Nov plamen avtonomije v mestu

Oddaja
8. 9. 2022 - 12.00

Komentar o političnem kontekstu zasedbe novega prostora v mestu

---

Pogovor z ustvarjalkami novega avtonomnega prostora PLAC.

Informacije, kontakt in program:

IG: @avtonomni_plac

FB: @avtonomniPLAC

TW: @avtonomniPLAC

-----

Izjava podpore PLACu s strani Anarhistične pobude Ljubljana

-----

ZGODOVINSKI OPOMNIK: VIDA PREGARC V RDEČI TRDNJAVI LJUBLJANE

31. avgusta pred 80-imi leti so italijanski fašisti na dvorišču tovarne Saturnus v ljubljanskih Mostah usmrtili revolucionarko in aktivistko Osvobodilne fronte Vido Pregarc. Stara je bila 22 let.

Vida Pregarc se je rodila 28. julija 1920 v Trstu, od koder je družina zaradi očetovih antifašističnih aktivnosti pobegnila v Ljubljano, sama pa je tam kasneje iskala zaposlitev. Stanovala je v Rožni dolini in se februarja 1942 zaposlila kot uradnica in tolmačka za italijanščino v tovarni Saturnus.

Ljubljanska soseska Moste, kjer je obratovala tovarna Saturnus, je že pred drugo svetovno vojno veljala za proletarsko rdečo trdnjavo, kjer so delovali močni centri delavskega in revolucionarnega organiziranja. Ti centri so kmalu po začetku vojne in okupacije Ljubljane postali pomembna jedra protifašističnega in partizanskega odporniškega gibanja.

Ko se je Vida Pregarc zaposlila v tovarni Saturnus je bila OF tam že močno organizirana. Tudi Vida se je hitro priključila organizaciji, aktivnostim in odporu. Vsakodnevno so zbirali prispevke za OF, širili ilegalno literaturo, sodelovali pri napisnih in trosilnih akcijah po Ljubljani, zbirali orožje, hrano in obleko za partizane ter zapornike in pridobivali nove člane. Veliko delavcev je med vojno odšlo v ilegalo ali med partizane.

Da v tovarni Saturnus deluje ena najmočnejših enot OF v Mostah, so ugotovile tudi policijske službe italijanskih okupatorjev. Zato so 31. avgusta 1942 ob štirih popoldan obkolile tovarno in hkrati vdrle v vse tovarniške prostore. Zaposlene so odpeljali na dvorišče in tovarno preiskali. V predalu mize Vide Pregarc so našli več izvodov Poročevalca in drugo protifašistično gradivo, ki ga je nekaj ur prej prejela od raznašalke in ga še ni uspela razdeliti naprej. Po preiskavah so zaposlene s kamioni odpeljali na njihovo domove in preiskave nadaljevali tudi tam. V tem času je bila Vida Pregarc zastražena v svoji pisarni, kjer so jo zasliševali. Devet sodelavk in enega sodelavca so zaprli, jim sodili in jih obsodili na dolge zaporne kazni. Vido Pregarc pa so ob 10. uri zvečer iz pisarne privedli na dvorišče, jo posadili na stol, ji zavezali oči in jo ustrelili. Po pripovedovanjih naj bi si pred usmrtitvijo razgalila prsi in vzkliknila: »Kar streljajte!« Na stolu so jo pustili privezano vso noč in naslednji dan kot grozeče svarilo vsem ostalim aktivistom.

V betonski zid z ohranjenimi sledovi krogel, pred katerim so italijanski okupatorji avgusta 1942 ustrelili Vido Pregarc, je bil vzidan kamnit doprsni kip in plošča s posvetilom. Po njej je poimenovana tudi ena izmed ulic v Mostah in osnovna šola na Bazoviški ulici v Zeleni jami. Ta je ena zadnjih v Ljubljani, ki še nosi partizansko ime.

---------

NAPOVEDI

V sklopu 29. obletnice AKC Metelkova mesto izpostavljamo 3 dogodke.

1. Diskusija: politični večer s tovarišem iz Aten

Kdaj: četrtek 8. september 2022 ob 20h

Kje: PLAC, Linhartova 43

Dogodek, ki poteka v sklopu obletnice AKC Metelkova mesto iz solidarnosti z novo avtonomno cono P.L.A.C. prestavljamo tja, na Linhartovo 43.

Ano Kato Patision je skvot in hkrati samoorganiziran politični prostor v Atenah, ki temelji na anti-hiearhičnih odnosih. V njem se odvijajo raznoliki dogodki, je baza za direktne akcije v soseski in širše ter je del širših družbenih bojev. Med drugim v njem deluje tudi knjižnica. Skvot deluje od leta 1996, z njim pa upravlja skupščina prostora. V njihovih prostorih deluje tudi knjiznica.

Glavni fokusi političnega dela so vezani na boj zoper rasizem in nacionalizem, na delavsko organiziranje ter na gradnjo odpora zoper gentrifikacijo in ostale mehanizme kapitalistične prevlade.

Vizija skvota Ano Kato Patision je ideja vsakdanjega življenja, ki bi bilo osvobojeno od odnosov odtujenosti, komercializacije prostega časa in apatije.

S tovarišem iz kolektiva bomo spregovorili o tem, kaj pomeni biti političen skvot, praktičnih situacijah, s katerimi se tak prostor sooča, odnosih znotraj in do soseske ter gradnji skupnosti v nedrjih metropole.

 

2. Diskusija: Gentrificati rajo (politični večer s tovarišem iz Aten, del 2)

Kdaj: petek 9. september 2022 ob 20h

Kje: [A]Infoshop, AKC Metelkova mesto

V Infoshopu v sklopu 29. obletnice zasedbe AKC Metelkove mesto gostimo tovariša iz Aten, ki bo z nami delil nekaj premislekov o gentrifikaciji mestnega jedra grške prestolnice ter nam predstavil nekaj tez o procesih spreminjanja mesta, ki so predmet debat v širšem antiavtoritarnem gibanju mesta.

Pogovarjali se bomo o tem, na kakšen način oblast in kapital skozi gentrifikacijo tradicionalnih prostorov socialnega boja poskušata zatreti in omejiti med drugim tudi sodobne gverilske ulične prakse in poskušali razvozlati kateri procesi v spreminjanju arhitekturnih podob mesta imajo direktne posledice na razvoj gibanja odpora in upora. Gentrifikacijo bomo obravnavali kot eno od sodobnih praks represije s katero se oblast želi izogniti ponovitvi preteklih uporov, ki se ji je potrebno aktivno zoperstaviti.

3. Basket turnir: 3x3 proti gentrifikaciji

Kdaj: sobota 10. september 2022

Kje: Igrišče, AKC Metelkova mesto

----

Živa sila

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

🔑

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.