitne organizacije. V to kategorijo spadajo programi oziroma projekti mladinskih aktivnosti, mreženje nepridobitnih organizacij ter sekundarni preventivni programi za otroke in mladostnike. 

Zakaj so se zaprli študentski domovi? Kaj se bo zgodilo s stanovalci, ki domov ne bodo zapustili?
 / 30. 10. 2020

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je na razpisu za izbor operacij Prva zaposlitev na področju vzgoje in izobraževanja 2021 potrdilo 170 od 198 vlog v skupni vrednosti skoraj 2 milijonov evrov. Učitelji, vzgojiteljice in svetovalni delavci ne smejo biti stari več od 29 let, z zaposlitvijo pa se jih vodi skozi načrtovano, organizirano in strokovno praktično usposabljanje za poznejše samostojno vzgojno-izobraževalno delo. Razpis za precej učiteljic in vzgojiteljev začetnikov omogoča vstop na trg dela in nabor ur za opravljanje strokovnega izpita, saj je na druge načine plačano pripravništvo v vrtcih in osnovnih oziroma srednjih šolah izjemno težko dobiti. Razpis sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada - tako pomembnost evropskih projektov narašča tudi v vzgojno-izobraževalnem javnem sektorju. Na razpis se je prijavila Zala, sodelavka aktualnopolitične redakcije, ki pove, zakaj so tovrstni razpisi pomembni za bodoče učiteljice in učitelje. 

Študentski domovi za večino študentk in študentov še vedno ostajajo zaprti. Vsak s svojega konca sta se nam z grenkim priokusom javila Tine in Filip, ki sta po petih oziroma sedmih letih življenja v Ljubljani prisiljena prvič študirati v domačem okolju. 

Izteka se rok za pritožbe v zvezi s študentskimi volitvami
 / 23. 10. 2020

Še vedno pa ostaja nerazrešeno vprašanje nepravilnosti in kršitev volilnega pravilnika na letošnjih študentskih volitvah. Oglasila se nam je Maruša, kandidatka na listi Zebre s Fakultete za družbene vede. 

Vrsti se vedno več rezultatov raziskav in raziskav v teku, ki proučujejo vplive covida-19 na vzgojo in izobraževanje. Raziskava organizacije Save the Children je septembra razkrila - pričakovano - uničujoč vpliv zaprtja šol na otroke iz šibkejših socio-ekonomskih okolij. V raziskavi so zajeli 25.000 otrok z vsega sveta. Dve tretjini v času lockdowna sploh nista imeli stika z učitelji, 80% z vzhoda in juga Afrike. Nasilja v družini je bilo skoraj dvakrat več. 

Šola, karantena in deprivilegiji
 / 25. 4. 2020

Novi koronavirus je tako še poglobil razlike med otroki glede na prihodek in spol. Svetovna banka ocenjuje, da se v proces vzgoje in izobraževanja ne bo vrnila okoli polovica begunskih deklic. Zaradi izpada prihodkov v družinah z že tako nizkim finančnim kapitalom se zna povečati obseg otroškega dela, mnoge deklice pa bodo lahko podvržene še zgodnejšim porokam. Oddajo s podrobnejšim pregledom posledic zaprtja šol na otroke in družine že pripravljamo. 

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Slovensko sociološko društvo vabi na letno sociološko srečanje z naslovom Družbene neenakosti in politika, ki bo prek Zooma potekalo v petek, 6., in v soboto, 7. novembra. Več informacij najdete na spletni strani Društva. 

Zveza študentov medicine Slovenije zaposlenim v zdravstvenem sektorju ponovno ponuja brezplačno varstvo otrok. Več podatkov najdete na povezavi v besedilu prispevka. 

 

Novičke je iskala in našla Hana.

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentarji

https://www.studentska-org.si/predstavitev/organiziranost/organigram-organov-sos/nk-sos/

Letos sta oba clana NK SOS s strani SOU LJ kandidirala za studentska poslanca. 🤔

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness