DŽUBOKS

Oddaja
24. 4. 2021 - 13.00

V tokratni oddaji se posvečamo reviji Džuboks, edini jugoslovanski reviji, ki se je osredotočala na alternativno glasbeno sceno. Izdajanje je potekalo v dveh etapah. Prvo je trajalo od leta 1966 do leta 1969, ko je revijo izdajalo podjetje NIP Duga. Druga etapa pa je potekala od leta 1974 do leta 1985 pod pokroviteljstvom Dječjih Novin. 

Največji pomen revije Džuboks pa lahko ujamemo v odnosu do novega vala, kar specifično naslavlja Ivan Ivačković v knjigi Kako smo Propevali, v kateri jo primerja s Svetim pismom tega žanra na Balkanu. 

 

Institucije: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Disciplina naj bi izšla iz Katarine II? Da ni mogoče izšla iz Šarlota? V njem sta bila Koja in Milan, in potem sta šla vsak po svoji poti.
Sicer je tekst ok. Kljub temu ne bi škodilo malo preveriti (če smo že na RŠ), koliko je RŠ upošteval Džuboks. Pa tako enostavno bi se bilo malo pozanimati ...

Ni ga kaj prida upošetaval, morda le
kak osamelec znotraj glasbene redakcije, prej morda zagrebški Polet kot Džuboks. RŠ je bil predvsem na NMEju in na lastnem egotripu.

Konec zmaga.

Ja, vem, NME in egotrip. Saj to je bila moja prikrita poanta. In to, da RS ni jebal Dzuboksa, bi bilo vredno omenit, ce ze 35 let zatem prav RS dela oddajo o Dzuboksu - brez vsakega zgodovinskega spomina in brez vsakega truda po takem spominu. Kot da nista obstajala v istem casu in prostoru in kot da RS ne pozna samega sebe in svojih korenin.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness