Leipzig-Moskva-Ljubljana: Feministična internacionala!

Oddaja
Ladyfest Leipzig 2012
30. 6. 2012 - 12.00

V tokratni oddaji: intervju z Almo Sedlar, nekdanjo urednico revije Obrazi, o problemu prepoznavanja mobinga in zaščiti pred zlorabami na delovnem mestu. Poročilo s festivala Ladyfest, ki je junija potekal v nemškem Leipzigu; intervju z Janno, eno od organizatork, in intervju z Lauro Brightwell o boju proti seksizmu, ki je v LGBTI ali queerovski skupnosti naperjen proti femme ljudem vseh spolov. Sledijo vabila na Festival gledališča zatiranih, predstavo Ne rodi se vsaka kot Ljudmila, lahko pa to postane, protest in benefit koncert v podporo ruskim feministkam Pussy Riot in vabilo k podpisu peticije proti napovedani prepovedi splava v Turčiji. Pred, med in zraven pa (se) seveda na glas rolamo (z) glasbo (proti) takšnim in drugačnim patriarhom ...

*

Today's show features an interview with former editor of Obrazi magazine, Alma Sedlar, about mobbing and ways to resist it; a report from Ladyfest Leipzig 2012 featuring an interview with Janna, one of the organisers, and Laura Brightwell, who ran a workshop on sexism directed at femmes in the queer community (the interview was kindly shared by Dresden's coloRadio journalist Antje Meichsner). We also feature an invitation to sign the petition against government attempts to ban abortion in Turkey, an invitation to the protest and benefit party in support of Russian feminist activist punk group Pussy Riot (July 3rd, Ljubljana) and short interviews with organisers and artists who have prepared the first Theatre of the Opressed Festival in Slovenia. 

*

Ladyfest Leipzig
Ladyfest v Leipzigu spada med številne feministične in queerovske festivale, ki so vzniknili po letu 2000, po prvem tovrstnem festivalu, organiziranem v Olympii v ameriški zvezni državi Washington, kjer je bila v devetdesetih zelo močna riot grrrl scena. Danes ima skoraj vsako večje mesto v Evropi svoj Ladyfest, čeprav vsi festivali niso posvojili tega imena. Kako je prišlo do Ladyfesta v Leipzigu, mestu, ki leži v nekdanjem vzhodnem delu Nemčije in pogosto ostaja v senci berlinske metropole, sem vprašala eno od organizatork, Janno.

Da je glasba za Ladyfest Leipzig nadvse pomembna, je bilo očitno iz obiskanosti koncertov. V veliki dvorani nekdanjega skvota Zoro, ki so ga zasedniki pred leti odkupili, da bi v njem lahko živeli in organizirali dogodke po svojem okusu, se je zbralo 500 ljudi. Na predavanjih in delavnicah, ki so potekale v DIY galerijah, čajnicah in klubih v punkerski ali levičarski četrti Connewitz, je bila gneča seveda manjša, vzdušje pa odlično. Velja izpostaviti delavnico queerovske burleske, delavnico varjenja, predstavitev in pogovor o delu francoske feministke Virginie Despentes in pogovor, ki se je med bobnarkami in drugimi glasbenicami razvil ob predstavitvi edine revije za bobnarke na svetu, Tom Tom.

Janno, soorganizatorko festivala sem vprašala še, kako preživijo – glede na to, da vsi delajo prostovoljno, od organizatork do saundmojstric in šankistov. Ali jim dvanajst bendov, deset delavnic, dve predavanji in odlično hrano uspe pokriti z vstopnino in denarjem od pijače?

Toliko torej o klubski in festivalski politiki leipziškega Ladyfesta, ki je potekal med 8. in 10. junijem.

Jaz sem se udeležila enodnevne delavnice queerovske burleske, ki se je končala s predstavo, s katero se je začel petkov večerni program. Voditelj/ica delavnice, Kai Simon Stoeger, je med predstavo rekel/rekla, da jo/ga ljudje pogosto sprašujejo, kaj je v burleski sploh feminističnega, ko pa se ženske tudi v tem primeru "le slačijo" in "objektivirajo same sebe". Njen/njegov odgovor je bil zelo sarkastičen: "Res ne vem, kaj bi bilo lahko radikalnega v tem, da ženske zavzamejo oder in razpolagajo s svojo seksualno močjo. Res, kaj bi bilo lahko radikalnega v tem, da se igrajo s spolnimi vlogami, razkazujejo svoje telo in sprevračajo ustaljene predstavami o tem, kaj je seksi in kaj ni."

Z burlesko se ukvarja tudi Laura Brightwell, ki je marca letos organizirala prvi Berlin Femme Show, na katerem je nastopalo dvajset ljudi (med njimi voditeljica delavnice v Leipzigu in Laura), ki se ne glede na spol identificirajo kot femme oz. istovetijo z ženstvenostjo. Na Ladyfestu v Leipzigu je vodila delavnico o seksizmu v queerovski skupnosti, naperjenem proti femme ljudem. Temu primerno je bila delavnica namenjena samo njim. Laura Brightwell je uredila in izdala tudi dvojezičen zbornik Dressed like That: Feminine voices on sexism in the queer community, o vsem tem pa sem se z njo pogovarjala skupaj z Antje Meichsner, novinarko neodvisnega radia coloRadio iz Dresdna, ki je Sektorju Ž velikodušno odstopila svoj posnetek intervjuja.  

 

Napovedi

V četrtek se je v Ljubljani začel Festival gledališča zatiranih, ki poteka sočasno z Ano Desetnico. Program vključuje predavanje, delavnice in interaktivne predstave, ki večinoma potekajo na prostem. Glede na to, da gledališče zatiranih pri nas ni ravno znano, sem eno od organizatork, Neno Močnik, vprašala, kako to, da so se odločile za festivalski format, in kaj je specifika gledališča zatiranih.

Na festivalu gostuje tudi ženska skupina Madalenas Austria iz Dunaja, ki bo danes ob 19.00 v Plesnem teatru odigrala predstavo z naslovom Močno sporočilo: predstava v delčkih, posvečeno "izzivom, s katerimi se soočajo ženske".

To ni edina predstava s feminističnim ozadjem, vključena v program. V nedeljo ob 15.00 bo v Parku Tabor na vrsti predstava z aktualnopolitično predelavo slavne izjave Simone de Beauvoir, da se ženska ne rodi, ampak to šele postane. Naslov predstave se glasi Ne rodi se vsaka kot Ljudmila, lahko pa to postane – sp(l)ol(h) je pa vse res. O tem, kaj lahko pričakujemo, je nekaj več povedala soavtorica prestave Anja Gruden.

Turški ministrski predsednik Erdogan je konec maja napovedal uzakonitev prepovedi splava – v slogu njegove siceršnje politike, ki prepoveduje tudi javne shode in laično šolstvo. Jasno je, da ta prepoved ne bo zmanjšala števila umetnih prekinitev nosečnosti, temveč bo zaradi zatekanja k nelegalnim in zato nevarnejšim posegom samo povečala smrtnost žensk, ki si materinstva ne morejo privoščiti ali si ga preprosto ne želijo. Na spletni strani Say no to abortion ban lahko podpišete peticijo proti napovedanemu ukrepu.

Za konec pa še vabilo na protest in benefit koncer v podporo ruskim feministkam Pussy Riot. Feministični in queerovski festival Rdeče zore, Lezbično-feministična univerza in Mednarodni festival sodobnih umetnosti Mesto žensk v torek, 3. julija ob 16. uri pripravljajo protest pred Veleposlaništvom Ruske federacije na Tomšičevi 9. Ob 21. uri se bo v Menzi pri koritu pričel dobrodelni koncert z DJ programom, zbrana sredstva pa bodo namenjena kritju odvetniških stroškov za obrambo zasedbe Pussy Riot. Že v ponedeljek zvečer ob 19. uri se lahko udeležite delavnice izdelave balaklav in transparentov v klubu Tiffany na Metelkovi. Več o dogodku.

V oddaji ste lahko poslušali zasedbe Grimes, Kombinat, Rae Spoon, Bell's Roar, chra in Pussy Riot.

Posnetek celotne oddaje, ki sta jo pripravili Tea in Ida, bo na voljo v prihodnjih dneh.

 

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Hello! ffbedke interesting ffbedke site! I'm really like it! Very, very ffbedke good!

Very nice site!

Hello! fdegead interesting fdegead site! I'm really like it! Very, very fdegead good!

Very nice site!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness