Sufjan Stevens & Angelo De Augustine: A Beginner's Mind

Recenzija izdelka
4. 10. 2021 - 19.00

Asthmatic Kitty, 2021

Sufjan se je vrnil! No, pravzaprav nikamor ni šel, redno namreč izdaja že od začetka svoje solo glasbene kariere tam od konca devetdesetih. Kam pa ga je pot peljala? Na zadnjih nekaj izdajah je odtaval od svoje indie folk špure v bolj elektronsko, skoraj filmsko glasbo. Te plošče vsekakor niso bile slabe, a tudi niso zares uspele pritegniti Sufjanovih običajnih poslušalcev, tistih, ki najbolj cenijo najsvetlejše točke njegove diskografije, kot sta Illinois iz leta 2005 in še posebej Carrie & Lowell iz leta 2015, nedvomno njegovo najboljše delo do sedaj. Prav v smeri slednjega je tudi najnovejši album A Beginner's Mind, na katerem se Stevensu pridružuje Angelo De Augustine, ki že več let izdaja pri Sufjanovi založbi Asthmatic Kitty, pri kateri je seveda izšel tudi sveži album.

A Beginner's Mind je nastal v perfektnem in v bistvu edinem možnem okolju za indie folk plato, v koči. Ta prostor se v žanru klišejsko pojavlja v promo tekstih vse od Bon Iverjevega debija For Emma, Forever Ago in služi kot neke vrste pečat, ki nam da vedeti, da gre za pravo stvar. Čeprav je okolica klišejska, pa je zanimivo, kako je album nastajal. Sufjan in Angelo sta namreč inspiracijo črpala iz filmov, vsak komad iz drugega. Zanimiv koncept, ki pa ne pride zares do izraza, saj je navdih za komade zgolj to, inspiracija. Album in pesmi na njem dihajo popolnoma zase.

Sufjan in Angelo se dobro dopolnjujeta, tako vokalno kot tudi pesmopisno. Njuna glasova, ki po večini nastopata v tandemu, se zlijeta v eno. Rezultat je primerljiv z najbolj znanim folk dvojcem Simon & Garfunkel, četudi z manj kompleksnim harmoniziranjem. A pri omenjenem dvojcu je za tekstopisje odgovoren zgolj en član, Sufjan in Angelo pa sta v njem enakovredna. Sodelovanje razkriva glasbene vzorce obeh, ker pa sta si njuna glasbena izraza tako sorodna, se brez problema združita.

Justin Vernon navdušuje z drugo celovečerno ploščo.
 / 27. 6. 2011

Album je, verjetno po zaslugi načina nastanka, zelo homogen, a to ni slabost, ravno obratno. Vseh štirinajst komadov je na zelo visokem nivoju, izdaja pa dobro natempirana. Nekoliko izstopajo skladbe, zastavljene kot duet, na primer You Give Death a Bad Name, ter pesmi, v katerih Sufjan ali Angelo pojeta sama, kot v primeru srce parajočega (This Is) The Thing, klasičnega sufjanskega štikeljca spraševanja o tem, kaj pomeni biti človek. Osrednja tema albuma je poleg filmske inspiracije nedvomno eksistenca. Film predstavlja zgolj zametek za spraševanje o človeškem stanju in kristaliziranju idej avtorjev. Kljub globokim temam se A Beginner's Mind nikakor ne zdi pretenciozen ali pridigarski, temveč zelo lahkoten, zaradi visoke kvalitete pesmopisja in pozitivnega zvena glasbe.

Sodelovanje Sufjana in Angela je obrodilo zelo kvaliteten album, ki ni natanko na nivoju izdaje Carrie & Lowell, vendar vsekakor spada v vrh Sufjanove diskografije. Zanimivo bo videti, ali bo dotično sodelovanje postalo ustaljen dvojec, saj to namreč ni Sufjanovo prvo sodelovanje, ima pa največji potencial za nadaljnji razvoj. Prav tako interesantno je vprašanje, ali bo prišlo do živega nastopa in ali bo album tako učinkovito in kvalitetno deloval tudi v živo, ko ne bo možnosti plastenja več vokalov. Čas bo povedal svoje.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

vratio se 💛

🦋

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness