Lelee

Oddaja
4. 10. 2022 - 10.10

Novo sezono oddaje Afterparty otvarja zasedba Lelee, garažna pan-ex-jugoslovanska formacija, ki bo s svojimi ostrimi rifi zopet pognala mašinerijo živih koncertov.

 

O sebi zapišejo:

»Domača zvedava indie-rock/post-punk zasedba Lelee, ki predstavlja utelešenje multikulturnega povezovanja med balkanskimi glasbeniki od Vardarja do Triglava, saj ga sestavljajo beograjčanka Jelena Rusjan (Borghesia, TRUS!) na vokalu in basu, Makedonec Damjan Manevski (Rush to Relax, Molokai) na vokalu in kitari ter domača bobnar Jan Kmet (balans, Kalu) in synth čarovnik Blaž Gracar (Blaž). Kot del karavane Klubskega maratona Radia Študent leta 2020 se je trio s svojim iskrivim in vznemirljivim indie kitarskim zvenom ter prepletanjem moško-ženskih vokalov v makedonščini in srbščini hitro vpisal v zavest regionalne alternativne javnosti.

Njihov prvenec ‘Čuka bije pumpa’ (Moonlee Records, Ill in the Head Records, 2021) prevevajo udarna žensko-moška večjezična dvoglasja v tradiciji zasedb Yo La Tengo, ki ostanejo dolgo zasidrana v vaših glavah. Trojica navdih črpa pri pionirskem nespoliranem zvoku indie rock dinozavrov à la Dinosaur Jr. in The Pixies, novodobnih indie punk ambasadorjih kot so Sweeping Promises in Uranium Club, lahkoživem jangle popu iz obeh ameriških obal in v smislu regionalne avtentičnosti tudi jugoslovanskem novem valu. Navkljub generacijski razliki vsi člani benda delijo iskreno naklonjenost do zvokov iz polpretekle indie zgodovine, ki jih radi gnetejo v sodobnejše inačice, s katerimi naslavljajo modernega poslušalca.

Lelee so mojstri spevnega indie pesmopisja z občutkom za popovsko dostopnost, ki z lahkoto servirajo hitro zapomnljive refrene in vedre, včasih nostalgične in mestoma tudi bolj srborite melodije, prikrojene za dolge avtocestne eskapade in poletna pohajkovanja. Damjan radoživo rožlja po svoji električni kitari, Jelena servira bas linije, ob katerih vas zasrbijo prsti na nogah, Jan pa skrbi, da vse skupaj deluje kot popolna zvočna kulisa za poznopopoldansko alter džuskanje na poletnem vrtu. Lahko bi rekli, da gre pri Lelee za nekakšen namišljen jadranski indie rock, ki je emotiven, iskren in neposreden, predvsem pa prikrojen tudi za sredinske radijske frekvence in širše poslušalstvo.«

 

Povezave:  Facebook / Instagram / Bandcamp

Glasba:  Bandcamp / Spotify / Apple Music / Deezer

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

🥳

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness