CAM COLE: CROOKED HILL

Recenzija izdelka
18. 8. 2021 - 19.00

New Age Records, 2021

V današnji Tolpi bumov se posvečamo one man bandu, Camu Colu. Ta je zagotovo eden izmed najbolj poznanih uličnih glasbenikov v Londonu. Crooked Hill je čisto sveža izdaja in hkrati Camov tretji studijski album.

Cam Cole je glasbenik in performer, ki ga v Londonu ne moreš zgrešiti. Največkrat se je pojavljal na ulicah Camden Towna, kjer je pritegnil nemalo število ljudi s svojim nastopom, ki izžareva popolno predanost glasbi in izvrstnemu multitaskingu, ki ga one man glasbenik mora obvladati. Cam namreč nastopa z bobni, ki jih upravlja z nogami, kitaro, vokalom in občasno tudi orglicami. Po nekaj letih nastopanja je izdal svoj prvi studijski album z naslovom I SeePred tem je Cam Cole svojo glasbo prodajal izključno na ulicah kot demo posnetke, vse to pa je seveda počel s pristopom DIY. 

Leto 2021 je bilo za glasbenika precej plodno, izdal je namreč dva singla, Steam in I Don’t Need to Live Your WayOba sta izšla v poletnih mesecih, nazadnje pa se jima je pridružil še recenzirani album, Crooked Hill.

Cam Cole je glasbenik, ki je znan po udarnih, energičnih komadih s kritičnimi besedili. Zvrstno se zagotovo najbolj giblje v rock’n’roll, rhythm & soul in blues vodah. Vse to pa oplemeniti s  poimenovanjem sebe in glasbene zvrsti, ki bi ga v slovenščino najbolje prevedli kot glasbeni popotnik. Enako kot ta seveda tudi on sam opaža in občuti spreminjanje sveta. Zato nikakor ni presenetljivo, da je v albumu Crooked Hill pokazal tudi svojo drugo plat. Ob dramaturgiji albuma lahko začutimo, kako se je njegovo popotovanje iz realnega sveta prevesilo v popotovanje znotraj samega sebe. Tokrat se zdi, da se je Cam Cole prvič prepustil tudi izkazovanju svoje nežnejše in ranljivejše plati, denimo v pesmi Regret. V njej se sprašuje o obžalovanju, zaključi pa ga z verzom »don’t regret, these things are meant to be, don’t look back, be here, be here now«.

V glasbenem smislu je zagotovo čutiti glasbenikov razvoj, tako z žanrskega vidika kot tudi z vidika osebne rasti. Lahko rečemo, da je na tem albumu Cam Cole svoj slog nadgradil in ga naredil še bolj unikatnega. Ostali so tipični colovski bobni, ki so bili nezgrešljivi že na začetku njegovega ustvarjanja. Svojemu glasbenemu delu pa je dodal temačnost, ki ulovi in osmisli trenutni čas in prostor, v katerih se je znašel svet. Ob poslušanju ne bi mogli reči, da gre samo za obdobje pandemije, temveč tudi vsa ostala razdejanja sveta. Čutiti je njegov odpor, jezo in popolno nestrinjanje. Takšen je zagotovo komad Message in Mountains, ki nas s svojo glasbeno dramaturgijo popelje od tesnobe do nekakšne osvoboditve, ali pa od plastičnih smeti do svežega zraka v naravi.

Seveda pa se na plati pojavijo tudi popolnoma tipični in prepoznavni komadi, ki bi jih pričakovali od Cama Cola, kot je pesem f### you motherf#####

Album Crooked Hill je zagotovo prelomnica v glasbenem ustvarjanju one man banda Cama Cola. Gre za raziskovanje nove veje zvrsti znotraj one man bandov. Tvori tako jezne, razgrajaške, občasno celo nabijaške momente, kot tudi nežne, skoraj predane ritme. Je jeza, žalost in ljubezen v enem. To je novi Cam Cole.

 

Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentarji

Oh, yeah!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness