Migracija sipin

Aktualno-politična novica
23. 11. 2021 - 8.00

Premikanje sipine predstavlja veliko nevarnost pri postavljanju infrastrukture v sedimentnih okoljih. Eolske sipine, ki jih najdemo v puščavah, so znane po tem, da zakopljejo ceste, tire in celo stavbe. Podobno podmorske sipine izkopavajo navigacijske kable ter delajo škodo na podmorskih cevovodih in kablih. Cambriška raziskovalna skupina je v reviji Physical Review Fluids objavila raziskavo, s katero predlaga prvi model opisa dinamike in interakcije sipin z ovirami. Rezultati bi lahko pomagali pri razvoju diagnostičnih orodij za napoved vpliva sipin na človeško gradnjo.

Za nadzorovano študijo sipine so znanstvenice in znanstveniki opazovali njen dvodimenzionalni presek. Uporabili so obročasto korito s polmerom enega metra, do višine pol metra napolnjenega z vodo, vodni tok pa so ustvarjali s potopljenimi vesli. Za gradnike peska so uporabili sferične steklene kroglice, za ovire pa polistirenske cilindre in prizme, zataknjene v dno kanala. S takim poskusom so ustvarili model prehoda dvodimenzionalne sipine skozi oviro.

Poskus je vrnil pričakovane rezultate. Manjša ko je ovira, manj ima vpliva na pot sipine. Poleg tega gladke oblike ovir, denimo cilindri, spodbujajo prečkanje delcev, medtem ko ostre ovire, na primer grebeni, z večjo verjetnostjo ujamejo delce v svoje zavetrje. Hitrost toka vode lahko vpliva na izid interakcije sipine z oviro, vendar so eksperimenti pokazali, da je ta vpliv zelo šibek.

Za konec je znanstvena skupina poskus še ponovila s posameznimi ovirami v odsotnosti sipke snovi. Merili so pretok in izračunali hitrostno polje tekoče vode v okolici ovire. Tako so lahko izračunali, kje se bo usedlina nabrala in kako bo sipina prešla čez oviro. Rezultati so se ujemali s prejšnjim eksperimentom, kar je potrdilo, da lahko z izmerjenimi parámetri pretoka v bližini grebena in zavetrja ovire napovemo pot sipine. Analiza je sicer specifična za opisano postavitev eksperimenta, zato rezultata ne moremo neposredno privzeti za tridimenzionalne sipine ali za eolske sipine. Z dodatnimi eksperimenti in z nadaljnjo numerično analizo bi lahko sestavili knjižnico, ki bi vključevala več različnih geološko pomembnih primerov in bi lahko prišla prav pri načrtovanju podvodne infrastrukture.

Z Arrakisa je domov poročala Tina.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentarji

Arrakis < Caladan

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.