Mesto izbrisanih

Mnenje, kolumna ali komentar
15. 6. 2022 - 16.00

Medtem ko dejstvo – da predsednik Gibanja za otroke in družine Aleš Primc kot v bližnji domači parlamentarni preteklosti že izpričano neuspešni politični satelit največje opozicijske stranke jutri, 16. junija, ob 9. uri zjutraj poziva k udeležbi na shod pred Ustavno sodišče, saj naj bi to, kot pravi, odločalo o ukinitvi zakonske zveze žene in moža ter o uvedbi posvojitev otrok v homoseksualna in druga LGBT razmerja, in prvič tudi proti komaj dobro in po zaslugi SDS še to ne prav do konca oblikovani vladi Roberta Goloba in strank Gibanje Svoboda, Socialni demokrati in Levica, kateri naj mladi, študenti, družine, matere, očeti, stare matere in stari očeti pokažejo, da otrok in vnukov ne dajo, saj so oni največ, kar imajo – pomeni, da se Janez Janša in s tem stranka SDS, ki je včeraj vložila zahtevo za sklic izredne seje državnega zbora za sprejem deklaracije o Ukrajini, s prepričljivim volilnim porazom nekako ne moreta, pravzaprav pa niti ne znata sprijazniti, in se bo kredibilnost vlade Roberta Goloba v prihodnjih dneh spet presojala glede na to, ali bo za viceguvernerja Banke Slovenije predsedniku Borutu Pahorju vendarle predlagala svojega, strankarsko povsem opredeljenega in iz igre za ministrske položaje pač izpadlega kandidata, je Mestni svet občine Ljubljana, pravzaprav pa zgolj prepričljiva večina svetnic in svetnikov Liste v boj za kakopak še en mandat podajajočega se župana Zorana Jankovića s podporo drugih samooklicano levih strank na 33. seji mestnega sveta občine Ljubljana sklenila, da se bo zelena površina med nastajajočim Centrom Rog in kolikor tolikor že obnovljeno Trubarjevo cesto po novem in v bodoče imenovala Park izbrisanih.

Čeprav gre brez vsakega dvoma za samoironijo, kot so je lahko sposobni zgolj okoli Civilne iniciative izbrisanih aktivistov preostali dediči dela in misli preminule ikone boja za pravice in priznanje zločina izbrisa Aleksandra Todorovića, sta predlog za sprva Trg izbrisanih, ki pa bi bil že v skladu z osnovnim namenom urejen kot parkovna urbana površina oziroma zelenica z drevesi, Komisiji za poimenovanja naselij in ulic v Ljubljani dala Amnesty International Slovenija in prav društvo Civilna iniciativa izbrisanih aktivistov, ki je nenazadnje od prvih let zasedbe nekoč Avtonomnega centra Rog svoje matične prostore imela prav v Socialnem centru Rog oziroma objektih, ki so bili med prvimi, ki so padli za načrtovano gentrifikacijo zasedenega območja nekdanje Tovarne Rog.

Da le gre za kanček samoironije in pravzaprav prvovrstni cinizem, na podlagi lastne življenjske izkušnje z administrativnim genocidom slovenske države in nadgrajeno s skupno usodo iz porušenih in še preostalih prostorov na območju Roga sredi noči z varnostniki in interventno policijo pregnanih uporabnikov po naročilu Mestne občine Ljubljana, pravzaprav pa prepričljive večine svetnikov Liste in samega na predvolilne obrate spet ogretega župana Zorana Jankovića, je sicer nekako še kot mestna svetnica Levice ugotovila aktualna ministrica za kulturo Asta Vrečko, saj je še marca ob prvi obravnavi predloga o Parku izbrisanih dejala, da v Levici nadvse podpirajo, da se tovrstno obeležje in spomin na to grozodejstvo izbrisanih obeleži tudi v javnem prostoru na kakršne koli načine že, a da se ji ob tem le zdi nekoliko cinično, da Mestna občina Ljubljana park pred Centrom Rog poimenuje Park izbrisanih, ker je občina po njenih besedah pred začetkom prenove iz Roga nasilno deložirala razna društva, tudi takšna, ki so se ukvarjala z izbrisanimi in nenazadnje same izbrisane. Toda podžupan Aleš Čerin, ki je marca vodil sejo mestnega sveta namesto župana Zorana Jankovića, ji je ponovno odvrnil, da njene navedbe o nasilni izselitvi ne držijo, saj da je bil Rog takrat že prazen, kar je laž, ki jo podžupani kot papige ponavljajo za županom Zoranom Jankovićem, čeprav pričevanj, nasilno ven vrženih ljudi in drugih materialnih dokazov, da so v Rogu začasni uporabniki vsekakor bili, pravzaprav res sploh ne manjka.

Kljub temu da ni nobenega pravega razloga, da ne bi tudi to zadnje poimenovanje nasilno izpraznjene in porušene površine okoli novega javnega zavoda s področja kulture Centra Rog za institucionalne potrebe ljubljanske umetniške elite ne imeli za klasičen predvolilni manever na ponovni mandat zgolj zaradi nikakršne politične konkurence upravičeno upajočega župana Zorana Jankovića, je njegov podžupan od začetka in pred tem eden od njegovih direktorjev v Mercatorju Aleš Čerin predvolilni javnosti v brk poudaril, da sta lokacijo za poimenovanje Parka izbrisanih izbrali pobudnici tega imena, torej Amnesty International Slovenija in Civilna iniciativa izbrisanih aktivistov in ne mestna občina. Toda tako to gre. Čeprav bi naj z imenom Park izbrisanih prestolnica oziroma Mestna občina Ljubljana ob trideseti obletnici izbrisa simbolno javno obeležila spomin na krivice, ki so se z izbrisom iz registra stalnih prebivalcev po zaslugi države, katere glavno mesto in administrativno ter upravno središče je, zgodile 25.671 osebam iz nekdanjih republik skupne države, bo zelena površina med Centrom Rog in Trubarjevo cesto, ki se bo po novem imenovala Park izbrisanih, vendarle sama po sebi opozarjala tudi na vse druge izbrisane, vse tiste, za katere je po zaslugi razvojnih načrtov župana Zorana Jankovića in turistifikacije v mestu pač vse manj, če še sploh kaj prostora. In to tako kot Robertu Golobu, če bo novi viceguverner Banke Slovenije res postal član Socialnih demokratov Milan M. Cvikl, tudi Zoranu Jankoviću pri pridobivanju nujne naklonjenosti iz centra mesta vse bolj izrinjenega volilnega telesa v Mestni občini Ljubljani na jesenskih lokalnih volitvah pač ne bo pomagalo.

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem z dejstvom, da bo park izbrisanih na območju nekdanje Avtonomne Tovarne Rog opozarjal, da je Ljubljana pravzaprav mesto izbrisanih, v zobeh poskrbel Tomaž Z.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Pobuda za poimenovanje ulice ali trga z imenom, ki bi afirmiralo boj izbrisanih, je delansko prišla od izbrisanih samih, ampak lokacijo je pa kar lepo vsilila mestna občinska oblast. Po principu vzemi ali pusti. Drugače rečeno, MOL je izsilila pristanek izbrisanih, češ da naj vzamejo to ali pa ne bodo nič dobili. Tako pač dela inteligentna oblast, ki je etika in dostojanstvo, ki sta zaznamovali in se zaznamujeta boj izbrisanih, pač ne zanimata prav nič. Škoda, da izbrisanih, ki je podprl to pobudo, ni zdržal tudi tega pritiska. Toda tako to gre....agresivna oblast na dolgi rok pač zlomi marsikoga.

povedano drugače: trditev, da je pobuda za poimenovanje konkretne lokacije prišla od izbrisanih samih, je enako kredibilna kot ona druga standardna molovska: da je bil rog 19. januarja 2021 prazen. MOL vsaj v zadevah, ki so povezane z področjem nekdanje AT Rog, rutinsko laže. Kar je dobro dokumentirano. Ne vem zakaj, bi jim nenadoma verjeli, ko gre pa za to poimenovanje....to bi dejansko predstavljalo odmik od vzorca

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness