Virus jezo

Aktualno-politična novica
8. 10. 2021 - 8.00

V znanstveni reviji Nature Communications so japonski raziskovalci in raziskovalke objavili študijo, ki opisuje nov virus. Virus, s katerim se lahko okuži tudi človek in ki ga prenašajo klopi, so poimenovali jezo (ang. yezo).

Virus so najprej izolirali iz krvi dveh moških, ki sta nekaj dni po ugrizu klopa pristala v bolnišnici zaradi visoke vročine. Pritrjenega klopa sta na telesu opazila po sprehodu po gozdnatih področjih severnega otoka Hokaido z zgodovinskim imenom Ezo. Po nekaj dneh pa se je pojavila povišana telesna temperatura, ki so jo spremljali nizko število levkocitov in trombocitov ter povišane vrednosti jetrnih encimov.

Ker je za veliko virusnih bolezni, ki jih prenašajo klopi, značilna visoka vročina, zdravniki sprva niso vedeli, da je okužbo povzročil povsem nov virus. Bolnika so zato poskušali zdraviti na podoben način, kot zdravijo druge bolezni, ki jih prenašajo klopi, kot so tularemija, rikecioza in borelioza. Po nekaj dneh v bolnišnici se je stanje obeh bolnikov stabiliziralo, zato sta bila odpuščena v domačo oskrbo.

Študijo so razširili na 248 pacientov, ki so v zadnjih letih zaradi ugriza klopa potrebovali bolnišnično oskrbo. Med njimi so s PCR-testom odkrili še pet oseb, ki so bile okužene z virusom jezo, v njihovem serumu pa so našli tudi protitelesa proti novemu virusu. Pri nekaterih so opazili celo sočasen pojav drugih bolezni, kot je denimo borelioza.

Virus jezo pripada rodu ortonairovirusov, za katere je že znano, da jih prenašajo klopi. Rezervoar je v divjih živalih, kot so jeleni in rakuni, prenosa s človeka na človeka pa niso zasledili. Virus je za zdaj endemičen za japonski otok Hokaido, vendar ni nujno, da bo tako tudi ostalo.

Klopov in ostalih parazitov ne mara Andrea.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

lol pa kaj je to RŠ postaja jača propaganda od CNN i Reutersa

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.