tReŠ magija

Oddaja

DESET DOSTOPNIH ZAPOVEDI TEHNOLOGIJE IN ZNANOSTI

  1.  Dostopna tehnologija naj bo ustvarjena iz trenutno razpoložljivih odpadnih virov iz trenutnega industrijskega kapitalističnega sistema.

  2.  Dostopna tehnologija naj ne bo patentirana, njeno delovanje in razvoj pa naj bosta istočasno javnosti razkrita do te mere, da je patentiranje nemogoče.

  3. Dostopna tehnologija naj ima javno dostopna navodila za sestavo tehnologije, ki je (poudarjamo) razumljiva tako ekspertom kot ne ekspertom.

  4. Dostopna tehnologijo naj se ustvarja na skalabilni ravni. Torej lahko jo ustvarimo od ene enote do več milijonov enot. Z uporabo avtomatizacije pa naj se tehnologija samo-replicira s pomočjo robotov ustvarjenih z isto tehnologijo.

  5. Dostopna tehnologija naj uporablja samo ambientalno energijo za svoje delovanje in produkcijo, vključno s porabljeno energijo človeškega dela.

  6. Elemente tehnologije naj se po njeni življenjski dobi enostavno zbere in uporabi za ustvarjanje nove dostopne tehnologije.

  7. Ustvarjanje dostopne tehnologije naj ustvari vrednost tako rekoč “iz ničesar”. To pomeni, da se njena vrednost ustvarja izven ideje numerične vrednosti oziroma kapitala.

  8. Določena tehnologija je lahko popolnoma dostopna le v primeru ko je tudi širši set tehnologij za njeno delovanje popolnoma dostopen. 

  9. Dostopna tehnologija naj ne razlikuje med umetnostjo in tehnologijo, temveč naj bo vedno oboje. 

  10. Dostopna tehnologija naj se naravno reproducira s pomočjo ljudi. Kako? Če pustimo to tehnologijo nekje in jo človek najde naj se človek naravno odloči, da bo tehnologijo uporabil, informacije v njej pa naj uporabi za nadaljnji razvoj tehnologije.

AMEN

Slava trash robotu!

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Vi ste retardirani.

A je kdo kdaj opazu, da šola zgleda kot zapor, ki zgleda kot tovarna?

Js vrjamem v Yoruichi supremacy, za vas pa nevem.

Js vrjamem v Yoruichi supremacy, za vas pa nevem.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.