Nepitna bistra hči planin

Aktualno-politična novica
15. 11. 2021 - 17.00
 / OFFsajd

V Anhovem v dolini Soče več kot tisoč ljudi še zmeraj nima dostopa do čiste vode. Po letih opozarjanja na onesnaženo pitno vodo je skupina civilnih iniciativ, ki jih povezuje Inštitut 8. marec, v začetku meseca začela s kampanjo za izgradnjo novega vodovoda. Pripravila je amandma k proračunoma za prihodnji dve leti, s katerim bi se zagotovila sredstva v višini 1,2 milijona evrov za izgradnjo neodvisnega vira pitne vode s povezavo na vodovodni sistem Mrzlek. Vzrok za onesnaženo pitno vodo je namreč v zasebnem viru vode. Ta je v lasti Salonita Anhovo, cementarne, ki se ukvarja tudi s sežiganjem odpadkov, s čimer močno onesnažuje tako zrak kot reko Sočo, od koder je trenutno speljan vodovod. Zaskrbljujočo vodovodno situacijo v občini Kanal ob Soči opiše Miha Stegel, član civilne iniciative Danes.

Izjava

Amandma, ki bi problem onesnažene vode rešil, so na pobudo civilnih inicativ vložile opozicijske stranke KUL skupaj z nepovezanimi poslanci, vendar so poslanci na parlamentarnem odboru za finance z deset proti osem podali negativno mnenje k amandmaju. Proti so glasovale stranke vladne koalicije. O dogajanju na odboru Nika Kovač z Inštituta 8. marec.

Izjava

eternal_nightmare
Onesnaženje vodovoda v Anhovem
 / 18. 8. 2020
Socialni demokrati so torej istočasno vložili svoj amandma, s katerim so želeli zagotoviti sredstva za izgradnjo vodovoda za približno petsto ljudi, ki živijo v razpršenih hribovitih naseljih občine Kanal ob Soči. Na vprašanje, zakaj je na parlamentarnem odboru prišlo do zmede, odgovarja poslanec SD-ja Matjaž Nemec.

Izjava

Stegel pravi, da prebivalci Anhovega živijo v nenehni negotovosti, redno dobivajo sporočila o nujnem prekuhavanju vode, oneszanženost pa je močno vplivala na zdravje krajanov. Zdaj ti upe polagajo v predlagani amandma, ki bo, če bo sprejet, močno vplival na kakovost življenja v kraju.

Izjava

Problematika sežiga odpadkov v Anhovem
 / 13. 2. 2020
Nazadnje je do povečanega onesnaženja, ki je pripeljalo do tega, da so se prebivalci več mesecev oskrbovali z vodo iz cisterne, prišlo julija lani. Takrat so krajani Anhovega z občinsko listo Za zdravje in kakovost bivanja zbrali preko šeststo podpisov za ureditev neodvisnega vodnega vira. Občinski svet z županjo Tino Gerbec, ki prihaja iz stranke SD, je pobudo preslišal. Stegel o preteklih sodelovanjih z občino. 

Izjava

Poleg zmede z glasovanjem na odboru se je kar nekaj nejasnosti, kot pove Kovač, pojavilo v zvezi s tem, ali ministrstvo za okolje in prostor, krajše MOP, predlagani amandma podpira ali ne.

Izjava

Z MOP-a so na naša vprašanja odgovorili pisno: pobudo za čim prejšnjo izvedbo povezovalnega kanala med zajetjem Mrzlek in naseljem Anhovo ministrstvo “načeloma podpira”. Kot so zapisali, je bil povezovalni vodovod “načrtovan že v prvi fazi projekta Mrzlek, ki je bil realiziran v letu 2011 in povezuje Banjiško planoto z območjem Brd pri Prilesju, vendar občina Kanal ob Soči tedaj ni pristopila k izvedbi projekta”. Končno sta MOP in občina Kanal ob Soči letos jeseni po več srečanjih prišla do soglasja, da je izvedba vodovoda potrebna za izboljšanje vodooskrbe.

Za podrobnosti o soglasju smo se obrnili na občino, a njihovega odgovora do zaključka redakcije nismo prejeli. Zgodovinsko občina ni bila naklonjena spremembam, o prevladujočih izgovorih občine, s katerimi je ta opravičevala svojo nedejavnost, Stegel.

Izjava

Namesto županje Tine Gerbec smo o pasivnosti lokalnih oblasti govorili z Nemcem, ki županjo brani, češ da problemi segajo daleč v preteklost, ko SD ni imel člana na vodilni poziciji. 

Izjava

O usodi amandmaja, pripravljenega v civilni družbi, bodo kljub neuspehu na pristojnem parlamentarnem odboru odločali poslanci na četrtkovi seji državnega zbora. Podporo so že zagotovili poslanci KUL, da bodo zanj glasovali, pa so napovedali tudi v Slovenski nacionalni stranki, ki ima tri poslance. Skupaj z glasovi nepovezanih poslancev bi amandma tako lahko dobil 46 glasov v visečem parlamentu in prebivalcem Anhovega prinesel trdnejšo obljubo, da bodo končno lahko pili čisto pitno vodo.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

gremo zmago

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness