15 mnenj Kampusa

Aktualno-politična novica
28. 2. 2022 - 16.00

FOTO: Hana Radilovič

 

V četrtek, 24. februarja, se je pred rusko ambasado zbralo 20 študentov Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, ki so protestirali proti Putinovemu napadu na Ukrajino. Tudi večina preostale akademske skupnosti se je do situacije jasno opredelila. 

Univerza v Ljubljani je podala sledečo izjavo, citiramo: »Na Univerzi v Ljubljani z zgroženostjo in veliko zaskrbljenostjo spremljamo vojaško intervencijo v Ukrajini, ki predstavlja hudo kršitev njene suverenosti in mednarodnega prava. Izražamo globoko solidarnost z ukrajinskimi državljankami in državljani ter vsemi prebivalkami in prebivalci Ukrajine, ki so ujeti v nasilje v svoji domovini.« 

Tudi študentski stranki Zagon in Modro za študente sta ruske napade na Ukrajino ostro obsodili. Močno pa se je od povedanega razlikoval odziv direktorja Kampusa, Alena Nikole Rajkovića. Ta je mednarodno dogajanje pospremil s prenovljenim  Facebook profilom, ki nosi (popravljeno) že od prej nosi ime Nikola Putin Rajković in ima po novem na naslovni fotografiji rusko zastavo. O, citiramo, »NATO pičkicah z Američani na čelu« in svojih proputinskih prepričanjih se je razpisal tudi pod eno od javnih objav, kar je med študentsko populacijo spodbudilo pozive Študentski organizaciji Slovenije in Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani, da se opredelita do Rajkovićevih objav. Pozivi so ostali neodgovorjeni. Za stališče glede situacije smo na redakciji prosili tudi Povezane, študentsko stranko, katere član je Alen Nikola »Putin« Rajkovič, a do zaključka redakcije odgovora nismo prejeli.

S tem pa presenetljivim odzivom vodstva Kampusa še ni konca. Prejšnji teden smo na redakciji poročali o prostorski stiski društva Duh časa, ki je ostalo brez delovnih prostorov. Društvo Iskra in Študentska fronta sta podala pobudo, naj Duh časa dobi prostore na Kampusu. O stališču smo povprašali vodstvo Kampusa. To odgovarja, da Kampus ponuja brezplačen najem prostorov študentskim društvom, ostala društva pa lahko prostore Kampusa najamejo v skladu s cenikom ali se dogovorijo za sestanek z vodstvom Kampusa.  

SVIZ uradno napovedal stavko, javna razprava o visokem šolstvu in društvo Duh časa
 / 21. 2. 2022

Povzetemu je sledil še naslednji odstavek, citiramo: »Kot ideja morda, pa da se take zadeve predlagajo občini ali državi in naj se ne izkoriščajo za promocijske namene posameznih političnih podmladkov v predvolilnem času nabiranja političnih točk, saj se vsi dodobra spomnemo, da so to tisti, v imenu katerih sprašujete, kateri so v preteklosti že uničevali študentsko javno lastnino in želijo s tem samo preobračati pozornost od njihovih zavržnih dejanj, ki spominjajo na osnovne taktike kolaboriranja s fašistoidno mentaliteto.« 

Celoten odgovor vodstva Kampusa si lahko preberete na naši spletni strani. Sara Svati Sharan, predsednica društva Iskra, je podala odziv na izjavo Kampusa:

IZJAVA

Pristojni odbor Državnega zbora je v petek obravnaval predlog Nacionalnega programa visokega šolstva in raziskovalne strategije. Stranka Levica je na pobudo Visokošolskega sindikata Slovenije podala amandma, ki bi preprečil zakonsko vzpodbudo k zasebnemu financiranju visokošolskih zavodov in finančno nagrajeval zanimivost teh zavodov za trg. Amandma ni bil sprejet. 

Nacionalni program za visoko šolstvo roma v parlament
 / 28. 1. 2022

Javna agencija za raziskovalno dejavnost, krajše ARRS, je pred enim tednom objavila razpis za direktorja. Razpis bo odprt le dva tedna, kar znanstvena skupnost razume kot poskus ohranitve Mitje Lanščaka na tem položaju. Ob tudi siceršnjem informacijskem mrku ARRS se je organizirala spletna peticija z imenom Protest znanstvene skupnosti ob razpisu za direktorja ARRS. V peticiji, ki ima slabih 400 podpisnikov, poudarjajo, citiramo: »Slovenske raziskovalke in raziskovalci imamo dovolj sprejemanja pomembnih odločitev, ki ne temeljijo na argumentirani in odprti javni razpravi. Zato zahtevamo, da se pred odločitvijo upravnega odbora ARRS izvede javna predstavitev kandidatk in kandidatov ter njihovih vizij vodenja in razvoja agencije.« 

Jutri na Univerzi v Ljubljani stopa v veljavo novi Pravilnik o ukrepih proti nasilju, nadlegovanju in trpinčenju. Pri njegovi pripravi je sodelovala tudi študentska skupina Rezistenca. Sprejetje pravilnika je rektor Majdidič pospremil z naslednjimi besedami, citiramo: »S tem pravilnikom Univerza v Ljubljani stopa na pot družbeno ozaveščenih univerz, ki si prizadevajo za varna, sodelujoča in spoštljiva akademska okolja.« 

V četrtek, 24. februarja, je vlada potrdila predlog zakona o strokovnih, znanstvenih in umetniških naslovih. Študentski svet Univerze v Ljubljani ob tem na MIZŠ naslavlja poziv s predlaganimi spremembami in dopolnitvami zakona, v katerem pravijo, da bi trenutna klasifikacija slovenskih nazivov v angleščini naše diplomante postavila v mednarodno nekonkurenčen položaj. Predlog zakona se bo kljub temu obravnaval po rednem postopku.

Študentska organizacija Slovenije je potrdila novo vodstvo. Kot edina prijavljena kandidata so na seji na mesto predsednice izvolili Marike Grubar, Rok Petrič pa je postal novi generalni sekretar. Opozicija je pred izvolitvijo izpostavila povezave Petriča z neonacističnim gibanjem in dejstvo, da je bil leta 2016 oglobljen za spolno nadlegovanje protikandidatk na študentskih volitvah. Prijavo je takrat podala prav Grubar, ki pa zdaj pravi, da je Petrič profesionalen in ga je pri kandidaturi podprla. 

Volitve vodstva ŠOS, sprejemanje finančnega načrta ŠOS
 / 25. 2. 2022

Stavka na področju vzgoje in izobraževanja bo potekala 9. marca. Vlada ob tem sporoča, da je stavka neupravičena in ne bo plačana, čeprav je plačana stavka pravica zaposlenih v šolstvu. Ker smo o težavah, s katerimi so se soočali v šolstvu, na redakciji že poročali, smo za izjavo tokrat prosili Petro Koritnik, vzgojiteljico in sindikalistko, da nam predstavi situacijo, s katero so se in se še soočajo vrtci.

IZJAVA

Prejšnji teden smo študentke in študenti dočakali povišanje subvencije za subvencionirano študentsko prehrano. Ta se bo prvega marca zvišala na 2,82 evra. Študentska organizacija Slovenije poudarja, da gre le za uskladitev z inflacijo, ki ni dovolj za razrešitev problema z vedno dražjo in vedno bolj skopo študentsko prehrano. Opažajo tudi umikanje gostincev iz sistema študentske prehrane in se težave želijo lotiti prek zakona o urejanju položaja študentov.

Predlog zakona za urejanje položaja študentov je bil sicer pred kratkim sprejet na seji komisije Državnega sveta, na kateri so sodelovali tudi predstavniki Študentske organizacije Slovenije. Kaj vse vključuje predlog zakona? Povišanje državnih štipendij za 20 odstotkov in razširitev razredov prejemnikov, brezplačen javni potniški promet za dijake in študente, višje subvencije za prehrano, ki bi jih prejemali tudi v poletnih mesecih, prepoved zaračunavanja vpisnin, dodatek za delovno dobo med študentskim delom in še več. Celotni predlog bo dostopen pod prispevkom na naši spletni strani.

Plačljivo zviševanje ocen na Univerzi v Mariboru, o katerem smo že poročali, je sprožilo spletno peticijo z imenom Študentke in študenti Univerze v Mariboru nasprotujemo nedavni uvedbi plačevanja izpitov za zviševanje ocen. Peticija ima do zdaj že slabih 600 podpisnikov, do nje pa boste lahko dostopali prek povezave pod prispevkom na naši spletni strani. 

Plačljivo zviševanje ocen na Univerzi v Mariboru
 / 11. 2. 2022

Peticijo je podprl tudi Gorazd Kovačič v imenu Visokošolskega sindikata Slovenije.

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Društvo študentov Brežice zbira pomoč za ukrajinske begunce. Sporočajo, da lahko trajna živila, vodo, otroško hrano, topla oblačila in obutev, medicinsko opremo, maske, razkužila, higienske pripomočke, spalne vreče, odeje, generatorje elektrike in ostalo darujete na brežiški info točki na Cesti prvih borcev 44, in sicer v petek od osmih zjutraj do šestih zvečer ter v soboto od devetih zjutraj do šestih zvečer.

Študentsko društvo Iskra 8. marca vabi na protest z imenom Naj se sliši glas žensk. Ob mednarodnem dnevu žensk bo protest ob štirih na Kongresnem trgu naslavljal diskriminacijo, spolno nasilje, reproduktivno zdravje in telesno avtonomijo žensk. 

Lista demokratičnega študentstva vabi na pogovor o aktualnem političnem dogajanju z novinarjem in publicistom Boštjanom Videmškom. Pogovor bo potekal v četrtek, 3. marca ob 16. uri, v predavalnici 20 na FDV-ju.

 

Predlog zakona za urejanje položaja študentov

Peticija proti plačljivemu zviševanju ocen na Univerzi v Mariboru

Celoten odgovor vodstva Kampusa o pozivu glede društva Duh časa:

"Spoštovani,

Zavod Socialni inkubator študentski kampus že od svojega nastanka študentskim društvom ponuja možnost brezplačnega najema prastorov. Ravnotako na študentskem kampusu brezplačno domuje Fundacija študentski tolar, ustanova ŠOU v Ljubljani, katere namen je pomagati študentom v stiski.
Ostala društva, zveze društev, podjetja in organizacije pa lahko najemajo prostore na kampusu v skladu s cenikom, katerega si lahko ogledajo na naši spletni strani, ali dogovorijo za sestanek z vodstvom kampusa.

Kot ideja morda, pa da se take zadeve predlagajo občini ali državi in naj se ne izkoriščajo za promocijske namene posameznih političnih podmladkov v predvolilnem času nabiranja političnih točk, saj se vsi dodobra spomnemo, da so to tisti, v imenu katerih sprašujete, kateri so v preteklosti že uničevali študentsko javno lastnino in želijo s tem samo preobračati pozornost od njihovih zavržnih dejanj, ki spominjajo na osnovne taktike kolaboriranja s fašistoidno mentaliteto.

Ko pa si že izmenjujemo mnenja, pa tudi nas zanima, zakaj prostore v katerih radio student izvaja tržno dejavnost, in jih brezplačno uporablja že desetletja, ne zagotovite raje humanitarni organizaciji Duh časa.

Lep pozdrav,

Ekipa Kampusa"

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Alen je mel že pred tem ime FB profila Nikola Putin Rajković, spet zavajate!

hahah lol še hujš potem

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness