KROFF IMUNSKEGA ODZIVA

Aktualno-politična novica
21. 4. 2021 - 15.05
 / KrOFF

V tem tednu je bila v reviji Nature objavljena obsežna študija, ki podrobno pojasnjuje razlike v imunskem odzivu pri bolnikih s hujšim potekom bolezni COVID-19 in pri tistih, ki okužbo prebolevajo asimptomatsko. Analizirali so 800 tisoč posameznih imunskih celic iz vzorcev krvi 130 okuženih iz Združenega kraljestva. Pri asimptomatskih so opazili povišane vrednosti zaščitnih imunskih celic, kot so celice T pomagalke, in tistih limfocitov B, ki lahko izločajo protitelesa na površine sluznic. Bolniki s hujšim potekom bolezni so imeli manj omenjenih zaščitnih celic, prevladovali pa so monociti in celice ubijalke, ki lahko povzročijo hudo vnetje pljuč.

Rezultati na ravni zastopanosti imunskih celic, izražanja genov in površinskih proteinov podrobno pojasnjujejo, zakaj kompleksni imunski odziv pri nekaterih vodi v hud potek bolezni, drugi pa okužbe s SARS-CoV-2 niti ne opazijo. Podatki so odprto dostopni in lahko predstavljajo podlago za razvoj metod za zgodnje prepoznavanje hudih potekov bolezni in za razvoj novih terapij za zdravljenje bolnikov s COVID-19. 

 

KrOFF je pripravila Katarina.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Kako lahko nekaj prebolevaš asimptomatsko?

T celice ocitno nudijo zascito v smislu prirojene imunosti. Protitelesa se aktivirajo, ko oseba zboli, ker je podhranjena, pod stresom ali ima druge metabolne bolezni in kronicne tezave, ki oslabijo sistem. Zaprtost v prostorih in izsusenost sluznic bi lahko bil se en faktor, ki poveca dovzetnost za obolenje.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness