Koliko in kateri ukrepi primejo?

Aktualno-politična novica
16. 12. 2020 - 15.00
 / KrOFF

V včeraj objavljeni študiji v reviji Science so raziskovalci in raziskovalke temeljito analizirali učinkovitost sprejetih nefarmakoloških ukrepov v 41 državah v obdobju med januarjem in majem 2020, ki so jih vlade širom sveta sprejemale za zamejitev širjenja virusa.

Izdatna statistična analiza in modeliranje velike količine dostopnih podatkov iz različnih držav sta pokazala, da so učinkoviti ukrepi tako zapiranja gospodarskih dejavnosti kot tudi prepovedi zbiranja v večjih skupinah, saj vodijo k znatnemu zmanjšanju širjenja. Rezultati kažejo, da neselektivno zapiranje vseh gospodarskih dejavnosti v primerjavi z zapiranjem le najbolj rizičnih ni privedlo do bistveno boljših rezultatov. Tudi ukrepi, ki pozivajo ljudi k zadrževanju doma, ne prinesejo bistvenega dodatnega izboljšanja in so tako manj učinkoviti. Zanimiv je tudi izsledek raziskave, ki kaže na visoko učinkovitost ukrepov zapiranja šol, saj te sicer večinoma niso bile prepoznane kot okolje intenzivnega prenosa.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

V tem primeru je takšne vrste modeliranje še hujše kot pa zgolj brezpredmetno. Gre za nepotrebno ojačevanje lastnih predpostavk, iztrganih iz konteksta in utrjenih z nepreglednimi metodami, ki potem privedejo do zmotnih zaključkov.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness