Jeux sans Frontex*

Oddaja
1. 2. 2021 - 17.00
 / OFFsajd

Igre brez meja.

Records of police violence against migrants from borders Italy to Turkey
 / 16. 1. 2021
Predstavimo najprej italijansko ekipo, ki jo sestavljajo evropski poslanci Alessandra Moretti, Pierfrancesco Majorino, Brando Benifei in podpredsednik komisije Evropske unije za državljanske pravice Pietro Bartolo. Njihova naloga ob uradnem obisku republike Hrvaške je med drugim obsegala tudi obisk in opazovanje ravnanja hrvaške policije ob prehodih zelene meje z Bosno in Hercegovino v miniranem gozdu z ljubkovalnim imenom Bojna. A naloga še zdaleč ni bila lahka, saj so jim dostop do meje preprečevali hrvaški policisti, sedem korenjakov pod taktirko ministra za notranje zadeve Davora Božinovića in načelnika policijske generalne uprave Zorana Ničena.  

Gladovna stavka v migrantskem kampu Lipa
 / 4. 1. 2021
Vsaka igra v okviru evrointegracijskega ideološkega resničnostnega šova nastane, kot sami veste, na podlagi resničnih ali vsaj slavnih dogodkov v zgodovini Evrope. Italijanska ekipa je tako v vlogi institucije Evropske unije na obratnem gejmu, torej v smeri proti jugu, poskušala ugotoviti, ali se na meji med Hrvaško ter Bosno in Hercegovino kršijo človekove pravice. Javna tajna je namreč, da hrvaška policija, podobno kot slovenska, nezakonito vrača prosilce za mednarodno zaščito nazaj v Bosno in Hercegovino - velikokrat prek iste zelene meje, preko katere so migranti tudi vstopili - ob tem pa jih nemalokrat pretepejo in jim ukradejo lastnino. 

Po besedah evropskega poslanca iz vrst italijanske Demokratske stranke Branda Benifeia so obisk meje med Hrvaško ter Bosno in Hercegovino načrtovali zaradi pomanjkljivosti evropske migrantske zakonodaje. 

Izjava

Razmere v IOMovih taboriščih za migrante v Bosni in Hercegovini
 / 30. 1. 2019
Ob tem je treba poudariti, da je Evropska unija v zadnjem letu za nadgradnjo schengenske meje na Hrvaškem odštela 200 milijonov evrov.

Izjava

Načelnik hrvaške policije Zoran Ničeno je na novinarski konferenci predstavil, kako so dogodke na meji videli hrvaški graničarji.

Izjava

Italijanski evropski poslanec Benifei predstavi drugo plat iste zgodbe. 

Izjava

V zaprepadenem odgovoru evropskemu poslancu ste lahko prepoznali glas hrvaškega ministra za notranje zadeve Davorja Božinovića. Vendar Benifei poudarja, da so se italijanski delegati po uradni poti z vodstvom hrvaške republike predhodno do podrobnosti dogovorili o poteku njihovega obiska in opazovanja mejnega prehoda.

Izjava

Spor med pakistanskim ambasadorjem in ministrom za varnost Bosne in Hercegovine
 / 28. 4. 2020
Grdo se motite, če mislite, da šef hrvaške policije Ničeno ne bo zanikal trditev italijanskih delegatov.

Izjava

Še več, vodstvo hrvaške policije je na novinarski konferenci iz trte izvilo še močnejši argument za omejevanje svobode gibanja evropskim poslancem. Bojda so sumili, da so evropski poslanci poskušali v schengensko območje pretihotapiti nekaj migrantov.

Izjava

Hrvaška in Italijanska se pogajata o razdelitvi morja v izključni gospodarski coni
 / 3. 12. 2020
Benifei seveda ostro zavrača take obtožbe. Poleg tega hrvaška policija ni niti na licu mesta niti do tega trenutka štirim evropskim poslancem izdala nobenega pisnega dokumenta, ki bi služil kot pravna podlaga za omejevanje njihovega gibanja.

Izjava

Prav zato bodo poslanci sprožili več postopkov zoper hrvaško policijo in vlado na ravni Evropske unije, nadaljuje Benifei.

Izjava

Minister Božinović za zaključek današnjega OFFsajda brez meja nameni še nekaj lepih besed vsem, ki morajo ob teh vremenskih razmerah čas preživljati na prostem.

Izjava

Republika Slovenija kot izvorna država sistemsko organiziranega tihotapljenja prosilcev za azil naprej v EU?
 / 7. 8. 2019
Dragi poslušalci brez meja, prilezli smo do konca prve igre v letošnjih Igrah brez meja. Ponovno je zmagala Evropska unija ter njeni varovanki Mednarodna organizacija za migracije in Evropska agencija za mejno in obalno stražo - Frontex. Še enkrat ji je uspelo pozornost javnosti z mednarodne migrantske politike in njenih sistemskih težav preusmeriti na lokalne spletke in birokratsko razčlovečenje.

*po priljubljeni resničnosti oddaji boomerjev: Igre brez meja, francosko: Jeux sans frontières

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

manjkajo izjave

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.