Kdo off laže

Aktualno-politična novica
22. 12. 2020 - 15.00
 / OFF

Stare sile v novi vladi na Kosovu
 / 4. 6. 2020
Ustavno sodišče tako imenovane Republike Kosovo je presodilo, da je sestava vlade protiustavna. Predsednica države Vjosa Osmani, ki je nadomestila vojnih zločinov obtoženega Hashima Thaçija, mora tako razpisati predčasne parlamentarne volitve, ki bodo potekale najkasneje čez 40 dni. Protiustavno je bilo junijsko glasovanje o vladi, ki jo je sestavil Avdullah Hoti, saj je svoj glas oddal tudi pravnomočno obsojeni poslanec Etem Arifi. Finančni prevarant s subvencijami Arifi je svojo obtožnico pred javnostjo in volilno komisijo skrival že ob kandidaturi na parlamentarnih volitvah oktobra lani, policiji pa se je predal tri mesece po protiustavnem glasovanju za potrditev Hotijeve vlade. Hoti je vlado oblikoval po tem, ko je na predlog njegove stranke Demokratičnega zavezništva parlament Albinu Kurtiju izglasoval nezaupnico.

ps
Poročilo varuha človekovih pravic o ravnanju policije v Centru za tujce
 / 10. 11. 2020
V znamenju obletnice daytonskega sporazuma so ministrski predstavniki vseh treh konstitutivnih narodov v Bosni in Hercegovini sprejeli enoglasno odločitev o vzpostavitvi trajnega, a še vedno začasnega sprejemnega centra za migrante v Lipi v bližini Bihaća. Seveda so tudi pri tokratni sporazumni odločitvi morale sodelovati zunanje sile, ki so nesoglasja v prvi vrsti tudi zakuhale. K vzpostavitvi trajne rešitve za več tisoč migrantov v bližini Bihaća in Tuzle so pozvali visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell ter evropska komisarja za notranje zadeve in širitev, Ylva Johansson in Oliver Varhelyi. Mednarodna organizacija za pometanje migrantske problematike pod preprogo, ki sliši na ime Mednarodna organizacija za migracije, je namreč zaradi nevzdržnih razmer napovedala zaprtje šotorišča za migrante v Lipi. Da pa se institucijam Evropske unije še vedno ne bo treba ukvarjati z zamudnimi migrantskimi problemi, so izvedli še en finančni trik. Sprejemni center v Lipi morajo vzpostaviti lokalne oblasti, Evropska unija pa bo primaknila kakšen dinarček, dva.

Postojna
Izjava 11 priprtih prosilcev za azil v Centru za tujce v Postojni - 19. 9. 2020
 / 21. 9. 2020
Na tem mestu bi bilo skrajno neprimerno, če ne bi počastili izjemnega dosežka našega sodelavca Jošta Žagarja, ki je ob predstavitvi Črne knjige pushbackov postal prvi sodelavec Radia Študent, ki nam laže - prosto po Borisu ˝nemarambutlov hehehe˝ Tomašiću. 

Bruh

Bravo Jošt, ponosni smo!

Libanonski parlament je sprejel zakonodajo, ki predvideva strožje, doslednejše kaznovanje spolnih zlorab in širi definicijo tega kaznivega dejanja. Kljub opozorilom različnih nevladnih organizacij, ki se borijo proti spolni diskriminaciji, da zakonodaja še vedno ni popolna, bodo po novem v Libanonu kaznovana vsa dejanja, ki, citiramo: ˝niso običajna, jih žrtev ni želela in imajo prizvok spolnosti, ki krši nedotakljivost posameznikovega telesa, zasebnosti ali čustev˝. Zagrožene kazni se gibljejo med enim in štirimi leti zapora, denarne pa med tri- in petdesetkratnikom minimalne plače, ki trenutno znaša 370 evrov, dejansko pa lahko za njo v maloprodaji Libanonci kupijo za približno 65 evrov blaga. Hkrati je parlament sprejel še nekaj amandmajev k zakonu o družinskem nasilju iz leta 2014, ki širijo definicijo družinskega nasilja - a so poslanci pozabili na možnost posilstva znotraj gospodinjstva. 

Po večmesečnem pogajanju so kongresniki Združenih držav Amerike potrdili predlog za - poimenujmo ga v slovenščini, da bo Jelko vesel - drugi protikoronski paket zakonov za pomoč gospodarstvu in ljudem. Zloglasni paket zagotavlja skoraj 730 milijard evrov pomoči, kar je več, kot je znašal paket pomoči ob finančni krizi pod vladavino Baracka Obame leta 2009. V znesek so všteti prilivi za posameznike v višini med 245 in 490 evri, zvezne države bodo prejele nekaj več kot 7 milijard evrov za distribucijo cepiv in cepljenje, malo bodo razbrazdali po ostalih delih družbe, ostalo pa bo šlo orožarski in drugi industriji. Medtem ko so demokrati z odločitvijo razočarani, ker so želeli več denarja za posameznike in zvezne države, so republikanci na drugi strani razočarani zato, ker so si prizadevali za zaščito podjetij pred tožbami, povezanimi s koronavirusom, v političnem vrhu Izraela pa si manejo roke. Anglosaški povojni državni konstrukt bo namreč v okviru vojaškega proračuna, ki je bil sprejet, poleg pomoči ob epidemiji od Združenih držav Amerike prejel več kot 400 milijonov evrov.

NOVICE V SLOVENIJI:

˝Sodišča so temelj pravne države,˝ so v en glas zakričali stanovalci Twitter kleti na Trstenjakovi 8, ko je Okrožno sodišče v Ljubljani v tretjem sojenju Milka Noviča oprostilo očitkov o umoru nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Dovoljene so bile sanje, a danes je nov dan. Udbovsko-komunistične murgelske srboslovanske lovke so ponovno prevzele oblast nad sodno vejo slovenske oblasti. Zlatan Čordić je namreč na socialnih omrežjih obelodanil odločbo upravnega sodišča, da je bil odvzem statusa kulturnika protipraven, odločbo ministrstva pa je sodišče odpravilo po hitrem postopku. Zmagoslavje ˝585 teorije˝ nad janšizmom povzame fužinski Julijan Mak.

Izjava

Politična kultura = kulturna politika
 / 1. 12. 2020
Nevidno mejo med protivladnimi protestniki in vladnimi psi čuvaji bo, kot vse kaže, prvi prestopil Policijski sindikat Slovenije, ki za 11. januar ob sedmih zjutraj napoveduje začetek stavke. Po tem, ko je stavko sindikat napovedal že tretjega decembra, a si je vseeno vzel še slabe tri tedne časa za morebitno usklajevanje z vlado, so sindikati pripravili 4 točke stavkovnih zahtev. Vse točke se nanašajo na ponovno ovrednotenje policijskega dela za uvrstitev policajev v višje plačilne razrede, ki je bila zagotovljena s sporazumom o razreševanju stavkovnih zahtev z začetka leta 2019. V duhu uresničevanja ekonomskih in socialnih pravic ter interesov iz dela vseh uslužbencev policije Policijski sindikat Slovenije k pomoči vabi tudi, resnici na ljubo, janšistični Sindikat policistov Slovenije. A prvi med ministri Janez Janša je trdno prepričan, da do stavke sploh ne bo prišlo, citiramo: ˝Napoved stavke policije sredi epidemije je podobna napovedi stavke policije za 27. 6. 1991. A policisti so tisto napoved ignorirali in hrabro branili domovino. Tako bo tudi sredi vojne z virusom, ne glede na politikantsko ravnanje LMŠ podružnice Policijskega sindikata Slovenije.˝

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

A kdo vam laže sploh kdo gleda?

Ja, zdolgočaseni levičarji, haha

... nah še to ne, kdo bo pa gledau neko halfbaked retardirano verzijo Seana Hannity ali Tucker Carlson? lol cmon

Nikad čuo. Ampak če polinkam tega Tuckerja, dobim video z intrigantnim naslovom: Tucker: Elites are using identity politics to preserve class system. Hmmm

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness