Miriše na radioaktivnost

Kulturna ali glasbena novica
3. 9. 2021 - 15.10

Lepo pozdravljeni v Kulturnih novicah. Včeraj je v prostorih Osmo/ze v produkciji Zavoda projekt Atol potekalo odprtje razstave Spektralne pokrajine, ki bo elektromagnetnega valovanja željnim očem na voljo še do 14. septembra. Na Finskem delujoči umetnik in kurator Erich Berger v omenjenem delu raziskuje odnose med radioaktivnostjo, pokrajino in umetnostjo. Razstava je plod dvoletnega raziskovanja finskih okolij z višjimi ravnmi radioaktivnega sevanja, ki ga povzroča razpad radioaktivnih snovi. Bergerja so k raziskavi uvodoma pritegnili zlasti človeški vplivi na okolje s perspektive geološkega časa, ki v njegovem doživljanju sprožajo skoraj eksistencialistično zgroženost.

Izjava

Zatemnjene prostore Osmo/ze zaljšajo fotografije in videoposnetki skalnatih in z zelenjem poraščenih zemeljskih površin, na katere je s pomočjo znanstvenih in umetniških tehnik izrisana slikovna projekcija radioaktivnega sevanja. Razpad atomskih jeder, ki sprošča energijo in proizvaja človeškemu očesu nevidno valovanje, razume Berger kot sestavni in malodane fantomski del vsakega okolja. Razstavo spremlja zvočna podlaga statičnega prasketanja detektorja ob nenehno razpadajoči radioaktivni snovi. Ob visokoenergetskem in spektralnem elektromagnetnem valovanju pa avtor pozornost namenja tudi topografskim lastnostim izbranih okolij. 

Izjava

Berger raziskuje okolja radioaktivnega sevanja in geoloških formacij s pomočjo znanstvenih orodij zlasti na Finskem, kjer sicer opravlja tudi funkcijo direktorja Bioart Societyja v Helsinkih

Izjava

Berger se v svojem delu osredotoča zlasti na okolja z naravnim radioaktivnim sevanjem, saj lahko proučuje njegovo neokrnjeno in zmernejše delovanje. V bližnji prihodnosti se bo vrnil v Slovenijo, kjer bo s skrbno umerjenimi inštrumenti razbiral radioaktivno sliko naše očetnjave.
 

Avtorji: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

🌏

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.