Janez Janša je lanski sneg

Mnenje, kolumna ali komentar
25. 8. 2021 - 16.00

Lepo se je po dobrem mesecu dni vrniti v domovino prav na dan slovensko-ameriškega prijateljstva, ki ga bodo s slovesnostmi tradicionalno že od leta 2014 obeležili tako v prestolnici oziroma glavnem mestu države, Ljubljani, kot na podeželju oziroma v Andražu nad Polzelo, in najprej opaziti, da bo ves dan in tako v mestu kot na vasi ob tem glavni drugi in s tem hvala bogu, pravzaprav pa modrosti očetom domače ustave, nepreklicno zadnji mandat predsednik države Borut Pahor, medtem ko na spregled ne bo ne predsednika vlade in največje parlamentarne stranke SDS Janeza Janše ali kogar koli že drugega iz političnega vrha ta čas komaj da še pri koritu domače izvršne oblasti, da se tako slovenski kot ameriški človek nekako vpraša, ali torej sploh smo kot država še zares prijatelji z ZDA.

Ker je sicer prav danes za zaprtimi vrati seja Komisije za nadzor obveščevalno-varnostnih služb, ki jo po parlamentarni tradiciji vodi opozicija oziroma Matjaž Nemec iz SD, na kateri se bodo poslanski člani in članice seznanili z aktivnostmi nadzorovanih služb v zvezi z delovanjem skrajno desnih gibanj, ki so se v zadnjem času ne samo neznosno razpasla, pač pa že nekaj časa javno nadlegujejo in ustrahujejo tem nacistom in malikovalcem dela in lika Adolfa Hitlerja pač sovražne ljudi, na katero je ob vrhu obveščevalnih varnostnih služb ter policije vabljen tudi predsednik vlade Janez Janša, bi še nekako šlo, če bi ga pred ameriškimi senatorji na sprejemu v vili Podrožnik, kjer bosta zbrane nagovorila predsednik Borut Pahor in vodja ameriške delegacije, senator Richard Shelby, Pahor opravičil, da je službeno odsoten, saj veste nadzor tajnih služb, nasilni domači neonaciji in same take, ameriškim senatorjem iz domačega terena še kako poznate reči, toda Janez Janša je že obelodanil, da ga na današnjo sejo KNOVS pač ne bo.

Iz predsednikovega urada sicer napovedujejo, da se bodo slovesnosti ob že osmemu dnevu slovensko-ameriškega prijateljstva oziroma vsaj zastonj kosila v vili Podrožnik udeležili še številni predstavniki gospodarskega, znanstvenega, kulturnega in športnega področja, ki si prizadevajo za prijateljstvo med državama, kot že rečeno, pa bodo sprejem in pravzaprav celoten dan slovensko-ameriškega prijateljstva očitno bojkotirali predstavniki iz političnega področja tako pri koritu izvršne kot zakonodajne oblasti. Nič bolje ne kaže niti za popoldne, ko še bo potekala tradicionalna slovesnost Dan slovensko-ameriškega prijateljstva v Andražu nad Polzelo, saj bo slavnostni govornik ponovno kar Borut Pahor, ob senatorjih, torej vendarle visokih političnih gostih, pa se bo dogodka nenazadnje udeležil tudi general ameriških letalskih sil Jason E. Bailey, poveljnik 31. lovskega krila v letalski bazi Aviano v Italiji, od koder se sicer brani in čuva tudi domače slovensko nesvobodno nebo.

Kaj pravzaprav danes torej počne predsednik vlade Janez Janša, ni tako preprosto ugotoviti, saj spletna stran predsednika aktualne koalicije in vlade v zadnjih političnih izdihljajih te informacije, mogoče pa še bo, ne ponuja. Tam izvemo to, da se je Janša denimo včeraj na delovnem kosilu srečal z deželno glavarko Spodnje Avstrije, mag. Johanno Mikl-Leitner, kar je glede na položaj predsednika vlade, ki ga zaseda, milo rečeno nenavadno, če že ne drugorazredno, pa čeprav sta se sogovornika dotaknila situacije zaradi covida-19 na obeh straneh meje in prioritet predsedovanja Slovenije Svetu EU, ki pa ga je pol tako in tako že povsem neopazno nepreklicno mimo. Dan prej se je predsednik vlade Janez Janša v Ljubljani udeležil mednarodne konference z naslovom »Navidezna sprava: tranzicijski procesi v srednji in vzhodni Evropi v primerjalni perspektivi« v organizaciji Državnega sveta Republike Slovenije, Ministrstva za zunanje zadeve in Študijskega centra za narodno spravo v sodelovanju s Platformo evropskega spomina in vesti, ki je v širšem evropskem prostoru šla prav tako neopazno mimo, saj nam pravzaprav vsem skupaj aktualnejših izzivov za 21. stoletje vsaj ob vseh tekočih vojaških spopadih, civilnih žrtvah in beguncih, naraščajočemu neonacizmu ter sploh ne nenazadnje novi klimatski realnosti res ne primanjkuje.

Toda odgovora na aktualna politična vprašanja ne SDS in ne kdorkoli drug v sedanji vladi in koaliciji, ki jo le sestavljajo še Nova Slovenija in kar je preostalo od Stranke Zdravka Počivalška, nekoč Mira Cerarja in pravzaprav nikoli zares modernega centra, niti ne ponuja. Po navdih in rešitve se zatekajo v antikomunistično preteklost, in da, odkrito koketirajo in z javnim denarjem podpirajo neonaciste, nenazadnje je Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot, ki pa z vendarle nekoliko starejšimi krščanskimi desetimi zapovedmi nimajo prav nič skupnega, po ekspresnem postopku in eni sami omembe vredni neonacistični knjigi Manifest za domovino, ki jo je prebral oziroma vsaj v Državnem zboru razkazoval sekretar za nacionalno nevarnost v kabinetu predsednika vlade Žan Mahnič, izdala pa hišna založba SDS, le podelilo status društva v javnem interesu na področju kulture, kot zadnjo zaušnico vsem kulturnikom, ki so bili in so še preganjani zaradi idej, ki jih zagovarjajo predsednik Urban Purgar in člani Društva za promocijo tradicionalnih vrednot, krajše samooklicani Rumeni jopiči. Toda tako to gre. Ne Janeza Janše ne kogarkoli iz te neonaciste podpirajoče koalicije in vlade, ki je tako kot ta neonacizem lanski sneg, obsojena na smetišče novejše politične zgodovine, na slovesnosti že osmega dneva slovensko-ameriškega prijateljstva ne v Ljubljano in ne na Andraž nad Polzelo ni bilo, ker le gre za spomin na posadko desetih pilotov bombnika B-17, ki je strmoglavil ob vznožju Gore Oljke 19. marca 1944. Osem jih je umrlo in so bili pokopani na pokopališču v Andražu nad Polzelo, dva pa sta – kot zgled sodelovanja med ameriškimi vojaki in slovenskim narodnoosvobodilnim gibanjem med drugo svetovno vojno – strmoglavljenje preživela ob pomoči lokalnih prebivalcev.

ODPOVED: Tudi za tokratni prvi popočitniški N-euro moment sem s pravzaprav retoričnim vprašanjem, zakaj Janeza Janše in njegovih oprod pravzaprav ni bilo niti blizu na današnjih slovesnostih dneva slovensko-ameriškega prijateljstva, v zobeh poskrbel Tomaž Z.

POPRAVEK: V oddaji N-euro moment z dne 25.8. 2021, objavljeni v etru in na spletni strani Radia Študent pod naslovom "Janša je lanski sneg", je glede na dostopne informacije v času njenega nastajanja napačno navedeno, da se Janez Janša in njegove politične oprode ne bodo udeležile popoldanske slovesnosti ob 8. dnevu slovensko-ameriškega prijateljstva na Andražu nad Polzelo. Po kasnejšem poročanju 24ur.com je bil med zbranimi tudi predsednik vlade Janez Janša, ki se je umrlim članom posadke prav tako poklonil z vencem, po poročanju Slovenske tiskovne agencije pa tudi vpisal v knjigo častnih gostov Občine Polzela, enako bolj ob strani pa sta se držala tudi obrambni minister Matej Tonin in notranji minister Aleš Hojs. Opravičujem se vsem morebiti prizadetim.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

POPRAVEK: V oddaji N-euro moment z dne 25.8. 2021, objavljeni v etru in na spletni strani Radia Študent pod naslovom "Janša je lanski sneg", je glede na dostopne informacije v času njenega nastajanja napačno navedeno, da se Janez Janša in njegove politične oprode ne bodo udeležile popoldanske slovesnosti ob 8. dnevu slovensko-ameriškega prijateljstva na Andražu nad Polzelo. Po kasnejšem poročanju 24ur.com je bil med zbranimi tudi predsednik vlade Janez Janša, ki se je umrlim članom posadke prav tako poklonil z vencem, po poročanju Slovenske tiskovne agencije pa tudi vpisal v knjigo častnih gostov Občine Polzela, še bolj ob strani pa sta se držala tudi obrambni minister Matej Tonin in notranji minister Aleš Hojs. Opravičujem se vsem morebiti prizadetim.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness