Statini – najbolj osovražena zdravila na planetu?

Mnenje, kolumna ali komentar
14. 11. 2021 - 15.00

Statini so danes široko uporabljena skupina zdravil, ki zavirajo nastajanje holesterola v jetrih. Povečana koncentracija holesterola v krvi ni samo posledica prehranskih navad, temveč predvsem dednih faktorjev, pridruženih bolezni in procesov, povezanih s staranjem. Nalaganje holesterola v žilah vodi do ateroskleroze, za katero je značilno konstantno vnetje, brazgotinjenje in zadebeljevanje žil, s katerih se lahko odkruši strdek, ki lahko povzroči srčni infarkt ali možgansko kap.

Srčne infarkte in možganske kapi skoraj že 40 let uspešno preprečujemo s pomočjo statinov. Slabo sodelovanje bolnikov in bolnic pri zdravljenju s statini je trenutno eden največjih izzivov javnega zdravstva. Po nekaterih podatkih 50 odstotkov pacientov že v prvem letu preneha z jemanjem statina. Toda kako lahko pričakujemo, da bo laični bolnik poslušal glas stroke, ko pa se zdi, da niti stroka ni dosegla konsenza glede pričakovanih koristi zdravljenja s statini?  

Čisto prvo zdravilo za zniževanje koncentracije holesterola v krvi iz skupine statinov je konec sedemdesetih odkril japonski znanstvenik Akira Endo, ki je sprva razvijal nove antibiotike. Navdihnjen z zgodbo o naključnem odkritju penicilinov Alexandra Fleminga je domneval, da bi plesni lahko proizvajale naravne antibiotične učinkovine. Te učinkovine bi lahko preko inhibicije encima, ki sodeluje pri nastanku holesterola, zavirale sintezo celične stene v mikroorganizmih. Iz modro-zelene plesni Penicillium citrinum Pen-51 je izoliral naravno spojino kompaktin, ki je izkazala veliko sposobnost za zaviranje sinteze holesterola v ljudeh, iz nje pa strukturno izhaja prvi in najstarejši statin, to je lovastatin. Sledil je razvoj tudi drugih učinkovin. Trenutno lahko na slovenskem trgu izbiramo med petimi različnimi statini.

Učinkovitost statinov je bila s pomočjo številnih študij nedvoumno dokazana za preprečevanje novega srčno-žilnega dogodka po srčnem infarktu ali možganski kapi. Uporaba se je razširila tudi v primarno preventivo, saj daleč največ koristi prinašajo tistim z zelo visokim tveganjem za infarkt in kap, torej tistim s pridruženimi boleznimi, kot sta denimo sladkorna bolezen in kronična ledvična bolezen. Statini preprečujejo nabiranje holesterola na žilah in preprečujejo, da bi se iz zadebeljene žilne stene odkrušil strdek in odpotoval naravnost v srce ali možgane. Zato je pomembno, da ogroženi z zdravljenjem začnejo čim prej.

Ogrožene posameznice in posameznike odkrijemo z rutinsko laboratorijsko preiskavo koncentracije holesterola v krvi, ciljno vrednost holesterola pa določimo glede na prisotne dejavnike tveganja. Več jih je, bolj moramo znižati holesterol, zato ciljne vrednosti holesterola niso enake za vsakega posameznika. Ne moremo se torej primerjati s sodelavko ali sosedom. Navadno se osredotočamo na že pregovorno »slab« holesterol ali LDL-holesterol, kakor poimenujemo obliko holesterola, ki se nalaga v stenah žil. Povišan LDL-holesterol je povezan s srčno-žilnimi dogodki oziroma srčnim infarktom in možgansko kapjo.

A ker statini med zdravljenjem ne prinesejo vidne koristi ali spremembe v počutju, če zdravilo jemljejo ali ne, in zaradi strahu pred kemijo in sinteznimi učinkovinami, mnogi bolniki in bolnice raje posegajo po prehranskih dopolnilih. Raziskovalci so preučili vpliv večjega števila naravnih spojin, kot so rastlinski steroli, rdeča grenivka, artičoka in omega-3 maščobne kisline, kot tudi povečano telesno aktivnost, vendar niso dosegli znižanja koncentracije LDL-holesterola za več kot eno enoto. Že to znižanje je seveda dobrodošlo, toda učinek zadostuje samo pri pacientkah in pacientih z nizko stopnjo ogroženosti, ki imajo holesterol resnično »na meji«. Poleg tega naravni izdelki, ki zmanjšujejo absorpcijo holesterola, pogosto zmanjšajo tudi absorpcijo drugih pomembnih hranil, kot so vitamin D, E in K, kar ima lahko negativne posledice za zdravje.

Naslednja točka na vrhu seznama motečih dejavnikov so neželeni učinki statinov, med katerimi prednjačijo bolečine v mišicah rok in nog. Ali je okvara mišičnih celic povezana z jemanjem statina, ki v izjemno redkih primerih in ob neustreznem ukrepanju lahko vodi v akutno okvaro ledvic, lahko preverimo z enostavno laboratorijsko preiskavo. Ob povečani krvni koncentraciji encima kreatin kinaza zdravnik običajno prekine zdravljenje s statini za štiri do šest tednov. Druga možnost je zamenjava zdravila, pri čemer odločitev olajša široka izbira različnih statinov.

Študije potrjujejo, da statine slabo prenaša manj kot deset odstotkov zdravljenih bolnikov in bolnic. Neželeni učinki statinov na mišice niso nepovratni, torej ne povzročajo nepopravljive škode. Po njihovi pogostnosti se statini primerjajo denimo z zdravili za zniževanje krvnega tlaka, pri katerih lahko pride do nenadnega padca krvnega tlaka in potencialno nevarne izgube ravnotežja. Enako veliki stopnji tveganja za veliko resnejše neželene učinke, kot so krvavitve v prebavnem traktu, ste izpostavljeni, če uživate protivnetna protibolečinska zdravila. Takšna zdravila, kot sta naproksen ali ibuprofen, je kljub vsem tveganjem možno kupiti tudi brez recepta. 

Za konec velja omeniti parameter NNT, ki je že leta pomembno jabolko spora pri študijah o učinkovitosti in smiselnosti uporabe statinov, saj naj bi bil prenizek. NNT ali number needed to treat označuje število bolnikov, ki jih moramo zdraviti, da v danem časovnem obdobju preprečimo en srčno-žilni dogodek. Če pobrskamo po literaturi, vidimo, da je NNT za statine primerljiv denimo z NNT-ji zdravil za zniževanje krvnega tlaka in novejših zdravil proti strjevanju krvi. Obe skupini zdravil se masovno uporabljata v primarni preventivi, torej za bolnike, ki še niso doživeli nobenega srčno-žilnega dogodka.

Vse bolj nasprotujoče si študije očitno tudi strokovnjakom zameglijo dejstva in odvrnejo pozornost od bistva. Obširne študije v tujem jeziku je težje brati kot neinformirana mnenja, še težje pa pravilno interpretirati. Stroka mora v takšnih primerih ohraniti čut za kritično razmišljanje in javnosti tudi preko medijev podajati tehtna in karseda usklajena mnenja, ki pa naj bodo predvsem jasna in glasna. Bolnik ima pravico do podrobne razlage svojega zdravstvenega stanja in zdravljenja, javnost pa potrebuje enotna sporočila na vseh nivojih zdravstva. 

Ni pošteno, da breme odločitve, kateri raziskavi verjeti, strokovnjaki v kroničnem pomanjkanju znanja, razsodnosti in volje prepuščajo laikom in navideznim vsevednežem na medmrežju. To, da bolniki ne jemljejo predpisanih zdravil, bi zdravstvo moralo jemati resno in zelo osebno. Takšne odločitve, ki posredno ponazarjajo (ne)zaupanje posameznika v zdravnika, farmacevta in zdravstveni sistem, imajo lahko katastrofalne posledice za zdravje ljudi in celotno družbo, ki naj bi ji zdrav zdravstveni sistem služil.

Manj razglašenosti in več odločnosti iz vrst zdravnikov in farmacevtov se nadeja Andrea.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Jao

Načrtno zaustavljanje sinteze holesterola je idiotsko glede na to, da je gradnik večine bistvenih hormonov v telesu. Povišano produkcijo holesterola je treba dojemati kot kompenzacijo pri pomanjkanju zaščitnih hormonov. Poleg tega se holesterol nahaja tudi v celičnem jedru, brez njega bi se celice delile nepravilno, veže se na mnoge strukture na mnogih nivojih v organizmu, po strukturi je precej arhaična molekula bistvena za ohranjanje življenja, ne samo pri ljudeh, najdemo ga tudi v drugih živalih in rastlinah (ali pa njegove inačice). Na njegovo oksidacijo v žilah, kar je domnevna skrb prispevka, zaradi katere se se v prispevku mimogrede izvaja prodaja statinov, vpliva vrsta dejavnikov, ampak to velja tudi za druge molekule, ki se nahajajo v krvnem obtoku. Na to da se poviša v krvi in tudi velikost delcev pa tudi vpliva mnoštvo dejavnikov, ampak je holesterol je vse prej kot ključen vzrok obolenja. Farmakološko zaustavljanje je lahko usodno in nosi katastrofalne posledice, vendar je odvisno od izhodišča bolnika, ki se podredi tovrstni terapiji, doze in ostalih faktorjev. Namesto nizanja razširjenih, a neutemeljenih dejstev in spodbujanja jemanja statinov, bi bilo verjetno bolj smiselno, da pripravite nek zgodovinski pregled ali raziščete kaj vemo o holesterolu samem itd. Sploh če se imate, kot pišete v vaši uredniški politiki za kritično redakcijo.

Iz sociološkega vidika je zanimivo, kako poteka dinamika komunikacije nekaterih t.i. sporočevalcev znanosti, ko naslavljajo medicinske teme in med vrsticami delujejo kot služba za stik z javnostjo proizvajalca t.i. zdravil. Delajo zastonj in nevede, saj natačnejše delo preizpraševanja pustijo bolj kompetentnim od sebe. Pri opravljanju komunikacije se sporočevalci psihološko oplemenitijo kot višjevredni od manj-vednih, hkrati pa verižno posredujejo isto sporočilo naprej - manj vprašanj, bolj ugajaj in pa ne premišljuj preveč in upoštevaj, sicer ne ustrezaš. Na ta način se vzpostavi pacient - oseba, ki pač hočeš nočeš mirno trpi posledice, ki mu jih zadajajo drugi in vzpostavlja antiintelktualizem, katerega bi "komunikator znanosti" moral v osnovi presegati.

Spoštovani Anonimni,
ne pozabi, da statini dokazano delujejo in zmanjšujejo pojavnost kardiovaskularnih zapletov in smrtnih izidov.
Predpostaviva, da statini vplivajo na nivo steroidnih hormonov (čeprav ne vplivajo). Če si hočeš holesterol razlagati kot "gradnika bistvenih hormonov v telesu", s tem implicitno predpostavljaš nekakšen "normalen" potek sinteze teh hormonov, ki ga statini "porušijo" -- dejstvo pa je, da je takšno verjetje v nekakšen normalen, celo naraven potek, znanstveno neutemeljeno in kaže na neko verjetje v popolnost narave. V teoriji bi z uporabo statinov lahko prišlo do iatrogenetsko spremenjene produkcije raznih stanj, povezanih s spremenjeno produkcijo raznih hormonov, ampak ni razloga, da bi te (manj škodljive) učinke favoriziral proti koristnim učinkom zniževanja holesterola.
(Za manj intelektualističen pristop k razlagi priporočam tale članek.)

No ja, lepo prosim za te dokaze. Sicer pa tako, govorimo o celi skupini različnih spojin, ki je arbitrarno pojmovana pod enim imenom zaradi ene funkcije, potem se učinki ene ali druge kot dokazi smatrajo za utemeljitev tretjih. Pogosto so študije izvedene na majhnih selektivno izbranih vzorcih kot je v prvi prilepljeni povezavi.

Drug primer posploševanja in relativizacije znanja. Progestine se v splošnem enači z bioidentičnim progesteronom. Na prve lahko vzpostavimo patent in jih dobro tržimo, če prikažemo pomenljive rezultate, z drugim so zaslužki izrazito manjši, sploh ker dejansko deluje zdravilno (in ker vzpodbuja endogeno produkcijo, ampak to je druga zgodba). Prvi imajo mnoštvo ne samo poznanih naši nameri diametralno kontraproduktivnih učinkov, ampak tudi ostalih še nepoznanih učinkov - telo jih zaradi spremenjene strukture molekule ne more obravnavati enako kot spojin, ki jih drugače samo sintezira ali jih sintezirajo organizmi v okolju (govorimo o samem vezanju v telesu pa tudi izločanju, razbijanju). Poenostavljeno prvič se sooča z neko snovjo, zakaj jemati nekaj kar ni prestalo testa časa in je vedno na novo izumljano? Potem obstaja zajeten nabor snovi, ki jih kvalificiramo kot estrogene, enostavno in poceni jih je tudi sintezirati, vstaviti nek zaščitni zasuk na strukturi, ki omogoči novo licenco. Med drugim veljajo za priznano terapijo proti raku, čeprav so istočasno uradno tudi karcinogen, ampak če prej dobiš srčni infarkt po zauživanju, potem si ja zmanjšal statistiko raka.

Sicer pa v zgoraj prilepljeno študijo je bilo vključenih 22 ljudi, povprečna starost okoli 65, trajala je 3 mesce. Že izhodiščno so vsi ključni merjeni hormoni zanemarljivi, kar je za pričakovati glede na starost. Ni čudno, da je estrogen visok in se je tekom povišal itd. Vidimo, da se bistveno ne spremenijo v tem časovnem obdobju, lepo se sliši, to je pa vse. Če ne bi vedeli več, bi lahko v najboljšem primeru rekli, da nima nobenega učinka, v najslabšem pa to uporabili kot argument za učinkovitost in varnost zdravila. Z leti se nivo holesterola viša, ker zamira hormonalna produkcija organizma, ki deluje po nenapisanih pravilih vzdrževanja homeostaze oz. razraščanja (odvisno od dejavnikov). Kot omenjeno, "naraven" potek je opisan z idealiziranimi potmi, po katerih se hormoni in pomožne snovi presnavljajo po telesu. Če preberete prvi članek, boste videli, da je ena izmed grafičnih uprizoritev tega procesa ponazorjena v tekstu. Znanja o učinkih in nivojih posameznih končnih produktov in njihovi zaščitni funkciji na celično dihanje je mnogo, tudi precej farmakološkega znanja na temo motilcev ali zaviralcev teh poti se je že nabralo, k sreči in ne, tudi znanja o učinkih hranil na sintezo.

Povišan nivo holesterola ni razlog za obolenje, ampak ena izmed metrik. In ni vse kar ga zniža ok, če ne spodbudimo njegove konverzije v zaščitne hormone (v mislih imam v prispevku omenjene naravne preparate, njihova varnost tudi ni samoumevna, sploh če delamo nekaj samo zato ker so nam tako rekli drugi). Bistveno vprašanje je še vedno, od kod ideja, da je povišan holesterol nekaj samo na sebi nezdravega? To je možno poiskati, če se spustite v to, kdaj in v kakšnih okoliščinah je ta ideja nastala in nato preverite njihovo skladnost skozi čas in okoliščine.

Pod črto je paradoks v tem, da se demonizira snovi, ki so osrednjega pomena za zdravo delovanje organizma, hkrati pa glorificira na novo sestavljene snovi in nujnost njihove ingerence pod gesli "benefits outweight the risks" in "safe and effective". Obstaja še mnogo navideznih paradoksov, ampak se mi ne da več. Pošiljam še nekaj zanimivih publikacij, če vas zanima branje.

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1586/17512433.2015.1012494

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25655639/

https://journals.physiology.org/doi/pdf/10.1152/ajpcell.00406.2014

https://academic.oup.com/jes/article/4/8/bvaa057/5837624

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/dmrr.3189

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness