Pax covidiana

Aktualno-politična novica
17. 12. 2021 - 15.20
 / KrOFF

Farmacevtski gigant Pfizer je v obsežnejši izjavi za javnost predstavil nekatere podatke iz zaključene 2. faze klinične preiskave kandidatne terapije proti covidu-19. Tabletka z lastniškim imenom Paxlovid izkazuje varnost in visoko učinkovitost pri preprečevanju hujše oblike covida ter smrtnih izidov v še trajajoči preiskavi. Zaenkrat je bilo glede določenih vprašanj vključenih premalo testnih oseb, temu pa je namenjena 3. faza preizkušanj s še več udeleženkami in udeleženci.

Nirmatrelvir je nova učinkovina iz razreda zaviralcev virusne proteaze. Deluje specifično na koronavirusno proteazo 3-CL, ki je pomemben encim v času sestavljanja novih virusnih delcev. Proti novemu koronavirusu deluje torej v ciklu virusnega pomnoževanja, ko v človeških celicah nastajajo ključne proteinske komponente, vključene v virusno strukturo. Z blokado proteaze nirmatrelvir zavira tudi nadaljnje procese, ki vodijo v nastanek zrelega virusnega delca, na primer pomnoževanje virusne dednine in sestavljanje strukturnih elementov v virusno celoto.

Randomizirana klinična študija je pokazala, da zaviranje tega zgodnjega koraka v virusnem pomnoževanju zmanjša virusno breme za okoli 10-krat v testnih osebah, okuženih s SARS-CoV-2, v primerjavi z osebami, ki so prejele placebo. To je spodbudno zaradi več razlogov – manjše virusno breme pomeni manjšo možnost za nastop težje oblike covida-19, zmanjšana pa je tudi verjetnost za prenašanje virusnih delcev v okolico. Pomembno je tudi veliko, skoraj 90-odstotno zmanjšanje potrebe po hospitalizaciji v primeru hujšega poteka covida-19, ki se lahko konča tudi s smrtjo.

Režim zdravljenja naj bi po predpisu trajal 5 dni, z dvema tabletkama Paxlovida in eno tabletko ritonavira dvakrat na dan. Ritonavir je sicer znan zaviralec proteaze drugega virusa, virusa HIV, vendar igra v tej kombinaciji drugačno vlogo – zagotavlja takšen metabolizem nirmatrelvira, da so krvne koncentracije protikovidne terapije ves čas zdravljenja ustrezne.

Vse ostale ugotovitve, ki naj bi jih prinesla raziskava, in tudi objavo podatkov v ustrezni znanstveni reviji lahko pričakujemo že do konca leta. Rezultati so zaenkrat vsekakor spodbudni. V obzir pa moramo vendar vzeti še dejstvo, da tabletka – za razliko od cepiva – ne spada k primarni preventivi, je samo še en dodaten ukrep, ko bolezen že nastopi. Za morebitno zaustavitev pandemije bodo tako še naprej nujni nekateri drugi nefarmakološki ukrepi.

Prazničnega premirja s covidom si ne obeta Luka.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Sramota.

Sramota.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.