Napredni omikron

Aktualno-politična novica
5. 1. 2022 - 15.15
 / KrOFF

V novi še nerecenzirani raziskavi znanstvenice in znanstveniki opozarjajo na precej nižjo stopnjo preprečevanja okužbe z različico omikron virusa SARS-CoV-2 glede na druge različice. Na vzorcu 1,2 milijona ljudi so s statističnim modelom preizkušali učinkovitost cepljenja za preprečevanje okužbe z omikronom v primerjavi z delto. 

Ob dveh odmerkih s cepivom mRNA so ugotovili precej višjo učinkovitost zaščite proti delti – okoli 60-odstotno –, proti omikronu pa le okoli 8-odstotno. Učinkovitost pa se je močno povečala po poživitvenem odmerku cepiva mRNA, in sicer proti delti na okoli 90 odstotkov in proti omikronu na okrog 70 odstotkov. Stopnja zaščite po prebolelosti za delto je bila okoli 88-odstotna, za omikron pa okoli 53-odstotna. Raven zaščite proti omikronu po prebolelosti je tako višja kot ob dveh odmerkih cepiva. Vseeno pa ne doseže ravni, ki so jo dosegli tisti, ki nikoli niso imeli naravne okužbe in so prejeli tretji odmerek cepiva. Iz rezultatov druge raziskovalne skupine je bilo vidno, da po poživitvenem odmerku zaščita proti omikronu pada počasneje, prav tako pa se poveča zaščita pred simptomatskim potekom bolezni. 

V raziskavo ni bilo vključeno preverjanje dolgoročnejšega odziva celic T, kar pa je preverila južnoafriški znanstvena skupina in ugotovila, da je po pričakovanjih primerljiv za obe različici. 

 

Kroff je pripravila pozitivna Iza.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Sram vas bilo.

Sram vas bilo.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness