Radar Kričač

Oddaja

Ljubljana, sobota, 7. februar 1942. Ulice so izpraznjene.

Ura je odbila devetnajst in eter je prerezal oster zvok odpora. Ilegalna radijska postaja Osvobodilne fronte je začela z oddajanjem prvega umetniškega programa v Evropi med drugo svetovno vojno. V okupirani Ljubljani poslušalci spremljajo oddajanje Radia Kričač iz tajne lokacije.

Osvobodilna fronta je teden prej ta dan razglasila za kulturni praznik in sklicala 4. plebiscitno akcijo, v kateri je prebivalce Ljubljane pozvala, naj v znak enotnosti ne hodijo na ulice med 19.00 in 20.00. Dan pred praznikom je fašistična oblast z odlokom podaljšala policijsko uro. Tako je potekala že od 17.30 (prej je bila od 20.30) do 6.30.

 

Vabljeni, da se v ponedeljek, 7. februarja, ob 18.00 pridružite praznovanju kulture ljubljanskega odpora!

Niz podvigov, incidentov, prizorov in sprehodov bo obeležil obletnico Radia Kričač na različnih lokacijah po Ljubljani in na frekvenci Radia Študent in obenem opozoril na žarišča, na katerih se Ljubljana upira in odpira danes.

Naš čas prihaja!

 

PROGRAM

31. 1.6. 2. 2022

18.00–19.30

Sprehod po sledeh Radia Kričač

Na vodenju po centru Ljubljane bomo sledili krajem, iz katerih je med novembrom 1941 in aprilom 1942 oddajal Radio Kričač in kjer so potekale ilegalne dejavnosti, ki so delovanje radijske postaje sploh omogočile. Za vsakim vogalom so tiskali dokumente in letake, zbirali hrano in sanitetno opremo, skrivali javko ali zdravili ranjene borke in borce. V prvi zimi pod okupacijo, ki so jo zaznamovale izredne razmere, policijska ura, omejene politične svoboščine in ustavitev kulturnega delovanja, je vsa Ljubljana stopila v protifašistični boj. Odkrijte, kako je ilegalna radijska postaja bodrila tisto zimo borbenega duha Ljubljane in zakaj je Osvobodilna fronta dobila naziv država v državi, Ljubljana pa Mesto heroj. 

Vsak dan od ponedeljka do nedelje ob 18. uri s pričetkom na Levstikovem trgu. Zaželeno je obvestilo o udeležbi na arne@insidertours.si.

 

O zgodovini Radia Kričač
 / 6. 2. 2022
6. 2. 2022

20.00

Oddaja Repetitio na Radiu Študent

O zgodovini Radia Kričač.

 

7. 2. 2022

Odpor Ljubljane 1942:2022

 

18.00–19.00

Radar Kričač na Radiu Študent

Enourna oddaja bo z odporniško poezijo, glasbo in udarnimi teksti 80 let kasneje z neznane lokacije ujela frekvenco Radia Študent. Oddajo posvečamo neprijateljem antipolitike in prijateljem zmernega napredka. 

 

19.00–20.00

Ljubljanski odpor

Javni umetniški program na nekaterih lokacijah trenutnega odpora v ljubljanskih kvartih: Šišenska soseska 6, Akademski kolegij in Savsko naselje.

Akademski kolegij:

Akademski kolegij je že vrsto let mnogim ljudem študentski dom, kjer se pletejo različne vezi, med-sobni odnosi, naključna in usodna srečanja na hodnikih, prihajanja in odhajanja. Po Plečnikovih načrtih njegova polkrožna arhitektura omogoča prav to prehajanje in prepletanje zgodb ter teles. Literarna skupina Bralke pa bo skušala te zgodbe splesti v skupno arhitekturo človeškega spomina in domišljije. Hodniki vsakdanjika bodo z nenavadnostjo in čudenjem zaživeli na nevsakdanji način, hkrati pa se bomo s tem spomnili, zakaj Mestna občina Ljubljana nima nobene pravice teh življenjskih temeljev rušiti.

 

Savsko naselje:

Savsko naselje je bila najprej Savska kolonija, ki so jo začeli graditi leta 1946 s pomočjo množice prostovoljnih delavcev. Danes pa se tam nahaja edini Dom skupnosti v Ljubljani, kjer gostuje več društev, zvez, glasbenih skupin in Knjižnica reči.

V ponedeljek, 7. 2., se bomo s pesmijo in poezijo sprehodili po treh točkah v Savskem naselju, ki jih zaznamujejo drevesa. Najprej se bomo ob 19h zbrali pri drevesu na križišču Linhartove in Knobleharjeve, ki so ga postavili na napačno lego in ga brezglavo “obglavili”, a ker je borec po naravi, še vedno raste in se bohoti. Na naslednji točki bomo pogrešali študentski dom, ki ga čakamo že vrsto let. A pogrešali bomo tudi drevesa, kajti lastnik parcele Stare Rižarne se je brezčutno odločil, da stara drevesa poseka in namesto njih postavi parkirišče. Mi jih ne bomo pozabili in jim bomo dali glasove. 

Zaključili bomo pri skupnostnem sadovnjaku, ki se nahaja na travniku vzdolž Topniške. Odpor ni upor, je tudi sajenje dreves, ki zračijo in zelenijo sosesko ter s prebivalci in ostalim tvorijo le-to. Drevesa so z nami in mi z njimi. Pri dogodku bodo sodelovali Ženski pevski zbor Kombinatke, ZTZ Ruđerja Boškovića in pesnice ter pesniki umetniške skupine IGNOR.

 

Šišenska soseska 6:

Šišenska soseska 6 (ŠS 6) je eno od jeder ljubljanskega odpora. Pravijo, da trdnosti njihove soseske ne bi zrušil niti King Kong. Njihove povezanosti, skupnosti, sobivanja in simbioze z naravo. Branili jo bodo do konca. Kajti to ni boj za lastnino, to je boj za življenje. In je boj proti kratkovidnemu pohlepu - temu okupatorju današnjih mest. Varujmo skrbno se prostosti brez modrosti je napis na Plečnikovi osnovni šoli Valentina Vodnika, ki skupaj s tremi vrtci tvori trikotno socialno povezovalno jedro naselja. 

Zbrali se bomo v Zelenem srcu. Po soseski nas bodo vodili otroci in nam pripovedovali zgodbo o njeni sedanjosti. Skozi spomenike se bomo zazrli v preteklost, o njej nam bodo povedali tudi njeni starejši prebivalci, in v njej našli moč za prihodnost - za prihodnost mesta, kakršnega zgled je ŠS6. Od belega gabra Klemna, katerega petdesetletno krošnjo so oblikovale generacije otrok, mimo padlih kolesarjev-kurirjev, pa do PST, kjer danes ni žice, ampak sprehajalna pot, si ne bomo hoteli predstavljati, da bi se mreža peštpoti v soseski, njeno ožilje, ponovno spremenila v žice in gradbene ograje. Skozi podkvice in podhode, preko bregov in sankališč, mimo visokih smrek in sadnih dreves, ptičjih hišic in skrivališč, s pesmijo in besedo, se bomo vrnili nazaj v zeleno srce. S himno odpora in zaupanja bomo v noč spustili luči.          

 

80. obletnica Radia Kričač. Naš čas je prišel.
 / 7. 2. 2022
23.00–

Oddaja RADAR na Radiu Študent

Dokumentaristično-umetniški zvočni preplet preteklosti, sedanjosti ...

 

 

In noč se bo prebudila v novo jutro.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Odlično! Vsaka čast! Naj živi kRŠičač!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness