100 decibelov

Oddaja
14. 12. 2021 - 12.00

V tokratni oddaji nudimo v posluh:

- komad s prve – vpogled v tretjo plato projekta Warlord Chipmonk, ki se je tokrat povezal z vsestransko umetnico Lino Sabari 

Album je poskus uglasbitve Lininih sanj, ki so večinoma dokumentirane v trenutku prebujanja in so posnete s primarnimi snemalnimi napravami ter namerno zavite v sublimne prostorske učinke na robu prepoznavnosti, da bi orisali stanje zavesti, v katerem sanje zaznavamo.

Glasba so odlomki iz improvizacij, sestavljenih v sekvencerskem programu hundredrabbits/Orca in v glavnem temeljijo na randomiziranih algoritmih in sekvencah. Zvok je kombinacija analogne subtraktivne sinteze, granuliranih samplov in digitalne FM sinteze, naknadno manipuliranih v programih za postprodukcijo.

 

- intervju z Boštjanom Sokličem - Sokom o novem albumu Sokostan

Pesmi iz Sokostana so songi s »potepuškim nadihom«, ki so nastajali vzporedno z mojimi uglasbitvami (po večini) slovenske poezije v akustični skupini Tantadruj. Gre za starejše pesmi z izjemo treh novejših (Ne bom se več bril, Upornik, Sam po svoji volji). Nekatere so bile (v drugačnih aranžmajskih oblekah) objavljene pred tremi desetletji na kaseti z naslovom Za soncem, ki sem jo izdal pri založbi Panika v Kranju. Plošček sem tokrat izdal v samozaložbi v nizki nakladi, zamišljen pa je kot niz razpoloženjskih, nadrealistično obarvanih songov za prijatelje in znance, ki še vedno radi prisluhnejo tej zvrsti muzike. Naslov izhaja iz mojega vzdevka (Soko), tako da je Sokostan pravzaprav moj notranji svet, v katerem nastajajo teksti in muzika, povezujoča različna glasbena izročila in »okolja«. Zvočna celota je bila zmiksana letos, posneta pa pred par leti. Aranžmajsko sva jo dorekla s kolegom iz ,žal, ne več delujoče skupine Jezdeci Škrlatne kadulje – multiinstrumentalistom in likovnim umetnikom Vidom Sarkom, s katerim sva na podoben način poskrbela tudi za zvočni podobi zadnjih dveh ploščkov skupine Tantadruj (Vihar, Mehurčki).

 

- intervju z Rokom Zalokarjem o novi izdaji Spaces VIII, ki je del cikla izdaj Spaces pobudnika Jerneja Babnika Romaniuka in njegove založbe Murmur

Spaces je serija posnetkov v živo, ki zajemajo sinergijo med izvajalcem in krajem/prostorom, po preprostem vodilu: »en izvajalec, en instrument, en prostor«.

Album Spaces VIII Roka Zalokarja je bil posnet v Bistrici ob Sotli, na Sv. Gorah, v Marijini Cerkvi, ki je bila zgrajena 1290 leta, medtem ko so orgle iz 17. stoletja.

KONCERTI:

17. 12.: Ljubljana, cerkev sv. Jakoba

25. 12.: Bistrica ob Sotli, cerkev sv. Petra

26. 12.: Dol pri Ljubljani, cerkev sv. Marjete

 

 

- pokušina s kompilacije založbe DE/FRAGMENT

Prva v seriji kompilacij, ki predstavljajo pestrost slovenske elektronske scene. Platforma, pripravljena na pustolovske glasbene eskapade v klubu in širše, se nagiba k integraciji različnih stilov in povezovanju med potencialnimi soavtorji glasbe in z njo povezanimi družbenimi manifestacijami.

 

- Pregled koncertnih zapovedi!

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

NaSploh bi lahko rekli, da Brigita verno sledi Splošnemu promotorstvu izbranih. Bravo L.T. Zagoričnik !

a jebiga miraNe baš ga pretjera

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.