testestest

Okrogla miza, intervju ali pogovor

Pogovor o nujni spremembi paradigme testiranja iz individualne diagnostike na epidemiološko spremljanje populacije, za katerega imamo vedno več orodij, torej več različnih vrst testov. Kaj bi morala biti prioriteta testov, da bi nad epidemijo dobili nadzor - občutljivost ali hitrost testa? Pogovarjale smo se tudi o tem, kako poteka monitoring  odapdnih voda za spremljanje prisotnosti virusa SARS-Cov-2 in kakšen bi bil idealni epidemiološki scenarij za nadzor epidemij.

-za zaustavitev prenosa virusa je potrebno dati prednost hitrosti in nižji ceni testov pred njihovo občutljivostjo

     Test sensitivity is secondary to frequency and turnaround time for COVID-19 screening

      Rethinking Covid-19 Test Sensitivity — A Strategy for Containment

sniff test za kovid

predavanje dr. Micahel Mina o epidemiologiji

 

O hitrih testih
 / 2. 12. 2020

O nogometni tekmi, ki jo lahko zmagamo z dobrim protinapadom
 / 1. 11. 2020

Komentar hitrih seroloških testov
 / 14. 4. 2020

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

pozdravljena, Znanstvena redakcija!

Pozivam oziroma prosim vas, da se poukvarjate tudi s famozno preobčutljivostjo testov, ki naj bi bila po mnenju tistih, kritičnih do te pandemije tudi ključ do množice potrjenih primerov.

Portugalsko sodišče je namreč postavilo pomemben precedens, v katerem pozitiven izvid testa še ne more pomeniti diagnoze bolezni, in kužnosti oziroma nevarnosti za širjenje virusa covid-19. Diagnozo bolezni namreč po mnenju sodišča postavi zdravnik in ne test.

Problem sodišče vidi v metodologiji, pri kateri večina evropskih in ameriških laboratorijev bris pošlje v amplifikacijo skozi več kot 35 ciklov, tako odkriva in v večini primerov tudi potrjuje prisotnost genetskega materiala virusa. Ker je potrjevanje okužb opravljeno s tako visoko občutljivo metodologijo, sodišče pripisuje PCR testu kar preko 90% možnosti t.i. lažne pozitivnosti, kot je denimo prisotnost majhnih koncentracij virusa, pa potrjevanje genetskega materiala mrtvega virusa, kar je opisano tudi v grafu v glavi prispevka.

V bran PCR testom je seveda takoj spregovorila zainteresirana strokovna javnost, najglasnejši je g. Vasco Barreto, ki pa se v vlogo neodvisne figure postavlja z delovnega mesta v instituciji, ki covid teste prodaja in opravlja. Mislim, da je v tem pojavu - izbiri znanstvenikov, ki javnosti predajajo informacije in ozadju znanstvenikov in informacij tudi ključ do mnogih aspektov te krize.

toliko, mislim, da je čas, da se torej (bodoči) neodvisni znanstveniki poukvarjate s tem fenomenom.

lp
Heretik

Pri nas je mejna vrednost pozitivnega testa 40 pražnih ciklov

Preizpraševanje znanosti in njene vloge v sodobni družbi nikoli ni bil namen ZR. Mogoče je bolje tako, saj so imeli vmes neks poskuse tega, ki pa so zvodeneli na enovrstične woke izjave ob koncu prispevka.

Pozdravljeni,

jaz pa osebno verjamem, da so v znanstvenem uredništvu študenti in študentke in nasplošno mladi, ki so vpeti v dogajanje v znanosti in verjetno z razlogom še niso poročali o vaših referencah. Že fino, da preučijo in da se pogovorijo o podanih komentarjih, ampak slutim da gre pri vsej literaturi za globoko luknjo. Zavoljo mojega mentalnega zdravja bom raje še naprej poslušala njihove oddaje kot pa se samostojno podajala v vode, ki jih ne poznam.

Le pogumno naprej, mlade znanstvenice in znanstveniki!

Zgoraj spet kak Babič, ki ve bolje od strokovnjakov?

Odlično A je to. Z glavico na žebljico - strokovnjaki! Kdo
pa so vsi ti strokovnjaki? Odgovor ponudi kar pokojni izumitelj PCR testa: It's like politics, just follow the money. Ravno zato se obračam na redakcijo na mediju, kjer vem, da denarja ni.

dober je ta babič.

Pa saj gledaš tv, gledaš konference, pa ja veš kdo so strokovnjaki...Dr. Ihan, dr. Petrovec, dr. itd...

Btw, omenjena sta že bila vpletena v nečedne oz. bolje rečeno neetične rabote (https://www.24ur.com/novice/dejstva/profesorji-na-dodatkih-11-8-milijona...). Seveda to ne diskreditira njune strokovnosti v oziru na njuno zakladnico znanje, pomeni pa, da imata tudi najvišja slovenska strokovnjaka osebne interese :D

Strokovnjaka iz zgornjega članka: Miroslav Petrovec: "Poznam ozadje veliko bolje kot vi in si lahko vaše podatke vtaknete, da ne rečem kam."

Znanost je tako kot katerikoli drug segment našega družbenega življenja vpet v konstelacijo odnosov, ki so večinoma koruptivni, ker je sistem v osnovi sloni na izkoriščanju. Zato kognitivno disonanco, v kateri se strokovnjake smatra kot izvršne arbitre, dojemam za spodletelo oceno lastne pozicije ali umanjkanje političnega zanimanja.

Sicer pa, če ne gre drugače, svetujem, da se redno zanimate za razloge, ki stojijo za nekaterimi trditvami in sprašujete, kaj pomenijo v posledicah in kontekstu - predvsem, ker se brez spraševanja po utemeljitvah trditev ekspertize konča kot sredstvo demagogije.

Mednarodna histerija in težke posledice te panike, ki se zrcali tudi v Sloveniji, so v izhodišču problem lažno predstavljenih in neustrezno posredovanih informacij s strani Drostena in nekaterih drugih izvršnih oseb v WHO ter nemškega inštituta Roberta Kocha. Tekom preiskave komiteja, ki ga vodi Fuellmich, se je izkazalo, da so Drostenove strokovne kvalifikacije in izobrazba tudi poneverjene in da je bil pred desetletjem vključen v podobno strašenje, ki pa ni dobilo takšnega digitalnega zagona kot letos.