Imenovani OFF

Aktualno-politična novica
28. 10. 2022 - 15.00
 / OFF

Iraški družbeno-politični sistem pod drobnogledom
 / 2. 9. 2022
Iraški parlament je po enem letu brez delujoče vlade izglasoval zaupnico proiranski vladi novega premierja Mohammeda Al Sudanija. Na čelu nove vlade je Al Sudanijeva šiitska stranka Koordinacijski okvir, ki je po tem, ko se je šiitski klerik Moktada Al Sadr umaknil iz politike, postala najmočnejša stranka v iraškem parlamentu. Al Sadr je iz iraške politike izstopil po tem, ko njegovemu deklarativno protiiranskemu Sadrističnemu gibanju ni uspelo sestaviti vlade. Po njegovem izstopu so se množični protesti podpornikov Al Sadra v Bagdadu razplamteli v nasilje, Sadrovi podporniki pa so vdrli v parlament. Parlament je z delom pričel, ko je izvolil novega predsednika države Abdela Latifa Rašida, ki je zamenjal Barhama Saliha. Novi predsednik je nato za mandatarja imenoval Al Sudanija. Kljub Al Sadrovemu umiku iz politike ostaja Sadristično gibanje vplivno med revnejšim prebivalstvom, poleg tega pa Al Sadr odločno nasprotuje Al Sudanijevi vladi.

Tehreek-e-Labbaik med mobilizacijsko močjo in izničeno prepovedjo
 / 19. 11. 2021
Pakistanska volilna komisija je nekdanjemu premierju Imranu Khanu za pet let prepovedala opravljati katerokoli državniško funkcijo. Posledično je Khanu odvzeta funkcija poslanca v pakistanskem parlamentu, njegov stolček pa do nadaljnjega ostaja prazen. Kot razlog za prepoved opravljanja političnih funkcij pakistanska volilna komisija navaja, da je Khan finančnemu uradu razkril napačno vrednost daril, ki jih je prejemal od tujih visokih predstavnikov in jih nato preprodajal za zaslužek. Khanovi odvetniki nameravajo odločitev volilne komisije izpodbijati na visokem sodišču, Khan pa svoje podpornike že poziva k množičnim protestom. V sredo je podpornike nagovarjal k pohodu na prestolnico Islamabad, zaradi česar mu je vlada prepovedala vstop v mesto in zagrozila, da bodo v primeru pohoda na ulice Islamabada poslali do 30 tisoč policistov.

Poslanci Evropskega parlamenta in Svet Evropske unije so se dogovorili o vložitvi zakonodajnega predloga o uvedbi proizvodnje avtomobilov brez izpustov toplogrednih plinov do leta 2030. Dogovor vključuje zahtevo, da proizvodnja novih avtomobilov in kombijev upošteva določbo o ničnih emisijah, kar prepoveduje prodajo dizelskih in bencinskih vozil. Dogovorili so se tudi o začasnem cilju za 55-odstotno znižanje izpušnih plinov avtomobilov ter 50-odstotno znižanje izpustov kombijev. Dogovor je del paketa Fit for 55 v sklopu evropskega zelenega dogovora.

Ameriški milijarder Elon Musk je postal lastnik spletnega družbenega omrežja Twitter. Musk je zanj odštel 44 milijard evrov in po neuradnih virih takoj odpustil glavnega izvršnega direktorja Paraga Agrawala, vodjo financ Neda Segala ter vodjo oddelka za pravne zadeve in skrbništvo Vijayo Gadde. Uradno zamenjav Musk še ni potrdil.

100. obletnica Kitajske komunistične partije
 / 19. 7. 2021
Po končanem 20. kongresu kitajske komunistične partije je bil za novega vodjo državnega propagandnega oddelka imenovan Li Šulej. Li je dolgoletni visoki uradnik iz Centralne partijske šole, ki je zadolžena za ideološko kohezijo in drugo izobraževanje članov partije. Generalni sekretar in predsednik Ljudske republike Kitajske Ši Džinping, ki je na kongresu dobil tretji mandat na čelu partije, je na višje položaje povzdignil tudi več vplivnih ljudi v partiji. V kitajski parlament pa je bila po 30 letih vložena prenova zakonodaje za večjo zaščito žensk. Delodajalci bodo odgovarjali za kršitve delovnih in socialnih pravic ter interesov. Oviranje reševanja ugrabljenih žensk pa bo opredeljeno kot prekršek. Prav tako bodo na novo določena pooblastila lokalnih oblasti pri reševanju ugrabljenih žensk.

Sindikat zaposlenih v trgovski družbi Tuš je organiziral shod pred upravno stavbo Tuša v Celju. Protesta se je udeležilo okrog 100 zaposlenih. Zahtevajo boljše plače, kritje prevoznih stroškov in boljše delovne pogoje. Zahteve sindikata podrobneje predstavi predsednica sindikata Mirjana Janjić.

Janjić

Od uprave Tuša zahtevajo, da zagotovi plačilo toplega obroka v vrednosti skoraj 8 evrov, kot to določa uredba o povračilu stroškov. Sicer pa sindikat opozarja, da so delavci prisiljeni delati v nevzdržnih razmerah.

Janjić

V državnem zboru so glasovali o več političnih imenovanjih. Neža Kogovšek Šalamon je postala ustavna sodnica, Marko Ilešič pa kandidat za sodnika na Sodišču Evropske unije. Za viceguvernerja Banke Slovenije je državni zbor imenoval Primoža Dolenca. V svetu Banke Slovenije bo zamenjal Ireno Vodopivec Jean, ki jo je parlament na njeno željo že razrešil. V parlamentarno komisijo za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, krajše Knovs, je državni zbor imenoval predsednika in podpredsednika Janeza Žaklja in Jožefa Horvata iz Nove Slovenije. Hkrati so zmanjšali število članov Knovsa z devet na sedem članov. V Knovsu ni zastopana Slovenska demokratska stranka, ki ob začetku mandata aktualnega sklica državnega zbora ni imenovala članov iz svojih vrst.

Koprska volilna komisija je zavrnila kandidaturo skladatelja in dirigenta Patrika Grebla ter njegove liste Zavedno Koper na lokalnih volitvah. Iz občinske volilne komisije so sporočili, da Greblova lista ni izvedla tajnega glasovanja o izbiri kandidatov za občinski svet, kar bi ob vloženi kandidaturi moralo biti razvidno iz zapisnika o volilnem postopku in iz statuta liste. Za županski stolček v Kopru tako ostaja šest kandidatov, med njimi tudi zdajšnji župan Àleš Bržan in njegov predhodnik Boris Popovič.

Vlada je za vršilko dolžnosti direktorice Javne agencije za knjigo imenovala Katjo Stergàr. Imenovana je bila po odstopu Dimitrija Rupla s položaja direktorja agencije 12. oktobra. Pred imenovanjem za vršilko dolžnosti direktorja agencije je bila Katja Stergar zaposlena kot svetovalka, še prej pa kot predstavnica za odnose z javnostmi agencije.

 

Slika: Avtorsko delo, Free SVG

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Lahko bi se kaj o birdsite exodusu povedali, ce ste kao alter.

tovarišica Majda - tole je bolj BBC News echo chamber

"novi kitajski Goebbels"?

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness