Novih različkov KrOFF

Aktualno-politična novica
6. 1. 2021 - 15.05
 / KrOFF

Znanstvena ekipa je preverila, kako nas srečanje z enim sevom virusa pripravi na obogaten nabor sevov, ki se trenutno širijo v populaciji. Zaradi obsežnega kroženja SARS-CoV-2 v preteklih mesecih je verjetnost za mutacije v virusnem genomu povečana, z njimi pa tudi možnost, da nas protitelesa, ki so nastala ob predhodnim stikom z virusom ali cepivom, ne bodo zaščitila pred novim sevom. Študija primerja, kako izbrane spremembe na proteinu S vplivajo na interakcijo z že prisotnim naborom protiteles v krvnem serumu, ki so nastala ob predhodnem stiku z drugim različkom virusa. Tako so lahko identificirali nekatera ključna mesta na proteinu S, proti katerim se v največji meri tvorijo protitelesa. Spremembe na teh mestih pomenijo tudi večjo verjetnost, da virusni delci uidejo prepoznanju. Rezultati raziskave o mutacijah SARS-CoV-2 nakazujejo, da se lahko južnoafriški sev zaradi zanj značilne spremembe v večji meri izogne imunskemu prepoznanju v primerjavi z drugimi variantami virusa, na primer tisto, ki so jo odkrili v Združenem kraljestvu.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Takšne spremembe so precej navadna stvar, število "okuženih" pa je še vedno napihnjeno čez vsako razumno mero. Testi v prejšnjem letu niso odkrivali aktivnih okužb, torej infekcij, kar se zrcali v številkah smrtnosti. Izumljanje cepiv na nekaj kar neposredno ne ogroža zdravja ljudi je zabloda, medtem ko so militantne ingerence v imunski odziv usodne za dolgoročno slabljenje imunskega sistema in zdravja ljudi.

Izkrivljena biologija, ki mehanično dojema organizem in imunski sistem kot vojsko, ki se bori proti tujkom je le še ena odslikava družbenega stanja in militantne kulture, hkrati pa vir zaslužka na račun zdravja in družbene kohezije.

Glave gor, odprite oči.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.